De slimme yogamat meet, weet en stuurt alles

Yoga en studiosporten behoren (ook in Nederland) tot de snelstgroeiende sporten. Niet alleen onder vrouwen maar ook het aantal mannelijke beoefenaars stijgt hard. En hoewel Yoga helemaal draait om 'ontspanning' en 'loslaten' kunnen we het blijkbaar toch niet laten om data te verzamelen over onze prestaties. Tenminste, dat denken de bedenkers achter de 'SmartMat'.

Het concept van de SmartMat krijgt internationaal veel aandacht en dat is logisch. Yoga groeit hard en sensoren worden tegenwoordig overal in sportkleding- en materialen verwerkt. Spoedig hoort het verzamelen van data en analyseren van gegevens over de prestaties bij de sportbeleving. Binnen een aantal dagen ontving het concept $180,000 op Indigogo en daarmee is het doel van $110.000 drie weken voor de deadline ruimschoots gepasseerd.

Yoga is een sport voor ontspanning en de slimme yogamat SmartMat wil daar niets aan veranderen. Sensoren dienen niet alleen voor het verzamelen van data maar moeten ook direct feedback geven. Bijvoorbeeld meer gewicht op bepaalde gewrichten of aan de achterzijde zoals een Yoga-coach tijdens de les. De aanwijzingen zijn gericht en worden tevens weergegeven met een app. De eerste lading matten zijn al verkocht voor een aankoopprijs van $247, de volgende lading gaat voor $347 en wordt pas in september 2015 verwacht. Een normale yogamat kost ongeveer $12 en daarmee is de SmartMat aan de prijzige kant. Daar zit echter geen coach ingebouwd. De mat maakt verbinding via Bluetooth en op de app staan verschillende lessen of doelen om te volgen. Over het vergelijken van resultaten met vrienden wordt niet gesproken.

Lees ook: Yoga is de ideale warming-up voor Oranje

Het concept lijkt in eerste instantie tegenstrijdig: ontspanning tegenover connected. Loslaten tegenover verbonden. Maar het concept kan de yogabeleving op een mooie manier gaan ondersteunen. De waarde van sensoren hebben zich bewezen in schoenen, shirts, rackets, golfclubs en andere sportmaterialen. Quantified self wordt gemeengoed in de sport en de transparante atleet komt eraan.

Lees ook: Trends voor 2014 met de transparante atleet en broga

Bron: Mashable
Afbeeldingen: Sportkompass