Doorbraak in vrouwentennis: toegang tot statistieken tijdens de wedstrijd

Topsport wordt beslist in details. Winnaars schieten niet op hoop van zegen maar gericht op de zwakke plek van een tegenstander. Op dat vlak is een doorbraak in vrouwentennis aanstaande: dankzij een samenwerking tussen SAP en Women's Tennis Association (WTA) krijgen speelsters tijdens de wedstrijd toegang tot real-time statistieken. En fans luisteren dankzij de microfoon aandachtig mee met de coach.

Serena Williams - C.Wozniacki. Het is een spannende finale en de verschillen zijn klein. De tegenstanders zijn van te voren uitgebreid geanalyseerd maar een finale blijft een wedstrijd op zich. Bij wisseling van kant toont de coach de laatste statistieken. Een zwakke plek schuilt na de return aan de backhand-zijde. Daar worden de meeste punten gewonnen. Het besluit wordt genomen om serve-volley te gaan spelen en druk op de baseline te zetten. Het is vanaf 2015 geen ondenkbaar scenario.

SAP heeft in samenwerking met Women's Tennis Association (WTA) een programma ontwikkeld waar coaches de laatste wedstrijd statistieken kunnen bekijken. Het gaat om standaard statistieken waaronder aces, service-percentages en dubbele fouten. Binnen 15 seconden is de informatie beschikbaar op verschillende platformen waaronder een tablet. Tot nu toe waren de point-by-point statistieken enkel beschikbaar na de wedstrijd.


Sinds 2008 is het toegestaan om bij wisseling van kant coaches langs de baan te hebben en dit is een belangrijke doorbraak. De coaches dragen een microfoon zodat fans thuis op de bank mee kunnen luisteren en meer bij het spel betrokken raken. Data speelt een belangrijke rol in het tennis en WTA-voorzitter Stacey Allaster wil de mogelijkheden beter gaan benutten. "Wij geloven dat technologie een belangrijke rol gaat spelen in het moderniseren van de sport en betrekken van de fans zonder daarbij de integriteit van het spel aan te tasten." De ontwikkelingen worden nog niet door iedereen omarmd. Coaches zijn tot nu toe terughouden met het geven van feedback tijdens de wedstrijden.

De eerste wedstrijden met SAP's nieuwe platform starten in 2015 bij de Brisbane Invitational in Australië. SAP is tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een app voor de fans met nieuws, virtuele replays, statistieken, spelersprofielen, foto's en ticketing.

Afbeeldingen: SAP-news - BBC