Een blessure maakt hem mens

Het is al jaren een ongelijke strijd in Nederland. Door de jaren heen is de sympathie bij met name voetbalverslaggevers, analisten en de Nederlandse grachtengordel voor een club als FC Barcelona alleen maar toegenomen. Barcelona is de cultclub van Nederland, als je daar niet voor bent, behoor je tot de outcast. Barcelona is de ideale schoonzoon waar je geen fouten van wilt zien. Hoeveel schuld ze ook hebben, hoe vaak men ook belasting ontduikt en hoe vaak ze straf krijgen wegens het illegaal contracteren van jeugdspelers. Nederland is ziende blind.

En dat geldt ook voor de spelers. De bewieroking van Lionel Messi neemt in Nederland epische vormen aan. Geen kwaad woord over de kleine dribbelaar. Onaantastbaar in Nederland. Zelfs niet toen hij onlangs tot een gevangenisstraf van 21 maanden werd veroordeeld vanwege belastingontduiking. Er was eerder medelijden: hoe kon hij het nu allemaal weten. Zielig toch allemaal voor dat kleine mannetje.

Hoe anders is het als het over Real Madrid en Cristiano Ronaldo gaat. Waar veel jongeren op bijvoorbeeld de training van hun amateurclub shirts van Barcelona dragen met daarop de naam van Messi, zie je shirtjes van Real Madrid en de naam Ronaldo vele malen minder.

Het is bon ton om voor Barcelona en Messi te zijn en tegen Real Madrid en Ronaldo.

Arrogant

Met name Ronaldo moet het altijd ontgelden in de media. Natuurlijk zijn voetbalkwaliteiten staan buiten kijf, maar verder? Arrogant, niet sociaal, geen teamspeler, meer met uiterlijk dan met spel bezig etc. En over Real Madrid is het al niet malser: mooi shirt, maar verder? Club van het geld, niet solidair, eigengereid, arrogant, geld verkwisters en markt verziekers zijn nog de meest vriendelijke termen in relatie tot één van de grootste clubs van de wereld.

Nederland neemt een bijzondere positie in, want elders in de wereld is de adoratie van bijvoorbeeld Messi veel minder groot en heeft men veel meer waardering voor Ronaldo. In populariteit is Ronaldo onovertroffen en hij is tevens de meest bekende speler, met Messi als een goede tweede. Ronaldo heeft veel meer volgers op sociale media dan Messi, sluit veel meer lucratieve sponsorovereenkomsten en last nut bot least hij heeft nog nooit voor het hekje bij de rechtbank gestaan wegens bijvoorbeeld belastingontduiking.

ZIE OOK: De 100 bestbetaalde sporters ter wereld, Cristiano Ronaldo verovert koppositie

Kentering

En op die gedenkwaardige avond van 10 juli 2016 zie je ook in Nederland een lichte kentering: het uitvallen van Ronaldo in de finale, de wanhoop in zijn ogen, de tranen van verdriet en teleurstelling en vervolgens de beelden van het fanatieke mee coachen tijdens de rest van de wedstrijd. Het maakte Ronaldo – de beste speler van de wereld – in één klap menselijker, benaderbaar en sympathiek. Wat een blessure al niet kan doen voor de populariteit van een speler.


Foto header: Flickr (CC) Nazionale Calcio