Een Europees platform voor sporters van verschillende disciplines: MyEnergyLab Coaching Platform

Sportnext bracht twee maanden geleden een bezoek aan het gloednieuwe Energy Lab in SX (Eindhoven). De teller van sportlabs staat op vier maar als het aan de organisatie ligt is het de bedoeling dat ze het Belgische model niet alleen in Nederland maar ook in Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen actief gaan uitrollen. Ter ondersteuning van het concept is de organisatie al geruime tijd bezig met een groot project: een Europees coaching platform voor lopers, fietsers, zwemmers en triatleten zo tipte Kristof de Smet, CEO Energy Lab, in het interview. En het EnergyLab Coaching Platform is nu online.

Energy Lab werd vijf jaar geleden opgericht om, via testen en professionele coaching, zowel topsporters als recreatieve sporters, naar de top van hun kunnen te begeleiden. Het concept verovert momenteel Europa met vestigingen in België en Nederland en pijlen zijn gericht op Frankrijk en Duitsland. Energy Lab maakte tot voor kort alleen gebruik van offline tools voor de creatie en het beheer van trainingsschema's en introduceert nu een volledige cloud-toepassing op basis van Microsoft Azure. Thomas De Vos, innovation manager en mobile business consultant bij The Reference (verantwoordelijk voor de technische realisatie): "Deze nieuwe aanpak laat Energy Lab enerzijds toe om de schema's en gebruikers centraal te beheren maar ook om intelligente schema's aan te bieden aan zowel recreatieve als professionele sporters en zo een community te creëren over alle langsgrenzen heen."

De community (gebruikers) van het platformen zijn volgens Kristof de Smet actief betrokken bij de ontwikkeling van het platform die zowel op tablets als mobile optimaal werkt. Het platform zal de kennis en ervaring van alle Energy Lab coaches en inspanningsfysiologen overbrengen en via de generator voor trainingsschema's krijgt de gebruiker een persoonlijk schema afgestemd op de eigen voorkeur. Coaching over meerdere disciplines is daarbij een optie. Kanttekening: we hebben het coaching platform nog niet getest en kunnen inhoudelijk dus nog geen review geven. 

De komst van een Europees online coaching platform is interessant. De markt voor hardlopen zit in een explosieve groei, Nederland kent de tekenen van een derde hardloopgolf. Triatlon idem dito. Naast grote evenementen zijn er ook steeds meer triatlons voor duursporters die wel eens kennis willen maken met de sport en ondersteuning zoeken. Het beloven mooie tijden te worden voor hardlopen en triatlon in 2015, zwemmen en wielrennen zijn en blijven onverminderd populair.

Daarnaast is het moederbedrijf Golazo Sports op overname-tour in Europa en organiseert met Golazo Sports Nederland (onder andere Marathon van Rotterdam en Eindhoven) evenementen met duizenden lopers. De deelnemers zijn in potentie allemaal gebruikers van het nieuwe coaching platform. Een package-deal, deelname en toegang tot coachingplatform, ligt voor de hand. Tegelijkertijd ondersteunt Golazo Sports Noord-Nederland topsporters en is in staat om locatie onafhankelijk coaching aan te bieding. Energy Lab hoeft het coaching platform niet te pushen maar kan het natuurlijk verweven in de dienstverlening.

Afbeelding frontpage: Paul Raats