Enkelband voor het voorkomen van sportblessures rolt zo uit de Nederlandse 3D-printer

2014 bracht de doorbraak van 3D-printing in de sport. Op de paralympische Spelen gleden sporters op hoge snelheid van de piste met een op maat gemaakte zitski en grote sportmerken als adidas en Nike waren laaiend enthousiast over de mogelijkheden om snel prototypen te kunnen testen. De vooruitzichten zijn positief, in 2015 gaat de consumentenmarkt de voordelen van 3D-printing ervaren. Een Nederlands bedrijf genaamd EXO-L kan een op maat gemaakte enkelband zo uit de 3D-printer laten rollen.

In 2013 liepen 680.000 sporters in Nederland een enkelblessure op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013 waarvan het merendeel plotseling ontstaat. Bij de meest enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. En bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. Effectiever dan bijvoorbeeld balanstraining.

Lees ook: 3D printen van sportschoenen baanbrekend voor het productieproces

Lees ook: De revolutie 3D printing heeft evenveel impact als internet voor de digitale snelweg

Bij het verstevigen van de enkel met een enkelband kan 3D-printing uitkomst bieden. De enkelbanden die van de fabrieksband rollen sluiten niet 1-op-1 aan bij het lichaam, zitten daardoor vaak oncomfortabel en bieden niet de volledige ondersteuning. Het Nederlandse bedrijf EXO-L maakt op basis van een 3D-scan een enkelband die wel perfect aansluit. De stevige band vormt zich om de achilleshiel van de sporter en wordt rondom de enkel vastgemaakt. De bewegingsvrijheid wordt daarbij zo min mogelijk beperkt.

Van iedere sporter wordt apart een 3D-scan gemaakt in één van de 14 vestigingen en een persoonlijk advies gegeven over welke enkelband het beste bij hen past. De scan wordt vervolgens gelezen en uit de 3D-printer rolt een op maat gemaakte enkelband. Het gebruik is vooral interessant bij zaalsporten en op kunstgras.