Eredivisie meest maatschappelijk verantwoorde voetbalcompetitie ter wereld

De Nederlandse Eredivisie is opnieuw uitgeroepen tot de meest maatschappelijk verantwoorde voetbalcompetitie in de wereld. Dat blijkt uit de nieuw gepubliceerde RESPONSIBALL Ranking 2016. Het Zwitserse onderzoeksbureau Responsiball beoordeelt sinds 2011 de maatschappelijke betrokkenheid van de achttien grootste competities in het betaald voetbal.

Met een gemiddelde maatschappelijke score van 55,16% is de Eredivisie voor het tweede jaar op rij koploper. De Eredivisie blijft 'grote' competities als de Premier League (42,41%), Bundesliga (38,35%), La Liga (34,28%) en Serie A (22,95%) ver voor, als het gaat om de maatschappelijke betrokkenheid van de clubs. De Deense en Engelse competitie vormen samen met de Eredivisie de top drie. De Oekraïense Premier League staat met een score van 9,63% onderaan op de achttiende plek.

AZ GreenTeam

Als voorbeeld wordt in het rapport het AZ GreenTeam genoemd. AZ GreenTeam, een initiatief van AZ, is een maatschappelijk programma waar bedrijven en organisaties actief in de duurzame energie, bij elkaar worden gebracht. Door kennis te delen en interactieve netwerkbijeenkomsten te organiseren rond thuiswedstrijden, is AZ GreenTeam in korte tijd uitgegroeid tot hét knooppunt voor de energietransitie en duurzaamheid in Noord-Holland. Door nieuwe initiatieven te ontplooien waarbij bedrijven en burgers betrokken worden bij de verdere verduurzaming van de omgeving en een volledig duurzaam AFAS Stadion, is de Eredivisieclub volgens Responsiball een voorbeeld voor menig betaald voetbalorganisaties wereldwijd.

Meest maatschappelijk verantwoorde competitie

Naast duurzaamheid zijn ook de MVO-activiteiten van de betaald voetbal organisaties op de gebieden 'bestuur' en 'gemeenschap' onder de loep genomen. Bij het onderdeel 'bestuur' speelt met name de democratische vertegenwoordiging van fans in de cluborganen een belangrijke rol, terwijl bij het thema gemeenschap gekeken wordt naar de maatschappelijke clubactiviteiten in de omgeving. In alle drie de categorieën staan de achttien Eredivisieclubs in de top 3, waardoor de titel 'meest maatschappelijk verantwoorde competitie' geprolongeerd kon worden.

Eredivisie & MVO

Ale 18 Eredivisieclubs zette zich dagelijks in voor de Nederlandse samenleving, door maatschappelijke initiatieven te organiseren en te ondersteunen. Meer informatie over de RESPONSIBALL Ranking 2016 is hier te vinden.

Amsterdam Arena

In Duitsland is FC Augsburg één van de verenigingen die zich onderscheidt op maatschappelijk gebied. De club uit Beieren claimt het eerste CO2 neutrale stadion ter wereld te hebben.

In Nederland neemt bijvoorbeeld Ajax met de verbouwing van de Amsterdam Arena duurzame en innovatieve maatregelen. Het stadion wordt tot 2020 in fases verbouwd. Er worden onder meer zonnecellen geplaatst op de gevel, regenwater wordt gebruikt voor spoelwater in toiletten en er wordt gebruik gemaakt van ledverlichting. Ook onder andere NAC Breda, ADO Den Haag, FC Groningen en PSV hebben hun stadions de afgelopen jaren duurzamer gemaakt.


Foto header: Flickr (CC) Bas Bogers