A Touch of Gold: van rondreizende productie tot gymsportspektakel in Ziggo Dome

Al ruim twintig jaar sluit de KNGU het sportjaar af met het gymgala. Wat begon als een rondreizende productie is uitgegroeid tot een gymsportspektakel met twee shows in Ziggo Dome Amsterdam. Met A Touch of Gold presenteert de sport zich aan een groot publiek en geven sporters en de bond hun visitekaartje af.

Het was in 2016 een gewaagde beslissing; de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie verhuisde het gymgala naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Tegelijkertijd kreeg het evenement een make-over. Sport en entertainment werden onder de noemer A Touch of Gold nog dichterbij elkaar gebracht.

"We gingen letterlijk en figuurlijk door het dak in Topsportcentrum Almere, wat sinds 2011 onze vaste standplaats was. De acts die we boekten, hadden meer ruimte nodig", zegt José Holster, eventmanager van de KNGU. "We hebben naar andere locaties gekeken en er zijn maar weinig plekken waar we onze show kunnen huisvesten. In de Ziggo Dome kan dat wel en bovendien was de directie van de Ziggo Dome op zoek naar een sportevenement om te hosten, dus beide ambities kwamen mooi bij elkaar."

De verhuizing naar de Ziggo Dome zorgde voor de nodige uitdagingen. De KNGU wilde een professionelere show voor een groot publiek neerzetten en daar kwam veel bij kijken. "Voorheen werkten we vooral met vrijwilligers. Voor de organisatie van A Touch of Gold hebben we naast de ruim 100 vrijwilligers extra professionals in de arm genomen voor onder meer productie, licht en audio."

150-jarig jubileum

Vooralsnog pakt de beslissing van de KNGU goed uit. Het evenement wordt al twee jaar op rij goed bezocht en het event weet veel bezoekers te trekken die niet eerder een dergelijke show hebben bijgewoond. "Het doel van A Touch of Gold is de sport te promoten en de atleten op een andere manier aan een groot publiek te tonen", legt Holster uit. "Omdat er geen jury is die de sporters beoordeelt, zijn de turners vrij om te laten zien wat ze kunnen. Ze doen daarom heel graag mee, ook omdat er in de periode rond kerst en oud en nieuw geen belangrijke wedstrijden op het programma staan."

De KNGU viert dit jaar op 29 december tijdens A Touch of Gold 150 jaar gymsport jubileum. Er wordt teruggeblikt op de rijke geschiedenis van de sport. Zo zullen de hedendaagse topturners uit Nederland dezelfde oefening tonen als waarmee Nederland in 1928 voor het eerst olympisch turngoud wist te veroveren.

"Alle disciplines die de KNGU kent, komen aan bod tijdens het event. En alle nationale toppers in hun sport treden op, van groepsspringen tot freerunning. A Touch of Gold is de feestelijke afsluiting van dit bijzondere jaar", aldus Holster.

'Het is voor een sportbond nogal wat zo’n groots evenement te organiseren, het is mooi dat we het hebben aangedurfd'

José Holster (KNGU)

Univé

Univé speelde een belangrijke rol bij de organisatie van het gala. Het verzekeringsbedrijf zorgde naast de benodigde financiële middelen ook voor veel zichtbaarheid voor het evenement. Univé is vanaf dit jaar echter niet meer als hoofdsponsor verbonden aan A Touch of Gold. Het sponsoren van een dergelijk groot evenement past niet meer in de nieuwe sponsorstrategie van het bedrijf. Univé blijft wel betrokken als partner.

Wil het evenement in deze vorm doorgaan dan is een nieuwe hoofdsponsor noodzaak, volgens Holster. "We geloven in het concept en willen het heel graag voortzetten. We gaan dus hard op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor."

Visitekaartje afgeven

Behalve de KNGU organiseerde ook de Korfbalbond de afgelopen jaren een evenement in de Ziggo Dome. Er lijkt dus sprake van een nieuwe trend in de Nederlandse sportwereld. Holster is trots op wat er bereikt is de afgelopen jaren. "Het gala is vanuit de sporthal doorgegroeid naar twee shows in de Ziggo Dome met een capaciteit van ruim 15.000 bezoekers. Daarnaast is het evenement in de loop der jaren uitgebreid qua (internationale)acts en entertainment. Het is voor een sportbond nogal wat zo’n groots evenement te organiseren, het is mooi dat we het hebben aangedurfd. Turnen heeft van zichzelf al een showelement in zich, dus de sport leent zich goed voor een gala. We brengen de achterban bij elkaar en geven als sport en bond ons visitekaartje af."

Er zijn nog tickets beschikbaar voor A Touch of Gold. Speciaal voor de lezers van SPORTNEXT biedt de KNGU vanwege het 150-jarig jubileum een korting aan van 15%.

Matinéeshow 13.00 uur. - https://dgatouchofgold.eventbrite.nl?discount=SportNext
Avondshow 19.30 uur. - https://dgatouchofgold1930.eventbrite.nl?discount=SportNext