'Assen nog altijd in de race voor Grand Prix in Nederland'

Wordt het Zandvoort of toch Assen? Sinds vorige week is de discussie over waar een eventuele Nederlandse Grand Prix moet plaatsvinden weer opgelaaid. Volgens Arjan Bos, voorzitter van het TT circuit Assen, is er door Formule One Management Limited geen voorkeur uitgesproken en is Assen dus nog in de race voor een eventuele Dutch GP. Dat zei Bos woensdag in de BV Sport op ALLsportsradio.

Inmiddels is duidelijk dat de kans erg groot is dat er in 2020 een Grand Prix in Nederland op de Formule 1-kalender zal staan. "Vanwege de populariteit van Max Verstappen en wat hij teweegbrengt in Nederland, wil Liberty Media hier heel graag een GP organiseren. Er is echter nog geen voorkeur uitgesproken en zeker nog geen beslissing genomen over waar die race dan plaatsvindt", aldus Bos in gesprek met ALLsportsradio.

Volgens de voorzitter van het TT circuit moeten de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven het ijzer smeden nu het heet is. "We gaan nu eerst proberen de GP naar Nederland te halen en dan zien we wel of het dan Zandvoort of Assen wordt. Dankzij de berichtgeving in De Telegraaf is er gang in de zaak gekomen. Lange tijd heerste bij de overheid de gedachte: ‘eerst zien, dan geloven’. Nu we een grote kans hebben, is iedereen wakker. Maar er moet ook geïnvesteerd worden. We doen een oproep aan de samenleving om mee te doen en te helpen de Formule 1 naar Nederland te halen."

'Assen doet nog serieus mee'

Voor een GP in ons land is waarschijnlijk een bedrag van rond de 40 miljoen euro nodig. De fee voor het organiseren van een race is 20 miljoen euro en daarbovenop komen de organisatie- en marketingkosten en kosten voor de aanpassing van het circuit.

"Zandvoort zal iets meer moeten investeren, omdat wij minder hoeven aan te passen aan het circuit", aldus Bos. "Maar beide banen zijn zeer geschikt. Het is maar net waar FOM (eigenaar Formule 1 red.) de voorkeur aangeeft: een circuit met veel autosporthistorie, of een accommodatie met veel motorsporthistorie en een goede infrastructuur. Assen doet in ieder geval nog serieus mee."

Strategie Liberty Media

In de uitzending werd ook nog gesproken over de strategie van Liberty Media om de Formule 1 te laten groeien en de inkomsten te verhogen. Dit bewerkstelligt de eigenaar van de F1 onder meer door naar nieuwe markten als Vietnam te gaan, maar ook de echte racefans bij de sport te betrokken door het voornemen Grands Prix in Europa te organiseren op historische circuits.

Simeon Tienpont

Simeon Tienpont was woensdag te gast in de BV Sport. Hij sprak over zijn leven als professioneel zeiler en zijn wens om de watersport een boost in Nederland te geven. "Watersport heeft enorm veel fans; er stonden 700.000 mensen langs de kant bij de finish van de Volvo Ocean Race dit jaar. Maar toch wordt de sport nooit echt opgepikt door de media. Ik wil de professionele watersport in Nederland meer body geven."

BV Sport

In de BV Sport nemen sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake en Robert Denneman de luisteraar mee in de wereld van de geldstromen in de sport. Met studiogasten, telefonische interviews, achtergronden en mooie anekdotes uit het heden en verleden.

De BV Sport is er iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur. Elke uitzending levert SPORTNEXT een bijdrage aan het programma.

Headerfoto: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Luister de uitzending hieronder terug.