Een uitverkocht Philips Stadion: vrouwenvoetbal wint aan populariteit, ook in Nederland

Zaterdag 3 juni was het zover: de Champions League-finale van de vrouwen vond plaats in het Philips Stadion in Eindhoven. De wedstrijd was met 33.147 toeschouwers de drukstbezochte vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Vanuit de BVVS (Businessclub Vrienden van Speco) werd een programma rondom deze wedstrijd georganiseerd dat plaatsvond op de werkvloer van Triple Double.

De BVVS is een netwerk van afgestudeerden van de opleidingen SPECO Sportmarketing en -communicatie en de Johan Cruyff Academy Tilburg. Het is met ruim 900 leden het grootste alumninetwerk in de Nederlandse sportwereld. Er worden verschillende evenementen georganiseerd die sport als gemeenschappelijke deler hebben. Een bezoek aan de finale van de Champions League voor vrouwen kon natuurlijk niet uitblijven.

De aanwezigen werden ontvangen in SX Eindhoven, een gebouw dat sport ademt. Dit wordt meteen duidelijk in het kantoor van Triple Double, waar het basketbalveld en de pingpongtafel een prominente plek innemen. Hanneke Jaanen, directielid bij Triple Double, heette de groep welkom en vertelde over de geschiedenis van het gebouw zelf en uiteraard het ontstaan en de visie van Triple Double.

Ervaringsdeskundige

Hierna nam Sari van Veenendaal, 91-voudig international van de OranjeLeeuwinnen, het over. Tijdens het interview kon iedereen vragen stellen en met een carrière van meer dan tien jaar was zij de uitgelezen persoon om de aanwezigen mee te nemen in de ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal. Wie kan het namelijk beter vertellen dan iemand die daar zelf jarenlang onderdeel van is geweest ? Met avonturen bij FC Twente, Arsenal, Atlético Madrid en PSV is Sari ervaringsdeskundige. Van dichtbij heeft ze gezien hoe het vrouwenvoetbal is gegroeid in Nederland en Europa, maar ook dat er nog veel ruimte voor groei is. Het is daarom niet geheel toevallig dat ze afgelopen week is gestart als adviseur vrouwenvoetbal bij de KNVB.

Nederlands tintje

Nadat Sari haar verhaal had gedaan over haar carrière vol hoogte- en dieptepunten en de ontwikkelingen rondom het vrouwenvoetbal was het tijd voor de wedstrijd. FC Barcelona tegen Wolfsburg. Op voorhand al een wedstrijd van wereldformaat. Kan Wolfsburg als underdog de titel naar zich toe trekken of wint Barcelona, de verliezend finalist van vorig jaar, de finale?

Hoewel het in de eerste helft er sterk op leek dat Wolfsburg hun 2-0 voorsprong niet meer ging weggeven, was het toch FC Barcelona dat aan het langste eind trok en de overwinning uiteindelijk met 2-3 over de streep trok. De vele Spaanse fans die meegereisd waren, beleefden zo een heel mooie middag. Ook de Nederlandse fans konden hun landgenoten aanmoedigen. Met Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms in de basis bij Wolfsburg had de wedstrijd toch een Nederlands tintje.

Mooie toekomst

Na een fantastische wedstrijd en de persoonlijke ervaringen van Sari is één ding duidelijk geworden: de ontwikkelingen gaan de goede kant op, maar er is nog werk aan de winkel. Echter, een uitverkocht Philips Stadion voor een vrouwenwedstrijd is een goede stap richting een hele mooie toekomst voor het vrouwenvoetbal. Niet alleen in Nederland, maar voor de hele wereld.

Credits headerafbeelding: Vitalii Vitleo/Shutterstock