Olympisch Plan 2028: mooie droom of nachtmerrie?

Op 21 april j.l. was ik aanwezig bij een seminar over het Olympisch Plan 2028. Een flink aantal direct betrokkenen deed uit de doeken waarom het kabinet de steun introk en wat er nog meer fout was gelopen.

Het idee was zo mooi. Honderd jaar na dato opnieuw de Olympische Spelen organiseren. Een mooi streven passend bij een land wat al jaren bovengemiddeld presteert als het gaat om breedte- en topsport. Een land wat trots mag zijn op haar Olympische toppers van nu en weleer zoals Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Fanny Blankers-Koen, Anky van Grunsven, Ard Schenk, Pieter van den Hoogenband, Yvonne van Gennip, Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos, Marianne Timmer en Epke Zonderland. En met een koning die de Elfstedentocht uitreed, de marathon van New York volbracht en jarenlang lid was van het IOC.

Een idee waar ik zelf 100% achtersta. De discussie in Nederland over het wel of niet organiseren van de Spelen ging vooral over geld. Politiek Den Haag was bang dat de kosten de opbrengsten zouden overstijgen. Naar mijn idee had de kern van de discussie moeten zijn wat het ons gaat opleveren. Ik heb geen enkele politicus gehoord over de voordelen van een vitalere samenleving, wat naast excellente prestaties en economische impact één van de drie speerpunten is ons Olympisch Plan 2028 is. Een hogere sportparticipatie leidt tot een vitalere samenleving en dus tot een lager ziekteverzuim. Ik neem aan dat politiek Den Haag wel kan berekenen wat dat ons land gaat opleveren.

Maar niet alleen in Den Haag ging het fout. Tijdens het seminar werd uit de doeken gedaan dat er geen duidelijke afspraken waren bij de start van het Olympisch Plan, het aan leiderschap ontbrak en er geen duidelijke regie was. NOC*NSF speelde volgens ingewijden een dubieuze rol. Met name het feit dat Alliantie Olympisch Vuur juridisch is ondergebracht bij NOC*NSF waardoor Olympisch Vuur niet autonoom kon opereren, leidde tot veel kritiek. Johan Wakkie, directeur van de KNHB, was zeer stellig tijdens het seminar. Volgens hem moet NOC*NSF zich onderhand maar eens verantwoorden. Dat er van NOC*NSF niemand aanwezig was tijdens het seminar, werd ook niet erg gewaardeerd…

Ook de uitlegbaarheid van het Olympisch Plan laat te wensen over. De gemiddelde man of vrouw op straat snapt weinig van het plan. Ondertussen wordt er achter de schermen verder gewerkt aan het Olympisch Plan. Nederland is de komende jaren gastheer van een aantal grote internationale sportevenementen zoals het WK hockey in Den Haag (2014) en het EK Atletiek in Amsterdam (2016). De gemeentes Amsterdam en Rotterdam werken low profile verder aan het Olympisch Plan. Mooie initiatieven als ‘De Vonken van 2028’ worden ontplooid.

Het is in mijn ogen nog niet te laat. Ik geloof in een bottom-up aanpak. Dit betekent dat er vanuit het Nederlandse volk invloedrijke mensen moeten opstaan die het plan nieuw leven inblazen. Ook onze topsport iconen moeten nu iets doen. Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, Epke Zonderland maar ook Johan Cruijff, Marco van Basten en Ruud Gullit en anderen: sta op! Neem het volk en de politiek mee in jullie enthousiasme en start een brede lobby. Liever vandaag nog dan morgen!

Laat deze mooie droom geen nachtmerrie worden!

 

Afbeeldingen: Twitter Sportservice NHVonken2028