Peter Blangé: 'Coronacrisis heeft ook voor nieuwe inzichten gezorgd'

In het jaar dat Rotterdam Topsport haar 30-jarig jubileum vierde legde het coronavirus de evenementenbranche in Nederland zo goed als plat. Er werd echter niet stilgezeten en alternatieve events en bijeenkomsten werden in korte tijd georganiseerd. In een tweeluik met Rotterdam Topsport-directeur Peter Blangé kijken we terug én blikken we vooruit. In deel 1 spreken we over de belangrijke relatie met partners, nieuwe concepten voor evenementen en het jaar 2021.

Al bijna zo lang als Rotterdam Topsport bestaat komt Blangé in aanraking met de organisatie. Als speler via de vele volleybalwedstrijden met Oranje in Ahoy, daarna jarenlang als coach van ORTEC Rotterdam Nesselande en als bondscoach van de mannen en in het recente verleden onder meer als toernooidirecteur van het EK volleybal voor vrouwen. Hoewel afkomstig uit Voorburg noemt Blangé zich ‘reserve-Rotterdammer’. In 2019 ging hij aan de slag als directeur van Rotterdam Topsport. De oud-topsporter blikt in een uitgebreid interview met SPORTNEXT terug op een roerig jaar. “Het was niet eenvoudig, maar hoewel de evenementenkant op z’n gat ligt, gaat het heel goed met de organisatie. Er zijn voldoende projecten waar we positieve energie uithalen. Denk alleen maar aan de gebiedsontwikkeling Stadionpark, de nationale topsportprogramma’s die we naar Rotterdam willen halen en de nieuwe evenementen die zijn ontstaan.”

In 2020 ging ongeveer een kwart van alle geplande topsportevenementen in Rotterdam door. De annulering van de vele toernooien en wedstrijden hakt er financieel zwaar in bij Rotterdam Topsport. Mede dankzij de goede samenwerking met de partners en de gemeente Rotterdam lukt het de organisatie dit verlies goed op te vangen, zo geeft Blangé aan. “Er zijn bijna 100 bedrijven aan ons gelieerd. Dat is een significante inkomstenstroom. Gelukkig hebben zij allemaal veel begrip getoond voor de situatie waarin we zitten. Met alle partners hebben we gesprekken gevoerd, met als doel partnerbehoud. Daar zijn we goed in geslaagd. We merken dat de relaties die de afgelopen dertig jaar zijn gebouwd enorm sterk zijn. De loyaliteitsspaarpot was goed gevuld. De pandemie heeft laten zien dat we in moeilijke tijden op elkaar kunnen rekenen."

"Het bijzondere is dat ons sponsorbestand dit jaar juist is gegroeid. We hebben daar ook actief op ingezet, omdat we behoorlijke ambities hebben. Onafhankelijk van corona willen we doorgaan met bijvoorbeeld de ontwikkeling van het Stadionpark.”

E-triathlon

Nadat in maart en april duidelijk werd dat het organiseren van topsportevenementen enorm moeilijk zou worden, ging Rotterdam Topsport snel aan de slag met alternatieven. Zo werd in augustus een triathlon volgens een nieuw format georganiseerd en vond de Summer of Esports plaats in de havenstad. De voorbeelden tonen volgens Blangé aan dat Rotterdam Topsport flexibel is én voorloopt op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. “Een aantal jaar geleden is bijvoorbeeld al besloten veel te investeren in esports. We hebben vorig jaar de Rotterdam Games Week in Ahoy gehad, wat een groot succes was. En afgelopen zomer konden we toch iets doen rond gaming en esports, waarmee we zichtbaar zijn voor jongeren. Daarnaast was het mooi om te zien hoe snel we een nieuw evenement als de e-triathlon hebben opgezet. De beste triatleten namen het tegen elkaar op in een race waarin de atleten zwommen in het olympisch zwembad in Rotterdam, fietsten op hometrainers en hardliepen op loopbanden langs de kant. De opzet is erg geslaagd. Het publiek kon het evenement eenvoudig online volgen met extra data van de atleten en voorzien van live commentaar. Als je dan ziet hoeveel mensen ernaar hebben gekeken, daar kun je een paar keer De Kuip mee vullen. We hebben als stad toch weer mondiale exposure gehad, want de beelden gingen de hele wereld over.”

"Zonder de pandemie waren we nooit begonnen met een e-triathlon in de stad"

Peter Blangé (Rotterdam Topsport)

Doordat een aantal grote evenementen, waaronder het ABN AMRO World Tennis Tournament al voor de corona-pandemie plaatsvonden, kon Rotterdam Topsport haar partners op het gebied van hospitality en zichtbaarheid toch iets bieden. Verder probeerde de organisatie met online evenementen zoals Topsport Talk toch van zich te laten horen. “Het was duidelijk dat we qua fysieke bijeenkomsten niet heel veel konden. Door een online praatprogramma kun je partners toch zichtbaarheid geven en iedereen bijpraten over ontwikkelingen. Juist als het wat minder gaat is het belangrijk de verbinding met elkaar te zoeken en duidelijke keuzes te maken in wat je wel en niet doet.”

Kans leidend laten zijn

Hoewel het er nog niet naar uitziet dat er al snel weer grootschalige evenementen kunnen gaan plaatsvinden, ziet Blangé 2021 met vertrouwen tegemoet. De kalender zit vanaf juli bomvol. De directeur van Rotterdam Topsport kijkt uit naar het moment dat Ahoy weer vol zit en er weer volop activiteiten kunnen plaatsvinden in Topsportcentrum Rotterdam. “Als je de kans leidend laat zijn, werk je een stuk beter dan als je alleen maar loopt te zeuren over wat er niet kan. Het afgelopen jaar hebben we ook weer nieuwe inzichten opgedaan, bijvoorbeeld over hoe je evenementen in een compleet ander format kunt optuigen. Zonder de pandemie waren we nooit begonnen met een e-triathlon in de stad. Nu zie je dat het concept aanslaat. Het zou mij niets verbazen als over een jaar of tien de triathlon op de Olympische Spelen heel andere formats kent, waarbij een gedeelte online plaatsvindt en mensen kunnen meekijken en -rijden via Zwift. Dan is het mooi om te kunnen zeggen dat je daar als Rotterdam Topsport een heel kleine bijdrage aan hebt geleverd."

"Soms moet je gewoon dingen uitproberen om te kijken wat wel en niet werkt. Als je het niet probeert, weet je nooit wat iets kan opleveren."

Via onderstaande button lees je deel 2 van ons gesprek met Peter Blangé. Daarin gaat de directeur van Rotterdam Topsport in op de rol van topsportevenementen voor de uitstraling van een stad en de ambities van Rotterdam Topsport voor de toekomst.

Foto's: Rotterdam Topsport