'WK volleybal 2022 moet feest voor gehele Nederlandse sportwereld worden'

Nederland organiseert in 2022 voor het eerst een wereldkampioenschap volleybal. Samen met Polen, waar onder meer een aantal wedstrijden in de groepsfase plaatsvindt, is ons land gastheer van het toernooi. De Nevobo wil de gehele Nederlandse sportwereld bij het WK betrekken. "We gaan het evenement opnieuw neerzetten als een festival."

Op zaterdag 12 januari maakte wereldvolleybalbond FIVB bekend dat de Nevobo het WK volleybal voor vrouwen mag organiseren in 2022. FIVB-president Ary Graça was lovend over zowel Nederland als Polen. "Nederland en Polen staan bekend om hun liefde voor sport en hun vermogen om evenementen van wereldklasse te organiseren. De bidprocedure was zeer competitief, maar wij zijn unaniem van besluit dat het gezamenlijke bid van Nederland en Polen er bovenuit stak. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland en Polen een geweldige show gaan opvoeren in 2022. Voor de atleten wordt het een ultieme belevenis terwijl de fans, zowel binnen als buiten de venues, van het beste entertainment worden bediend."

De Nevobo wil voor de opzet van het WK in 2022 voortborduren op het succes van de eerdere volleybalevenementen die in Nederland werden georganiseerd. "Het is anno 2019 belangrijk sporttoernooien te benaderen vanuit de fans. Dat betekent dat je een event neerzet als een festival. Er gebeurt veel meer dan alleen de sportwedstrijden. Er is aandacht voor eten en drinken, er zijn side-events, we gaan activaties bedenken. Alles om de fans erbij te betrekken", aldus Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo.

"Bij Volley2018, waarbij drie volleybalevenementen samen één groots multi-event vormden, hebben de volleyballiefhebbers al kunnen ervaren hoe het voelt om meerdere evenementen binnen een groot event te hebben. Het wordt ook wel de festivalisering van de sport genoemd. Als Nevobo en TIG Sports geloven we erin dat dit de manier is waarop je mensen bij je event betrekt."

'Het is goed voor de gehele Nederlandse sportwereld dat we het WK mogen organiseren. Als sportbond moet je Europees durven denken en allianties aangaan'

Peter Sprenger (Nevobo)

Adoptie buitenlandse teams van Gelderse dorpen en steden

De volleybalbond zal het WK in 2022 ook verbinden aan maatschappelijke thema’s. Duurzaamheid, leefstijl en gezonde voeding zijn drie onderwerpen die als een rode draad door het toernooi zullen lopen. Tijdens Volley 2018 werkte de bond al samen met partner Rabobank om gezonde voeding op de kaart te zetten in de vijf speelsteden. "We willen dat de Gelderse steden en dorpen buitenlandse teams gaan adopteren. Zodat er lokale binding komt. Als er in Barneveld bijvoorbeeld veel Koreaanse bedrijven zijn gevestigd, is het logisch de Zuid-Koreaanse volleybalsters aan Barneveld te koppelen en samen met de inwoners en de gemeente allerlei activiteiten die een link met Zuid-Korea hebben, te organiseren."

De Nevobo heeft ook het plan om de clubs nauw te betrekken bij het WK, zo legt Sprenger uit. "Het is voor onze sport heel belangrijk dat we zo’n groot sportevenement mogen organiseren. Het zorgt voor energie, binding en focus. Toernooien zijn een middel om verenigingen op lokaal niveau te inspireren, vrijwilligers voldoende uitdaging te bieden en clubs in contact te brengen met gemeenten zodat ze de samenwerking met elkaar kunnen zoeken. Het WK is daarom zeker ook een middel om de breedtesport te voorzien van impulsen."

De overhandiging van het bidbook voor het WK 2022 aan FIVB-president Ary Graça, door Nevobo-voorzitter Peter Sprenger.

Europees denken

Zowel Nederland als Polen organiseerde de laatste jaren grote volleybalevenementen. Zo organiseerde Nederland in 2015 het WK beachvolleybal, terwijl Polen in 2014 gastheer was van het WK mannen. Volgens Sprenger is het een belangrijk signaal van de FIVB dat het WK is toegewezen aan twee Europese landen. "Het is goed voor de gehele Nederlandse sportwereld dat we het WK mogen organiseren. Deze toewijzing toont aan dat we als Nederland kunnen concurreren met grootmachten als China, Japan en Rusland. Als je samenwerkt, een goed plan hebt en onderscheidend bent kun je grote evenementen naar je land halen. Als sportbond moet je Europees durven denken en allianties aangaan."

Belangrijke rol politiek

De Nevobo bereidde de afgelopen jaren een bid voor in samenwerking met de Provincie Gelderland, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de steden Rotterdam, Apeldoorn, Arnhem en sportmarketingbureau TIG Sports. Het WK zal grotendeels worden gespeeld in Gelderland, waarvoor de provincie een steun van 4,3 miljoen euro heeft toegezegd. Daarnaast participeren de steden Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam als speelsteden. De voorrondes en finales worden gespeeld in het Gelredome met drie velden waarbij de grootste ruimte 15.000 tot 20.000 toeschouwers kan herbergen. De totale uitgaven voor het WK volleybal worden op ruim 22 miljoen euro geschat.

Sprenger benadrukt de belangrijke rol van overheid, provincie en gemeenten. "Tweede Kamerlid Rudmer Heerema heeft zich actief ingezet om samen met de Minister en de kamer de voorwaarden te scheppen vanuit de overheid. Hij is een echte voorvechter van de sport."

"Ook de Provincie Gelderland heeft zich onder leiding van Gedeputeerde Jan Markink in een vroegtijdig stadium achter ons bid geschaard. De provincie heeft met de organisatie van de start van de Giro d’Italia in 2016 gezien wat een dergelijk evenement voor impact kan hebben, zowel op financieel als maatschappelijke vlak."

De organisatie van het WK in 2022 is de kers op de taart van de weg die de Nevobo in 2010 insloeg. De bond zette destijds sterk in op de organisatie van internationale toernooien om zowel de top- als breedtesport een impuls te geven. "Michel Everaert (directeur sport bij de Nevobo, red.) heeft samen met toenmalig voorzitter Hans Nieukerke, directeur Joëlle Staps en het bestuur acht jaar geleden de eerste aanzet gegeven. Daar kwamen de succesvolle EK vrouwen en WK beachvolleybal in 2015 uit voort. Daar hebben we de afgelopen jaren op voortgebouwd. Evenementen zijn nu een centrale pijler in onze strategie. Michel is gepokt en gemazeld en weet hoe de hazen lopen in de internationale volleybalwereld. Zijn werk is cruciaal geweest voor het winnen van dit bid”, zegt Sprenger.

'In omvangsgrootte hebben we in Nederland sinds Euro 2000 geen groter toernooi gehad dan het WK volleybal in 2022'

Peter Sprenger (Nevobo)

Massale media-aandacht

Hoewel het WK nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen sinds de toewijzing al in volle gang. Sprenger verwacht dat het toernooi wereldwijd een grote impact gaat hebben. "In omvangsgrootte hebben we in Nederland sinds Euro 2000 geen groter toernooi gehad dan het WK volleybal. Op voorgaande WK’s zijn er wedstrijden gespeeld waar maar liefst 50.000 toeschouwers op afkwamen. Volleybal is op de Olympische Spelen de best bekeken sport. Dat geeft aan hoe populair de sport is in sommige landen."

"Voor de media-aandacht helpt het ook dat de grote economieën in de wereld, zoals de VS, China, Rusland, Japan en Brazilië, allemaal een belangrijke rol spelen in het mondiale volleybal. Door die wereldwijde interesse in de sport bereik je enorm veel mensen. Voor dit WK zal het meer dan 1,5 miljard zijn. We zijn er zeker van dat Nederland opnieuw massaal achter onze dames gaat staan, want het WK moet niet alleen een volleybalfeest worden. We willen de gehele Nederlandse sportwereld erbij betrekken. Samen met onze partners, sponsors en natuurlijk bondgenoot TIG Sports hebben we daar alle vertrouwen in."

Foto's: Nevobo