WK 2022 in Qatar wordt een fantastisch voetbalfeest

Met alle ophef rond de uitbreiding van het aantal landen dat mee mag doen aan het WK 2026, zou je bijna vergeten dat in 2022 het WK in Qatar wordt gespeeld. Verplaatst van de zomer naar de winter, hetgeen een niet meer dan logisch gevolg is van de bloedhete zomers. Net terug van een privé werkbezoek aan Qatar in deze winterperiode kun je maar één ding concluderen: het wordt in 2022 een fantastisch WK.

Ik zie de kritische blikken en commentaren alweer verschijnen. Hoe kun je dat nu zeggen? De keuze van de FIFA voor Qatar is alom bekritiseerd. Het was, en dat is nog netjes uitgedrukt een schande. Ronald de Boer werd als ambassadeur publiekelijk aan de schandpaal genageld en met name het establishment en de roemruchte Nederlandse grachtengordel vol met zogenaamd Nederlands intellect had het oordeel al klaar: dit moeten we boycotten.

Maar niemand heeft zich daadwerkelijk verdiept in de achtergronden. Willem Vissers van de Volkskrant liet zelfs weten het WK in 2022 te boycotten vanwege zoals hij het noemde de 'verkwanseling van de sport'.

Zelf komt ik tot een heel andere conclusie nu ik met eigen ogen heb gezien wat er allemaal gebeurt in Qatar. Op eigen initiatief ben ik naar het Midden-Oosten gegaan om polshoogte te nemen van de situatie.

Het is me alleszins meegevallen en ik durf te stellen: Qatar gaat de wereld verrassen en het wordt tijd dat Nederland genuanceerder en met een open blik zonder vooroordelen kijkt naar hoe Qatar zich voor de wereld openstelt en hoe het er alles aan doet de wereld welkom te heten.

Sport als katalysator

En zoals zo vaak is de sport de katalysator van veel ontwikkelingen binnen een land. Het WK in Qatar is daar een subliem voorbeeld van. Het versnelt ontwikkelingen die ten gunste komen van met name de bevolking in het land en in Qatar in het bijzonder: de vele buitenlandse werknemers.

Juist daar is veel kritiek op geweest; de werkomstandigheden van de arbeiders die werken aan het stadion waren niet in orde, de vele doden die te betreuren vielen bij de werkzaamheden, de slavenarbeid want werknemers moesten hun paspoort inleveren en konden niet vrijwillig terug naar eigen land. Maar de 'labor law' is onlangs aanzienlijk verbeterd ten gunste van de werknemers en het laat zien dat Qatar veranderingsgezind is.

De arbeidsomstandigheden zijn ook aanzienlijk verbeterd. Weliswaar heeft de FNV de gerechtelijke procedures die waren opgestart in Zwitserland over met name de positie van de werkomstandigheden van de werknemers op formele gronden verloren, maar men maakt ook daadwerkelijk werk van het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen de werknemers die werken aan de stadions komende zomer luchtgekoelde en zonwerende veiligheidshelmen.

"Ik durf te stellen: de supporters zullen Qatar letterlijk en figuurlijk als een warm bad ervaren"

En zie: de arbeidswet is ook aangepast in Qatar. Werknemers kunnen nu zonder opgaaf van reden hun contract voortijdig verbreken en het land verlaten. Dat is een maatregel die onlangs is afgekondigd (zie afbeelding) en reeds in werking is getreden en door de komst van het WK is genomen. Dat bericht heb ik nog niet in de Nederlandse media en al helemaal niet in de Volkskrant terug kunnen vinden.

Wijsvingertje

In Nederland hebben we altijd onze mond vol over mondialisering en altijd hebben we onze mening klaar over gebeurtenissen in het buitenland. En als snel gaat het wijsvingertje de lucht in: wij weten het beter en zijn moreel superieur aan andere landen, met name landen die op een andere manier bestuurd worden. Onze democratie moet een blauwdruk zijn voor de rest van de wereld.

Maar lenigheid van geest en tolerantie, waar we toch zo om geroemd worden, is met betrekking tot het WK in Qatar ver te zoeken.

We denken direct in termen als chaos, oververhitting, gebrek aan infrastructuur, aantasting van mensenrechten en noem maar op.

Ik durf te stellen: de supporters zullen Qatar letterlijk en figuurlijk als een warm bad ervaren. De temperaturen zijn in de winter aangenaam en ideaal om te voetballen, sterker nog in de avond is het zelfs erg fris. Niet voor niets heeft FC Bayern München voor de zevende keer op rij gekozen voor een winters trainingskamp in Qatar in de Aspire Zone, het ultramoderne sportcomplex van Doha omdat zoals coach Carlo Ancelotti zei: 'de omstandigheden in de winter perfect zijn'.

En dan de infrastructuur: met man en macht wordt momenteel gewerkt aan de aanleg van de metrolijn. Dat gaat heel wat sneller en efficiënter dan de Noord-Zuid lijn in onze hoofdstad Amsterdam en blijft ook nog eens binnen budget. Alsof zij wel en wij niet kunnen rekenen en plannen.

In 2021 kunnen 600.000 mensen per dag worden vervoerd via de Rode, Groen en Gele metrolijn. Ideaal voor de grote schare supporters. Het zal goedkoop, efficiënt en qua gemak perfect zijn voor de supporters die naar Qatar afreizen met iedere vijf minuten een metro die vertrekt.

Win-win

"En zo draagt een WK in veel opzichten bij aan de modernisering van een land. Daarom zouden we heel blij moeten zijn dat het WK in Qatar wordt gehouden"

De hotels zijn op orde in alle prijsklassen, er wordt koortsachtig gewerkt aan het wegennet en het internationale airport Hamad International heeft nu reeds een 5-sterren status. Daar kan Schiphol nog niet aan tippen (4 sterren). De supporters zullen zich prima vermaken op de Corniche, het grote residentie- en uitgaanscomplex Porto Arabia en Viva Bahriya met zijn mediterraan achtige straatjes, pleintjes en wandelgebieden. Je waant je in Zuid-Frankrijk op de boulevard van Cannes of Nice! Alleen veel beter betaalbaar qua eten en drinken!

De Qatar Mall is qua winkelaanbod uniek in zijn soort, de taxi’s zijn goed betaalbaar, het eten in de restaurantjes in bijvoorbeeld de markt van Souq Waqif zelfs goedkoop. Enig nadeel: alcohol kun je er niet kopen, dat is alleen verkrijgbaar in de hotels, maar ongetwijfeld zal daar ook een oplossing voor worden gevonden.

En zo draagt een WK in veel opzichten bij aan de modernisering van een land. Daarom zouden we heel blij moeten zijn dat het WK in Qatar wordt gehouden. Voor iedereen een win-win.

Impressie van het Al-Gharafa Stadium in Al Rayyan.

Unieke sfeer en belevenis

Dan nog het sportieve aspect; de stadions zijn in aanbouw, zijn 'state of the art' en van alle gemakken voorzien.

In dat opzicht verschilt het WK niet zoveel van een WK dat wordt gehouden in Europa, sterker nog, het zou weleens veel leuker en beter kunnen zijn. En het zal het WK van Brazilië en dat van Rusland (dat kun je nu al veilig stellen) overtreffen qua gastvrijheid, infrastructuur en beleving. Met name omdat Doha en Qatar relatief klein zijn en omdat alle wedstrijden dicht bij elkaar worden gehouden, zal dat voor de fans een unieke sfeer en belevenis bieden.

Het enige waar geen controle over is, zijn de sportieve prestaties. Daar zou Nederland zich meer zorgen om moeten maken, laat de rest maar aan de Qatari over. En ja Willem, gooi je vooroordelen overboord en ga gewoon lekker naar het WK, dan kun je met eigen ogen zien wat een mooi evenement het is, in plaats vanuit de luie stoel conclusies trekken. Qatar verdient beter!


Foto's: Wikimedia