Jingle Balls (II)

Alsjeblieft, een vol kerstpakket! Na de doorkijk naar kerstactiviteiten vorig jaar geef ik je graag vier invalshoeken om je eigen kerstpakket te vullen. We kunnen ons weer heerlijk verwarmen aan mooie kerstverhalen, bijzondere plaatjes en vermakelijke video`s. Ik beloof jullie; elke link is de moeite waard om te bekijken!

ZIE OOK: Jingle Balls

Ook dit jaar is het een komen en gaan van kerstcadeautjes. Kerst is een mooi moment om supporters te boeien en te binden, met sponsors samen te werken of invulling te geven aan het eigen imago.

Ook een fijne kerst? Volg de volgende invalshoeken en laat je inspireren. We komen volledig in de kerstsfeer en maken een rondje langs de kerstbomen.

1. Zit er warmpjes bij!

Een leuk kledingstuk voor alle supporters. De kerstsweater of muts. Vorig jaar vroeg ik me af of er in Nederland een heuse kersttrui-hype komt. Een jaar laten concluderen we dat dit niet het geval is. Had ik toch heel graag gezien. In de Verenigde Staten al jaren een traditie een zo fout mogelijke kerstrui te dragen, compleet met verlichting. In Nederland pas de laatste jaren in trek. In de VS worden de truien verkocht onder de noemer 'ugly sweaters'. In de NFL zijn er zo'n 220 truien. In de NBA zijn er zo'n 60 lelijke truien. En ook de NHL heeft 80 truien. Ter vergelijking; Ajax heeft 11 en Borussia Dortmund 17 kerstartikelen in haar webshop.

In de Premier League is het een sport een zo foute mogelijke kersttrui uit te brengen, een mooie top 19. In Groot-Brittannië gaat de opbrengst doorgaans naar het goede doel, voor slechts 30 pond heb je al zo'n trui! Schalke 04 maakte deze verschrikkelijk foute aankondiging, maar ontwikkelde wel de koppeling tussen haar clubapp en de kersttrui. Ja, echt!. Bij Arsenal is naast een kersttrui teamfoto ook Arsène Wenger op haak-cursus geweest.

In Nederland adverteert Feyenoord (€ 35,-) op Facebook veel met een kersttrui, blijft Ajax (€30,-) niet achter en heeft PSV met hoofdsponsor EnergieDirect wederom mooi uitgepakt. Maar liefst 1913 gratis truien werden in het centrum van Eindhoven uitgedeeld. PSV was daarmee ook dit jaar de enige Nederlandse club met een gratis kersttrui. Helaas nog geen 18 kersttruien in de Eredivisie, is er dan geen Eredivisie-partner die hier mogelijkheden in ziet?

2. Merry Christmas!

De kerstboodschap aan de achterban. Mijn favoriet van 2015: Jingle Balls van Borussia Dortmund, 2016: Bayern München. Wie is nu de favoriet voor 2017? We gaan het zien. Nog niet alle video's zijn door de clubs gebracht en de playlist wordt continue bijgewerkt! En wat zijn het er weer veel. De teller van de playlist staat inmiddels op meer dan 100 video's.

Tegenwoordig heeft zo ongeveer elke club wel een kerstboodschap. De een bedankt supporters, de ander promoot kerstartikelen en een aantal clubs doet het gewoon omdat het leuk is rondom de kerst een speciale video te brengen. Sommige clubs maken er hele series van video's van. Zoals het uitpakken van cadeaus. De een nog origineler dan de ander. Mijn favoriet op dit moment? Juventus heeft bizar mooie kerstanimaties!

3. Geef een extraatje

Een digitale manier hiervoor is de adventkalender. Aftellen tot kerst, meestal 24 vakjes. Met elke dag een verrassing. Via Facebook-apps of webpagina's is dit voor organisaties zeer snel en eenvoudig op te zetten. Een simpel voorbeeld, maar nog steeds weinig clubs die het inzetten. Uit ervaring weet ik dat met zo'n campagne met weinig werk 15 tot 20% van de jaarlijkse datagroei gerealiseerd wordt.

Daarnaast is het een mogelijkheid zakelijke partners naar de consumentenmarkt te laten profileren. En voor supporters een laagdrempelige campagne om leuke prijzen te winnen. Kortom, aan alle kanten winst. Een aantal voorbeelden zijn kerst in de Kuip. ADO Den Haag, Bayern München, FC Union Berlin.

4. Benut de sfeer van kerst

Sommigen grijpen kerst echt aan om bij supporters stil te staan. De Santa Run in Manchester kon dit jaar helaas niet doorgaan. Maar 29.000 supporters zingen wel kerstliederen bij FC Union Berlin. Bij Dortmund waren het 30.000 fans. Sfeeracties bij Schalke 04, diner serveren aan ouderen bij FC Utrecht, NAC Breda en NEC Nijmegen hebben kerstpakketten bij supporters gebracht. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Zoals Jan Vertonghen die bij een jonge fan op bezoek gaat.

Laat kerst niet onbenut! De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Als ik kijk naar de voorbeelden van vorig en dit jaar dan blijven we zien dat de mogelijkheden voor sport oneindig zijn. Een mooie tijd van het jaar om samen stil te staan, te vieren, te genieten en voor een dolletje. Hopelijk gaat met al deze inspiratie in jouw kerstpakket de kerstbal wat meer rollen! Ben erg benieuwd naar jullie voorbeelden en naar volgend jaar.

Jingle all the way!

Bezoek Pinterest voor een overzicht van alle webpagina's.

Een overzicht van sportgerelateerde kerstvideo's, inclusief verleden, bezoek YouTube.