Fabian van der Poll winnaar SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2016

De jury van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent heeft Fabian van der Poll maandagavond tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Rotterdam Ahoy uitgeroepen tot dé belofte van het jaar 2016. Hij is daarmee de opvolger van Michel Abbink (toen NU.nl, thans VI) die de eerste editie ooit van deze aanmoedigingsprijs won.

De prijs is vorig jaar in het leven geroepen omdat het vak van sportjournalist vergrijst. De instroom van jongeren - juist noodzakelijk om ons vakgebied vitaal te houden – stokt. Dat is de reden dat de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) samen met het magazine SPORTNEXT in 2015 een prijs voor de grootste belofte in de sportjournalistiek heeft ingesteld. Deze SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar moet de aandacht vestigen op de nieuwkomers en op de belofte die hun werk in zich herbergt. Michel Abbink won de prijs over het jaar 2015.

De jury bestaande uit Diana Kuip (sportcolumnist & journalist voor Voetbal International, HELDEN, AD, JFK, Men’s Health), Theo Dersjant (docent journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg), Martijn Hendriks (eindredacteur sport NOS.nl, docent School voor Journalistiek Utrecht) en Gerard den Elt (freelance journalist voor o.a. ANP, HELDEN, Telegraaf, Voetbal Inside Magazine en secretaris bestuur NSP) koos dit jaar voor NRC-verslaggever Fabian Van der Poll (26).

Van der Polls beklemmende en onthutsende reportage over kindermisbruik in de sport ('De badkamerdeur mocht nooit op slot') bij HFC Haarlem heeft de doorslag gegeven. In de krant van 23 december 2016 schetste hij een indringend en ontluisterend beeld van de gang van zaken rond een pedofiele materiaalman die bij twee clubs (!) op listige en ogenschijnlijk onschuldige wijze voetbaltalentjes misbruikte.

De bestuursleden keken weg, veel ouders lieten zich zand in de ogen strooien en de autoriteiten schonken onvoldoende aandacht aan de misbruikzaak. Totdat de pedoseksueel op 30 augustus 2005 werd neergestoken door een voormalige jeugdspeler van Haarlem, aangifte deed en in maart 2006 zelf werd opgepakt op basis van het motief van de jonge dader: wraak.

"De reconstructie, geschreven door een jonge collega die nog maar enkele jaren in het vak actief is, is een toonbeeld van volwassen onderzoeksjournalistiek. Van der Poll sprak bestuursleden, betrokkenen, ouders, slachtoffers én de dader", zo staat in het juryrapport.

Bij de keuze voor Van der Poll is de jury niet over een nacht ijs gegaan. Ook reportages over het vervullen van de laatste wens van Feyenoord-supporters ('Feyenoord, tot en met de dood'), de reis van de Feyenoord-aanhang naar Manchester ('Clubliefde bezorgt Feyenoord-directeur Gudde kopzorgen') en de strubbelingen bij ADO Den Haag ('Ik ga meneer Wang laten opdraven bij de rechter') zijn voorbeelden van een originele benadering en groot schrijftalent.

Eervolle vermelding Pieter Zwart

De jury heeft nog een eervolle vermelding voor Pieter Zwart, werkzaam voor website catennaccio.nl, VI en Ziggo (Rondo). De journalist uit Oldebroek (23) werd in december onderscheiden met de titel Belofte van het Jaar in het kader van de Mercur-prijzen voor tijdschriftenjournalistiek. Zwart heeft die jury overtuigd met zijn visie op datajournalistiek. "Online biedt vele nieuwe mogelijkheden voor journalisten om hun werk goed uit te voeren. Pieter is een van de schrijvers die hier op vooruitstrevende wijze mee bezig is", zo loofde de jury van Mercur hem.