Fan krijgt een stadionverbod na racistische tweets aan mede fan

Everton is de eerste Premier League-club die een stadionverbod uitgedeeld heeft naar aanleiding van racistische tweets. De fan, op Twitter te vinden onder de naam @WhereAreYaEFC, ontving een brief waarin de club toelichting geeft: "We hebben de tweets bekeken en zijn van mening dat dergelijke personen niet welkom zijn bij Everton Football Club" aldus het hoofd van de beveiliging. Aanleiding voor de tweets was een slimme social media marketing actie.

Een aantal maanden geleden stuurde de 'supporter' beledigende tweets naar de twitteraccount van Everton-fan Ric Wee. De fan is afkomstig uit Maleisië en kwam in februari van dit jaar in het nieuws nadat een langverwachte trip om Everton eindelijk te zien spelen op niets was uitgelopen. De wedstrijd tegen Crystal Palace werd door verbouwingen aan het stadion op het laatste moment afgelast en daarom bedacht de club een mooie actie waarbij de fan persoonlijk ontvangen werd door de manager en een aantal spelers. Daarnaast kreeg Wee een rondleiding door het stadion. Op Twitter leidde de actie tot veel positieve reacties.

Echter niet van @WhereAreYaEFC, hij stuurde meerdere racistische tweets. "Ric is a nonce", "Fat cockeyed nip", "Fuckoff ya slanty eyed fags", "I hope the plane does a MH370" en "shut up Ric you daft tiddly wink". De organisatie zag de tweets (inmiddels allemaal verwijderd) en besloot de fan een stadionverbod op te leggen. In de brief schrijft Dave Lewis, hoofd van de beveiliging. "Dergelijke uitingen zijn niet welkom bij Everton Football Club en daarom wordt u tot nadere aankondiging verbannen van alle wedstrijden." De fan heeft zeven dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Misdragingen worden op social media steeds vaker hard veroordeeld. Mishandelingen en racisme worden gedeeld en de daders worden hard aangepakt. Ook de sportwereld probeert een einde te maken aan racisme en discriminatie. Een aantal maanden geleden de We Are One-campagne van de NBA en de (geregisseerde) bananenactie van Neymar. Sport kan een belangrijk platform zijn om een statement te maken.

Lees meer: de nieuwe sportwereld maakt een einde aan racisme en discriminatie

Afbeeldingen: Twitter Helenmayo - Ric Wee
Bron: The Online Rule