Filmfestival voor sportliefhebbers

Na afgelopen weekend in Rotterdam, vindt aankomend weekend ook in Amsterdam een sportfilmfestival plaats, het International Sports Film Festival Amsterdam. In bioscoop Het Ketelhuis kun je de beste sportfilms van over de hele wereld bekijken. Van cricket in India tot ijshockey in Rusland en van veldrijden in Vlaanderen tot snowboarden in Oeganda: het programma is divers en heeft voor elke sport- en filmliefhebber wat wils.

Of het nu om cultuur, politiek, de zoektocht naar zingeving en geluk, of de kracht van de menselijke geest gaat: sportfilms zijn enorm rijk en behoren tot de meest interessante en inspirerende films die worden gemaakt. Daarbij is sport één van de meest mediagenieke en verhalende onderwerpen die je maar kunt bedenken. Het ISFFA komt voort uit passie voor sportfilms en de overtuiging dat er in een sportland als Nederland draagvlak en waardering is voor dit bijzondere genre.

Filmprogramma

Er zijn zo’n 20 films. Next Goal Wins bijvoorbeeld, over het Amerikaans Samoaans voetbalteam. Sinds zij in 2001 met 31-0 van Australië verloren, de grootste officiële interlandnederlaag ooit, staan zij wereldwijd bekend als The worst football team on the planet. Met de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 in Brazilië in het vooruitzicht besluiten de eilanders dat het anders moet. Met nog maar een maand tot het eerste duel contracteren zij de eigenzinnige Nederlandse coach Thomas Rongen. Lukt het hem dit team van losers in winnaars te transformeren? Bij de film praten we na met Peter Maas. Hij was bondscoach van Tuvalu naast Foppe de Haan en speelde met hen tegen Amerikaans Samoa.

Andere films die we er kort uitlichten zijn: Brothers in Exile, over de Cubaanse honkbalbroers Hernandez, die alles achterlaten om in de VS hun honkbaldroom na te jagen; Beyond All Boundaries, waarin de absolute cricketgekte in India centraal staat; ROAD, een spectaculaire film over de familie Dunlop die al jaren het gevaarlijke wegracen domineert; en Red Army, die vertelt over hoe de clash tussen de Russen en de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog ook bij het ijshockey uitgevochten werd. Verder is er een speciaal programmaonderdeel rondom 'Creating Legends!, het thema van het festival. Hier draaien de films Messi en Senna over twee (nu al) iconische sporthelden.

Topsporters pitchen voor goud

Op het International Sports Film Festival Amsterdam zie je de topsporters niet alleen op het witte doek. Bij Crowd voor Goud komen autocoureur Xavier Maassen (foto), wielrenner Kai Reus, tennisster Mandy Joy Wagemaker en rafter Rick Huider live on stage. Om hun sportieve droom waar te maken zijn deze sporters een crowdfundingcampagne gestart. Het podium is aan hen om die droom te pitchen en het publiek te overtuigen van hun gouden ambitie. Na de pitch vindt er met elk van de sporters een Q&A plaats. Om alles van deze sporters te weten te komen mag ook het publiek daarbij ook vragen stellen.

Aansluitend aan Crowd voor Goud wordt de film Senna vertoond. Deze veelgeprezen en bekroonde film gaat over de legendarische Formule 1 kampioen Ayrton Senna. Xavier Maassen vertelt in een nagesprek wat hem zo boeit aan de autosport en waarom hij in de voetsporen van Ayrton wil treden.

Meer dan film

Daarnaast zijn er een aantal leuke vrij toegankelijke events die je niet mag missen zoals de spectaculaire Calisthenics Demo, waarbij misschien wel Hollands meest gespierde mannen hun kunsten komen vertonen. Onder leiding van de pro’s kan iedereen het daarna ook zelf even proberen hoe het is om in de bars te hangen. Daarna kun je die zelfde middag weer ontspannen bij het event rondom de 'Nico Scheepmaker Beker' voor het beste sportboek van het jaar. In de foyer van het Ketelhuis lezen enkele schrijvers, filmmakers en sportjournalisten voor uit hun favoriete Nederlandse sportboek van het afgelopen jaar. En uiteraard zijn er op vrijdag- en zaterdagavond feesten met leuke DJ’s die tot diep in de nacht doorgaan!

Programma en tickets

Op www.isffa.nl kun je het programma bekijken en alvast tickets kopen voor dat ze uitverkocht zijn. Een ticket kost €10 per stuk en kan ook via de kassa van Het Ketelhuis aangeschaft worden. Omdat het ISFFA een mooie gelegenheid is voor een uitje met je sportteam wordt ook een speciale teamdeal aangeboden, 11 tickets voor de prijs van 10. Kijk op de website voor meer info.