Fox Sports geeft inkijk in regiewagen; een 360-video voorproefje?

Fox Sports kwam gisterenavond met een uniek kijkje in de keuken. Tijdens de klassieker Ajax-Feyenoord was in de regiewagen een camera geplaatst die 360 graden opnames maakte, waardoor je helemaal rond kon kijken in de stressvolle werkomgeving van de regisseur. Was dit een voorproefje voor meer 360-video's in de Eredivisie?

Het filmpje van Fox Sports laat in vijf minuten zien hoe de regisseur en zijn collega’s in de regiewagen te werk gaan. Een uniek inkijkje in de keuken tijdens een aantal hoogtepunten in de wedstrijd. Je hoort de regisseur in rap tempo verschillende camerastandpunten noemen waar tussen geschakeld wordt. Tussendoor een publiekjeof een een titeltje erbij of ze geven zelf ook nog wat commentaar op de wedstrijd goeie omhaal.

Reacties

Onder de video die op YouTube sinds gisterenavond al ruim 5.000 keer werd bekeken werd al enthousiast gereageerd. Behalve reacties over vermeende partijdigheid van de regisseur, wordt er ook enthousiast gereageerd:

Een terechte vraag van Robbin de Kruyf. Fox Sports laat met dit filmpje nu vooral zien dat ze bezig zijn met de techniek, maar wat ze hier verder mee gaan doen is nog onduidelijk. Eerlijk is eerlijk: echt spectaculair zijn de beelden van de regiewagen natuurlijk niet.

Voor meer beleving moet je toch op het veld zijn zoals bij het kampioenschap van PSV:

Zie ook: PSV heeft primeur met eerste kampioenschap in virtual reality - Blog Michel Dusée (21 januari 2016)

Of het bekerduel Feyenoord-Ajax waar je tussen de Feyenoord-aanhang de wedstrijd kon beleven:

Mogelijkheden met 360-video's

In het buitenland gaan de ontwikkelingen met VR al veel harder, zeker in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten hebben ze van oudsher wat meer gevoel voor het showelement in de sport dan in Europa. In de NFL noemen ze het snel ontwikkelende VR-project NFL Next: The VR Fan Experience. Daarmee streven ze naar een vorm van American Football-beleving die weliswaar beschouwend is en dus de toeschouwer centraal stelt, maar die ook de mogelijkheid biedt om als fan tussen de spelers te staan en de wedstrijd in die positie te beleven. Je kijkt de quarterback recht in zijn gezicht aan terwijl hij de bal over je hoofd naar een receiver gooit en staat tussen de spelers tijdens een tactische bespreking van de coach.

De mogelijkheden liggen open met 360-video. Het is nog even wachten wat FOX Sports in de Eredivisie gaat doen op dit gebied. We blijven de ontwikkelingen in ieder geval volgen.

Update 11 februari: Nieuwe video FOX Sports mét wedstrijdbeelden