Free running slaat een brug tussen sport en games

Een free running video staat in de top 10 van de best bekeken Youtube video's. Het is de Assassin's Creed Unity Meets Parkour in Real Life van Devin Super Tramp. De stuntman die ter promotie van de nieuwe videogame Assassins's Creed Unity samen met zijn crew een scene naspeelt en daarbij de stad als zijn speelterrein gebruikt. Onevenaarbaar maar een inspiratie voor velen. Kansen voor de sport.

Geen uitzondering
In de video vliegen mannen in kostuums uit de Franse revolutie door de straten van Parijs. Precies zoals de virtuele wereld van Assasins Creed Unity voor de Playstation 4 van Sony en XBOX ONE van Microsoft die over een paar maanden in de winkels ligt. De Youtube hit van David Super Tramp is geen uitzondering, het internet wordt al jaren overspoeld met gave, over de top, beelden van free runners die met gevaar voor eigen leven over daken heen springen.

KNGU
Free running is de snelst groeiende sport binnen de KNGU. Een maand geleden was Ahoy Rotterdam vol met free runners voor de derde editie van het event 'For The Love of The Movement 2014'. Een spectaculair en uitdagend parcours waar, ook internationale, dare devils van hebben genoten. Een kilometer of vijf verderop zit op drie hoog een jonge man achter zijn Playstation Assasins Creed Black Flag te spelen, de voorloper van Unity. Precies als in de video rennen over de daken om uit handen te blijven van zijn achtervolgers. De jongeman is nog geen free runner maar geïnspireerd door de gedachte een Assassin te kunnen zijn.

Super Mario is een free runner
Wat opvallend is dat de sportwereld boordevol verhalen zit, maar dat je tijdens het sporten nooit een verhaal beleeft. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen met een storyline, hoofdpersonages, plottwist en cliffhangers. Super Mario is een free runner en eigenlijk zoals paintballen of lasergunnen met capture-the-flag of free-the-hostage zie je in de video van Devin Super Tramp een missie van Assassin's Creed terugkomen. Wat als daar evenementen omheen worden gebouwd? Dan kan een compleet nieuwe doelgroep aangesproken worden. Een doelgroep die normaal gesproken niet van de bank komt omdat hardlopen, voetbal, tennis of andere traditionele sporten niet die beleving bieden die een game wel geeft.

Grenzen verleggen
Plaats diegene in een zelf gecreëerde wereld, in een meeslepend verhaal waarin hij/zij de hoofdpersoon is en denk na hoe je dat verhaal uitdagend en toch geloofwaardig neer kunt zetten. Door in beweging, online meets offline, met missies waarbij de omgeving het speelveld is. Buiten is immers het nieuwe binnen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is waar free running voor staat.