Rotterdam ziet kansen in esports bij citymarketing

De gemeente Rotterdam zet de komende jaren flink in op esports met de ambitie om de esports hoofdstad van Nederland te worden. In het sportbeleid van wethouder Sven de Langen heeft esports sinds dit jaar ook een prominente plek gekregen. Met dat beleid wil hij gaming toevoegen aan de breedtesport en tegelijkertijd wil hij esports gebruiken in de citymarketing van Rotterdam. Tijdens het EsportsX event op 18 oktober in Ahoy zal De Langen meer vertellen over de kansen die hij ziet in de esports voor gemeenten.

Toen Sven de Langen vorig jaar als wethouder sport begon in de gemeente Rotterdam, gaf hij al aan dat hij het als zijn missie ziet om esports en sport met elkaar te laten mengen. "Er is geen twijfel over mogelijk: de komende decennia zal esports alleen maar verder doorgroeien. De digitalisering zet ook door dus sporten en gamen zal steeds groter worden en steeds meer in elkaar overgaan."

Om die missie kracht bij te zetten, heeft De Langen esports ook onderdeel gemaakt van het sportbeleid. Het toevoegen van esports aan breedtesport om zoveel mogelijk Rotterdamse kinderen in beweging te krijgen is daar een belangrijk onderdeel van. Het tweede spoor van dat beleid is gericht op het binnenhalen van grote esports toernooien, zoals de spring finals van League of Legends die in april in Ahoy werden gehouden.

Miljoenen kijkers

De Langen heeft bij dat toernooi gezien hoe interessant esports kan zijn voor een stad als Rotterdam. "De grote zaal van Ahoy was uitverkocht. Als je ziet hoe enthousiast het publiek is en wat voor meerwaarde dat had voor Ahoy dat is gewoon fantastisch. Als we meer van dat soort finales kunnen binnenhalen dan doen we dat met plezier." Het online bereik van het event was nog groter, weet De Langen. "We hadden miljoenen kijkers. Rotterdam wordt ook op die manier op de kaart gezet."

Bij het binnenhalen van League of Legends leverde Rotterdam ook een financiële bijdrage om het event te organiseren. "Als je dat bedrag afzet tegen het aantal meekijkers dat ook weet dat het in Rotterdam was, en de mensen die vanuit het buitenland Ahoy hebben bezocht en hotelkamers hebben geboekt, dan is het interessant voor onze stad. Je moet constant kijken wat zoiets oplevert. Wij zien als stad enorme kansen in deze industrie."

Esports hoofdstad

Rotterdam heeft niet voor niks de ambitie uitgesproken om de esports hoofdstad van Nederland te worden. Maar is de esports hoofdstad van Europa in de toekomst wellicht ook een optie? "Voor nu is Nederland voldoende", zegt De Langen. "We zien dat in Europa steeds meer aandacht komt voor esports evenementen en grote gamebeurzen. Die markt is enorm. In Azië is dat al heel flink. Daar is de markt voor gaming al groter dan de reguliere sport. Daar moet je op een goede manier op inspelen. En daar zien wij zeker een rol weggelegd voor Rotterdam en Ahoy. Gezamenlijk zijn we daar nu een strategie op aan het formuleren."

Tijdens het EsportsX event op 18 oktober in Ahoy zal Sven de Langen meer vertellen over de kansen die Rotterdam ziet met esports. Ga voor meer info en registratie naar EsportsX.nl