Gemiste kans Eredivisie bij vermarkten van tv-rechten

Het was in de media maar een heel klein berichtje, het werd eigenlijk voor kennisgeving aangenomen: De samenvattingen van de Eredivisie zijn ook de komende twee jaar bij de NOS te zien.

In de huidige overeenkomst tussen FOX (Eredivisie) en de NOS bestond de eenzijdige mogelijkheid voor FOX om de samenwerking met de NOS te beëindigen. De samenvattingen zouden dan niet op een andere commerciële zender mogen worden uitgezonden, maar louter op het open kanaal van FOX.

FOX koos eieren voor haar geld en besloot de samenvattingen nog twee jaar aan de NOS te gunnen. Onder dezelfde voorwaarden en condities, dus ook de handhaving van het bord op schoot moment van uitzenden – 19.00 uur op de zondagavond. Nog steeds een ankermoment in veel huishoudens.

Het was dus een formaliteit, maar ook vanuit het oogpunt van de clubs in de Jupiler League een gemiste kans.

Onmisbaar

Een ieder weet dat de samenvattingen vrijwel onmisbaar zijn voor de publieke omroep. Vanuit de kracht en machtspositie had de Eredivisie een aantal eisen moeten stellen bij de verlenging van de overeenkomst met de NOS.

Maar zonder overleg met bijvoorbeeld de directie van de Jupiler League besloot de Eredivisie verder te gaan met de NOS. Dat is een bijna onbegrijpelijke gang van zaken. Immers, momenteel wordt in Zeist in verschillende werkgroepen gesproken over een nieuwe opzet van de competitie. In die werkgroepen zit zowel de Eredivisie (Jacco Swart) en de Jupiler League (Marc Boele) -directie. Daar trekt men dus samen op. Maar als het op het vermarkten van tv-rechten gaat is er van samenwerking plotseling geen sprake meer.

En dat is een gemiste kans voor open doel.

Appeltje-eitje

Want wetende dat de NOS eager is om de samenvattingen te behouden, had het appeltje-eitje geweest om ook de Jupiler League-samenvattingen in de gesprekken te betrekken. Als dwingende eis.

Het kan zo simpel. De NOS behoudt de samenvattingen van de Eredivisie voor de komende twee seizoenen (iedereen blij) en daarnaast gaat het de samenvattingen van de Jupiler weer in de programmering opnemen. Vrijdagavond: na de samenvattingen van de Eredivisiewedstrijd 30 minuten Jupiler League en zondagavond vanaf 18.45 uur de samenvattingen van de zondag wedstrijden. En mocht er op maandag gespeeld worden, dan kunnen die wedstrijden gewoon mee in de reguliere sportuitzendingen van de NOS.

Daarnaast kan de NOS haar publieke functie nog beter vervullen (immers belastinggeld van ons allemaal) door de beelden gratis ter beschikking te stellen aan de Regionale Omroepen.

"Het niet koppelen van de samenvattingen van de Eredivisie aan het uitzenden van de Jupiler League-samenvattingen is een blunder"

Gebrek aan eyeballs is een groot gemis voor de kwakkelende Jupiler League. Daarmee blijft de competitie onderbelicht, krijgt te weinig aandacht en is het niet mogelijk een aantrekkelijk commercieel model te ontwikkelen. Nu zitten de samenvattingen van de Jupiler League bij Veronica op vrijdagavond. Weggestopt, als onderdeel van de overeenkomst tussen SBS en de KNVB inzake de vriendschappelijke wedstrijden van Oranje.

Blunder

Dat heeft de KNVB goed geregeld, anders had de Jupiler League helemaal geen exposure op tv meer gehad, want SBS zat en zit niet te wachten op de beelden van de Jupiler League. En krijgt de Eerste Divisie dus ook niet de aandacht en exposure die nodig is om een sterk merk te bouwen.

Het niet koppelen van de samenvattingen van de Eredivisie aan het uitzenden van de Jupiler League-samenvattingen is een blunder. Er is niet over nagedacht, er is niet over gesprekken en de Jupiler League is niet eens geconsulteerd. En zat dus ook niet tafel. Over collegiale samenwerking gesproken!


Headerfoto: Flickr (CC) Antoon Kuper