Generation Games: hoe je verschillende generaties in beweging brengt

Mensen van verschillende generaties samen laten bewegen; dat is het doel van de Generation Games. Begin februari ging een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam naar het Amerikaanse Salem om het van oorsprong Nederlandse educatieve sportevenement te introduceren in de Verenigde Staten. Nederlandse studenten maakten kennis met blacklight Dodgeball en Amerikaanse studenten deden typisch Hollandse spelletjes, zoals spijkerpoepen.

De Generation Games zijn voor iedereen. Gedurende drie dagen werden in Salem leuke spellen en sporten georganiseerd, waarbij deelnemers van vier jaar oud samen kunnen spelen en leren met deelnemers van 72 jaar. Om de Generation Games zo toegankelijk mogelijk te maken voor al deze (groot)ouders en (klein)kinderen is meedoen aan de Games ook nog eens gratis.

Sporten

Vader en zoon die net voor het einde van de wedstrijd in samenwerking een winnend punt voor hun team maken. Hoewel het bij de Generation Games niet om winnen gaat, kunnen dit hele leuke momenten opleveren voor de deelnemers. Het is een mooie ervaring om in één team te zitten met de verschillende sterkte en zwakke punten van een bepaalde leeftijd.

De Ipads, spelcomputers en telefoons worden even weggelegd om allerlei verschillende sporten uit te proberen. Ook de sporten waarmee je misschien nog nooit kennis mee had gemaakt. In Salem was dit bijvoorbeeld een combinatie van onder andere de Nederlandse studenten die erg enthousiast waren over voetbal, met de Amerikaanse studenten die alles over basketbal weten. Maar ook sporten als Snowshoe walk/run en waterpolo konden beoefend worden.

Spellen

De studenten kwamen ook in aanraking met totaal nieuwe spellen. Ooit Human Foosball gespeeld? Een soort levensgroot tafelvoetbal met echte mensen! Of blackight Dodgeball? Dit is een soort disco variant van hoe wij trefbal spelen in Nederland. Ook werd er nog een aantal denksporten uitgevoerd, zoals dammen. Zondag stonden de spellen in het teken van Nederland. "Welcome tot the old Dutch games." Hier hebben de studenten de Amerikanen oud-Hollandse spellen laten spelen, waarvan ze echt nog nooit gehoord hadden. Spellen als spijkerpoepen, eierlopen, zaklopen, blikgooien en koekhappen werden met enthousiasme ontvangen door onze Amerikaanse deelnemers. De ontbijtkoek tijdens het koekhappen was wel even andere cake dan ze gewend waren...

Wereldwijd

Niet alleen voor alle generaties, maar voor iedereen wereldwijd is de het motto van de Generation Games. Dat wordt tijdens het evenement gerealiseerd met behulp van boodschappen over heel de wereld. De kinderen die meededen tijdens het weekend in Salem kregen een koker met daarin een kaart, brief en/of foto van een kindje ergens anders in de wereld. Ook maakten deze kinderen weer een nieuwe koker voor iemand anders. Zo worden de Generation Games verspreid en komen niet alleen verschillende generaties, maar ook mensen uit verschillende landen met elkaar in contact.

De Generation Games brengen een gehele gemeenschap in beweging en zorgen voor een betere band tussen de bewoners van een dorp of stad. Zo zorgen de Games er ook voor dat door met elkaar te bewegen en spelletjes te spelen je van elkaar leert.

Dit weekend is onder andere georganiseerd door studenten van de Salem University en door de studenten van Hogeschool Rotterdam (CE: Sportmarketing en management).

Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Salem Park, Recreation & Community Service Department: SSU’s College of Arts & Science en het Sport & Movement Science Department.


Foto's: Facebook.com/Salemgenerationgames