Golftoernooi US Open gebruikt VR en drones om beleving kijkers te vergroten

Sportevenement worden steeds beter in beeld gebracht en dankzij nieuwe technologieën hebben kijkers steeds meer het gevoel echt bij het toernooi aanwezig te zijn. FOX Sports speelt hierop in en experimenteert dit weekend tijdens de US Open met de nieuwste technieken. Tijdens het golftoernooi dat donderdag begon, wordt er in Virtual Reality gefilmd én worden er drones ingezet om de kijkers nog meer bij het toernooi te betrekken.

FOX Sports, de uitzendgemachtigde voor de US Open, zet dit jaar sterk in op het gebruik van nieuwe technologieën die de beleving bij de fans moet vergroten. De zender kreeg in 2015 veel kritiek op de manier waarop het golftoernooi in beeld werd gebracht en wil nu een betere indruk maken.

De meest in het oog springende primeur is de mogelijkheid om het evenement in Virtual Reality te bekijken. De holes 9, 17 en 18 zullen via een live stream met een VR-bril te bekijken zijn. Daarnaast zijn er ook on demand video’s beschikbaar, zoals beelden van de golfers tijdens hun warming-up, een soort geschiedenisles over de golfbaan waar gespeeld wordt, ‘golf tips’ van twee minuten en weetjes en feitjes bij elke hole.

Door gebruik te maken van VR geeft FOX Sports kijkers de mogelijkheid om zelf te bepalen vanuit welke hoek ze willen kijken, het scorebord te bekijken en echt onderdeel te zijn van de actie. De fans bepalen zelf wat ze willen zien en zijn meer betrokken bij het spel.

Bovendien is golf uitermate geschikt om in VR te kijken. De ligging, het verloop en de manier waarop de baan is gebouwd, worden al vaak in 2D weergegeven. Met een VR-bril op krijgen fans het gevoel dat ze vlak achter de golfers staan als ze afslaan of kunnen ze virtueel hun plek op de tribune innemen en een bepaalde hole tussen de andere toeschouwers volgen.

VR is bezig aan een opmars in de sport. De NBA zond ruim een halfjaar geleden al een wedstrijd in VR uit en ook tijdens het Europees kampioenschap voetbal wordt er getest met de nieuwe techniek. Nu sluit ook golf aan in het rijtje van sporten dat toekomst ziet in VR.

Drone

Overigens gebeuren er tijdens de US Open nog meer dingen om de beleving bij de kijkers te vergroten. Zo worden ook beelden geschoten vanaf een drone. De drone zal vanwege de veiligheid geen live-beelden maken, maar de fans kunnen dankzij de drone wel goed zien hoe de hole er van boven uitziet en waar de golfers rekening mee moeten houden.

Daarnaast worden drie holes van de US Open uitgezonden in 4K – dat gelijk is aan vier full hd-tv's bij elkaar, staan er bij elke hole microfoons waardoor de toeschouwers precies kunnen horen wat de golfers (en caddies) zeggen en wordt er veel met visuals gewerkt zodat bijvoorbeeld de bal van de baan duidelijk te volgen is.

FOX Sports benut vrijwel alle mogelijkheden die de nieuwe technologieën bieden en zet op de US Open waarschijnlijk de standaard in hoe je kijkers beter kunt betrekken bij in ieder geval een golftoernooi, maar waarschijnlijk zelfs elk anders sportevenement.

Bekijk de beelden van de 18e hole die gemaakt zijn vanaf een drone: