#GoTeamNL

Sport verbindt, sport verbroedert, sport brengt ons dichter bij elkaar. We staan als één land achter Oranje. Dat zijn zomaar een paar clichés die de revue passeren wanneer we als land goed presteren op een mondiaal sportevenement. Wij hebben dan gewonnen, maar wat trekken we onze handen er snel vanaf wanneer het resultaat tegenvalt. Zij hebben dan verloren en wat waren ze slecht. De media lopen dan voorop met hun commentaren met in hun kielzog de zeventien miljoen bondscoaches op social-media.


SPECOTour 2015: van 5 t/m 12 oktober verschijnen meerdere columns van één van de verbonden SPECO-docenten.


De afgelopen tijd lijkt dat erger en erger te worden. Tijdens het afgelopen WK voetbal werd Louis van Gaal met het Nederlands team afgemaakt bij VI Oranje. René van der Gijp en Johan Derksen hadden geen goed woord over voor Oranje en dat was bij Jan Mulder als commentator op de Belgische TV niet anders. Hoge kijkcijfers als gevolg natuurlijk, want er is niets leukers dan dat onze sporters en coaches te kakken worden gezet. Maar waar zijn we dan mee bezig? Wij haalden de halve finale op het WK voetbal, die zij dan helaas wel verloren, maar toch. Een prestatie van het team en de begeleidende staf waar we trots op mogen zijn! Helemaal als je naar de huidige resultaten in de EK-kwalificatie kijkt.

In andere sporten is het niet anders, want wat is het makkelijk en lekker om te zeiken vanaf de zijlijn. Met elkaar zijn we zo ontzettend kritisch en negatief over onze sporters, trainers, coaches en de sportorganisaties. Het maakt hierin niet uit of het nu gaat om het betaald voetbal, het schaatsen, de wielrennerij of een andere sport waar we iets van denken te mogen vinden. Zodra de kans zich voordoet, dan fileren we eenieder uit de sportwereld professioneel in de krant en op TV, maar vooral ook op social-media. En dit terwijl we vaak maar het halve verhaal kennen.

De volleybaldames hadden afgelopen week succes op het EK in eigen land en toch vonden we het nodig om ook nog even negatief terug te kijken op de trainers uit het verleden. Laten we dan wel eerlijk zijn, was deze zilveren medaille mogelijk geweest zonder het werk van deze voorgangers? Alle lof voor Giovanni Guidetti voor de fantastische prestatie die hij in amper driekwart jaar heeft geleverd met zijn dames, maar dit was niet mogelijk geweest zonder de arbeid van Selinger, Vermeulen en de coaches van jeugd en jong oranje.

In 2011 lanceerde SIRE de campagne Handen af van onze hulpverleners. Een campagne om het geweld tegen hulpverleners aan te pakken en ze een hart onder de riem te steken. Eenzelfde oproep zou ik willen doen om de uitlatingen richting ‘onze’ sporters en trainers/coaches aan te willen pakken, want wat zijn we negatief met elkaar. Begrijp me niet verkeerd, de kritische noot moet absoluut blijven om met elkaar die sportwereld scherp te houden en daarmee vooruit te brengen, maar laten we de volgende keer wanneer we ons op een negatieve manier uitlaten eens bedenken wat we hiermee bijdragen en of er wellicht wat positiefs te melden is. Laten we onze sporters op weg naar de Olympische Spelen in Rio steunen in voor- en in tegenspoed. Want de successen samen vieren dat kunnen we, maar laten we dan ook zo stoer zijn om met onze sporters samen te verliezen. #GoTeamNL

SPECOTOUR 2015

Laatste column uit de serie 'SPECOTour 2015'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sport & Media en SPECO Marketing & Management (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 5 t/m 12 oktober een column van één van de verbonden docenten gepubliceerd, welke inspeelt op de (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.


Foto: CEV & Sire.nl