Halve marathons populair en overstijgen zelfs de 10 kilometer

In de Verenigde Staten is het aantal deelnemers aan een halve marathon afgelopen jaar gestegen tot twee miljoen, een nieuw record. De halve marathon is een evenement op zich aan het worden en de populariteit is, met name onder de recreatieve hardlopers, flink gestegen zo meldt Wall Street Journal. "De hele marathon legt bij veel lopers een te groot beslag op de agenda of op het lichaam. Kortere afstanden, maar ook de concept runs, groeien daardoor harder dan de klassieke 42 km" aldus Gijsbregt Brouwer.

"Het mooie van de halve marathon is dat deze een gouden middenweg is en dat het woord marathon er wel in zit. Dat geeft deze afstand toch iets heroïsch." - Gijsbregt Brouwer

Ten opzichte van 2000 is het aantal deelnemers met een viervoud toegenomen en de halve marathon telt nu in Verenigde Staten driemaal het aantal jaarlijkse deelnemers van de hele marathon. De afstand is lang genoeg voor een echte uitdaging en kort genoeg om binnen een aantal maanden training klaar te stomen. Een goede voorbereiding verkleint de kans op blessures die bij de volledige marathon vaak de kop op steken zoals overbelaste spieren.

Ook bij de verdeling man/vrouw wordt een nieuw record gezet. 61% van de deelnemers aan de halve marathon is vrouw. Vrouwen trainen volgens de Wall Street Journal vaker in groepen. De halve marathon is geen Olympische afstand en trekt daarom minder topsporters, sponsoring en prijzengeld aan. De evenementen draaien meer om de (gezonde/ sportieve) beleving en organisatoren gaan steeds vaker naar bijzondere locaties of bouwen er een festival omheen. Volgens de organisatoren is de halve marathon de kortste afstand waar mensen vanbuiten de staat nog voor willen reizen.

Lees ook: de derde loopgolf dienst zich aan

Hoe verhoudt de halve marathon zich tot andere afstanden? De koploper met jaarlijks 8.3 deelnemers blijft de 5 kilometer, goed gevuld met goede doelen en bedrijfssporters. De halve marathon is inmiddels populairder dan de 10 kilometer. Wellicht moeten we de 10 kilometer een kwart marathon gaan noemen.

Gijsbregt Brouwer over aantrekkingskracht van de halve marathon
"We zien dat de toename van het aantal hardlopers (onder wie relatief veel vrouwen) leidt tot een verbreding in het aanbod van de evenementorganisatoren. De hele marathon legt bij veel lopers een te groot beslag op de agenda of op het lichaam. Kortere afstanden, maar ook de concept runs, groeien daardoor harder dan de klassieke 42 km. Het mooie van de halve marathon is dat deze een gouden middenweg is en dat het woord marathon er wel in zit. Dat geeft deze afstand toch iets heroïsch."

Bron: WSJ
Afbeeldingen (CC): Pavlin