Hardlopen over Icoon Afsluitdijk

Dat hardlopen de meest beoefende sport van Nederland is dat wisten we allang. En dat er een brede markt aan hardloopevenementen bestaat, is natuurlijk ook geen nieuws. De laatste jaren zijn de colorruns en mudruns bijna niet meer weg te denken uit de hardloopwereld. Unieke locaties zijn steeds vaker decor van de hardloopevenementen. De Afsluitdijk Open op 4 september ís zo’n evenement. Duizenden hardlopers lopen voor dag en dauw over een autoloze Afsluitdijk de zonsopgang tegemoet. Een 'once in a lifetime' ervaring, want de Afsluitdijk wordt slechts eenmalig afgesloten voor het lange lint van hardlopers dat vanuit Den Oever richting Friesland loopt.

Als House of Sports zijn wij trots om dit bijzondere evenement te mogen organiseren in opdracht van Rijkswaterstaat en ontwerper en innovator Daan Roosegaarde. Nog 13 dagen, dat geeft de fotowand van de Afsluitdijk Open aan bij binnenkomst in ons pand in Ouderkerk aan de Amstel. Iedere ochtend lopen alle collega’s langs de oneindige Afsluitdijk en zien we de prachtige zonsopgang. Een mooi vooruitzicht, in de laatste voorbereidingen op zondag 4 september.

Eén enkel berichtje op social media kanalen van de Afsluitdijk Open in mei en direct waren er al duizenden enthousiaste hardlopers die zich via een voorinschrijving meldden voor de Afsluitdijk Open. Inmiddels zitten we in de laatste 2 weken voor het evenement en zijn er nog slechts enkele startbewijzen beschikbaar.  Via alle reacties op onze socials merken we aan onze deelnemers dat iedereen uitkijkt naar deze eenmalige ervaring: hardlopen over een autoloze Afsluitdijk.

Project Icoon Afsluitdijk

Het plan voor de Afsluitdijk Open kwam ooit uit de koker van Map Nihom – bekend uit het bedrijfsleven als 'klankborder' van Raad van Bestuur – en Odette Paauwe, de voormalig directeur van de Trombosestichting. Een jarenlange lobby heeft er uiteindelijk toe geleid dat de Afsluitdijk Open op de agenda bij Rijkswaterstaat kwam te staan.

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Rijkwaterstaat werkt hiervoor samen met ontwerper en innovator Daan Roosegaarde. Gezamenlijk willen we de iconische waarde van de Afsluitdijk versterken. Met een subtiele laag, die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij koppelingen tussen mens en landschap. Geïnspireerd door de autoloze zondagen, is de Afsluitdijk Open onderdeel van 'Project Icoon Afsluitdijk'.

Sport, kunst, cultuur en maatschappij ontmoeten elkaar in één weekend

In de nachten van 2 en 3 september toont Roosegaarde tijdelijke werken waaronder Waterlicht. Waterlicht is een Noorderlicht van Nederland en toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water. Bezoekers kunnen op de Afsluitdijk ervaren hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen. Ook is tijdens de nachten van 2 en 3 september een tijdelijke expositie te zien van Roosegaarde met een preview van Windvogel en een inkijk naar de permanente ontwerpen die in de loop van 2017 gerealiseerd worden. Waterlicht en de expositie zijn in beide nachten tussen 23.00 uur en 02.00 uur gratis geopend voor publiek.

In de vroege ochtend van 4 september 2016 klinkt het startschot van de Afsluitdijk Open en geven we de Afsluitdijk eenmalig terug aan ‘de mens’ en lopen duizenden hardlopers de zonsopgang tegemoet. De Afsluitdijk Open is als het ware een 'sociaal kunstwerk' binnen het Icoon Afsluitdijk. Mede dankzij de afdracht die de deelnemers en wij als organisatie leveren aan de goede doelen Spieren voor Spieren en de Trombosestichting.  De Afsluitdijk Open maakt daarmee een unieke koppeling tussen kunst, cultuur, sport en maatschappij.

'Vroege vogel' start

Door de samenwerking met Rijkswaterstaat hebben we toestemming om de Afsluitdijk in de nacht van 3 op 4 september van 01.00 uur tot 12.00 uur af te sluiten voor al het verkeer. Dat betekent dat bij sommige hardlopers de wekker al rond middernacht afgaat om op tijd bij de start te arriveren. Lopers  die behoefte hebben aan een goede nachtrust of verder van de Afsluitdijk wonen kunnen gebruik maken van de speciale Afsluitdijk Open arrangementen bij omliggende hotels. Met gratis pendelbusvervoer en een 'late check out' op zondag bieden wij deze lopers een extra service in hun voorbereiding op de Afsluitdijk Open. Bij inschrijving kunnen deelnemers aangeven of ze als vroege vogel willen starten of liever gebruik maken van de late start.

Nieuwe afstand in het hardlopen

De eerste hardlopers starten op 4 september om 04.00 uur met de Hele Afsluitdijk en zetten vanuit Den Oever koers richting de opkomende zon in Friesland. Zij krijgen de volledige 32.8 kilometer iconisch asfalt voor hun kiezen. De Hele Afsluitdijk wordt een nieuwe afstand tussen de halve en hele marathon in. Geen officiële afstand natuurlijk, maar absoluut één met een iconisch karakter. Ook de Halve Afsluitdijk (16.4 km) en Kwart Afsluitdijk (8.2 km) kunnen worden toegevoegd aan de hardloop bucketlist. Rond 11.00 uur zijn alle deelnemers gefinisht en wordt bij iedere hardloper de Afsluitdijk Open medaille om zijn of haar nek gehangen. Een 'bezemwagen' zorgt dat iedereen daadwerkelijk op deze tijd finisht, want om 12.00 uur wordt de dijk weer opengesteld voor verkeer.

Of wij nog wat medaillewinnaars uit Rio op de Afsluitdijk gaan krijgen? Als Dafne Schippers besluit om op 4 september 200 meter te willen lopen, dan zeggen we daar natuurlijk geen 'nee' tegen en toveren we de Afsluitdijk Open gewoon om in een eenmalige atletiekbaan.

Uitdaging niet uit de weg

Naast natuurlijk het verkeersplan en omleidingen rondom de Afsluitdijk Open vormt de korte opbouwperiode – tussen 01.00 en 04.00 uur – een organisatorische uitdaging. Gelukkig hebben we met evenementen als de Amsterdam City Swim en De Coolste Baan van Nederland de nodige ervaring in huis en zijn we gewend aan het neerzetten van grootschalige evenementen. Binnen drie uur tijd bouwen we drie startconstructies, de finishzone, vier fanzones en minimaal zeven verzorgingsposten óp de Afsluitdijk. Tijdens de Afsluitdijk Open gebruiken de hardlopers het volledige wegdek van de Afsluitdijk dat van Den Oever naar Zurich loopt. Aan de andere kant van de weg rijden pendelbussen non-stop heen en weer om deelnemers en fans naar de verschillende start- en fanlocaties te brengen. 

Wie nog op zondag 4 september de uitdaging wil aangaan kan zich via afsluitdijk-open.nl (vóór 28 augustus) aanmelden voor een startbewijs. Liever de Afsluitdijk Open vanaf de dijk beleven? Dan zijn er speciale fantickets beschikbaar. Met de pendelbussen worden de fans naar de verschillende fanzones gebracht, o.a. op het midden van de dijk bij Breezanddijk, en kunnen zij de hardlopers van dichtbij aanmoedigen. Meer informatie is te vinden op www.afsluitdijk-open.nl.

Video: Hardlopen over de Afsluitdijk


Foto's: House Of Sports