Het entertainment gehalte van de turnsport

Zo open je een show, waren de woorden van Superkids-jurylid Dinand Woesthof na het optreden van het acrogym-trio Elastic Fantastic. Acrogym is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek, uitgevoerd door meerdere turn(st)ers. De onderdelen zijn met elkaar verbonden door danselementen. Nadere toelichting op papier maakt het plat, het is entertainment wat je moet zien.

Superkids is een talentshow van RTL 4 waar jonge talenten een serieus podium krijgen en beoordeeld worden door een vakjury uit verschillende hoeken van de entertainment business. Inmiddels zijn er 20 talenten doorgedrongen tot de halve finale. Opvallend is dat er 4 talenten uit de turnsport vertegenwoordigd zijn in de 2 halve finales; een turnster, een acro-trio, 2 trampolinespringers en een turner. Een afvaardiging waar de gymnastiekunie trots op mag (zeg: moet) zijn.

De turnsport in Nederland wordt gedomineerd door de persoon Epke Zonderland. Zonder afbreuk te doen aan het talent en de prestaties van Epke Zonderland is het belangrijk om te vermelden dat de turnsport meer is dan alleen die perfecte rekstokoefening. De sport is veelomvattend en heeft boven alles een entertainment gehalte voor het grote publiek. Het is een unique selling point  dat naar mijn idee nog steeds niet wordt benut. Hoe gaaf is het dat je als gymnastiekunie iets terug kunt doen voor je sponsoren in de vorm van demonstraties van je leden. En dit zijn niet alleen je toppers, het zijn ook de allerkleinste.

De gymnastiekunie heeft de afgelopen tijd een prachtige stap voorwaarts gezet door nijntje tot ambassadeur te maken. De geloofwaardigheid van nijntje is groot, ook voor kinderen. Dat het Beweegdiploma in Nederland mede daardoor tot een succes is uitgegroeid is geweldig. Als je daarnaast ziet dat het programma Superkids op vrijdag primetime meer dan een miljoen kijkers trekt zou dit toch bij elkaar moeten gaan optellen. Een vijfde deel van de halve finalisten zijn ambassadeurs van de turnsport. Nijntje is entertainment maar je leden zijn dat ook. Ze onderstrepen beide het belang van bewegen en kunnen het laten zien in de vorm van een show. Op naar de volgende staande ovatie.

Het optreden van Elastic Fantastic is hieronder te bekijken: