Het gevecht om de e-sporter: the game is on!

Het gebeurde allemaal op een zondagavond in augustus. Waar de meeste traditionele sportliefhebbers naar Feyenoord – Vitesse keken op Studio Sport, begaf ik me in een Amsterdamse bioscoop onder e-sports fans. In een volle zaal werden de Summer Finals van het spel League of Legends uitgezonden. Inclusief Engels commentaar, een vol stadion in de speelstad Stockholm en een uitzinnige zaal in Amsterdam. Tijd om mezelf de vraag te stellen: hoort gaming ondertussen in het rijtje voetbal, basketbal en tennis?

World Championship trekt 32 miljoen kijkers

Wil je live een e-sports wedstrijd bekijken, dan doe je dit (nog) niet op RTL7 of FOX Sports. Maak een account aan op Twitch of Youtube Gaming, en je kunt direct jouw favoriete wedstrijd volgen. Voor de sceptici onder ons: in 2013 zagen via Twitch 32 miljoen mensen de League of Legends World Championship. 

Een miljard dollar voor een game-kanaal

In 2014 werd Twitch voor 970 miljoen dollar overgenomen door Amazon. Dit jaar opende Google de aanval door de lancering van Youtube Gaming. De grote merken beginnen zich te mengen in de gaming wereld. Zo vernieuwde Coca-Cola in april haar partnership met RIOT Games, de ontwikkelaar en uitgever van League of Legends. Over prijzengeld zal je de spelers ook niet horen klagen. Een Amerikaans team mocht na het winnen van het Dota2 toernooi The International onlangs ruim 6 miljoen euro verdelen.

Ooit gehoord van een Pentakill?

Tot slot het misschien wel belangrijkste aspect van sport: de fan beleving. Het is niet zo dat e-sports fans zich opsluiten op hun zolderkamertje om een wedstrijd te volgen. Ook zij komen bij elkaar. Uitverkochte stadions zijn niet nieuw meer. Daarbij kom ik terug op die zondagavond in augustus. In een volle bioscoopzaal gingen honderden jongeren uit hun dak. Niet om een doelpunt van Messi, maar voor een Pentakill van team Fnatic (zie video).

Tip: houd 31 oktober vrij in je agenda. Dan is het tijd voor de League of Legends WC-Final in Berlijn; aftrap 12:00. De Mercedes-Benz Arena in Berlijn was in een paar minuten uitverkocht, maar voor de livestream in Amsterdam zijn nog wel kaarten. Interesse? Let me know, dan gaan we samen!
 


ZIE OOK: Gamescom 2015 laat duidelijk zien: E-sports is sport!