Het laatste sportmarketingnieuws

Altijd op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Dagelijks volgen meerdere updates.

Vrijdag 5 december
Infostrada Sports Group brengt scheiding aan tussen Productie en Sports (data)

Infostrada Sports Group brengt per januari 2015 een scheiding aan tussen Infostrada Productions en Infostrada Sports. Beide bedrijven blijven onderdeel van holding Consoldated Media Industries (CMI) maar gaan apart verder. Athur Zuijderwijk en Ernst Veldkamp worden managing director bij Infostrada Productions (host broadcasting, online video services en programma formats), Rik Sentrop en Emiel Gobes worden respectievelijk Program Director en Production Director. Infostrada Sports beheert de grootste sportdatabase ter wereld en screent wereldwijd meer dan 250 sporten. Bas Blokpoel en Guido Bouw worden verantwoordelijk voor de samenwerkingen met vele sportfederaties, nationaal olympische comités, evenementenorganisatoren, broadcasters en mediapartijen. Danny Menken, CEO van het huidige Infostrada Sports Group. heeft besloten om zijn functie neer te leggen en per 1 januari op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Lees meer: Infostrada Sports Group is geboren, een eerste analyse destijds door Gijsbregt Brouwer

Lees meer: One stop shop Infostrada Sports opent zijn deuren voor de internationale sportwereld

Champions League-rechten gaan naar waarschijnlijk naar SBS (en NU.nl)
SBS heeft de uitzendrechten van de Champions League op een haar na binnen zo meldt het Algemeen Dagblad. UEFA is exclusief met SBS in onderhandeling en daarmee lijken de rechten voor het eerst sinds 1992 in handen te komen van een commerciële omroep. Interessant: SBS richt zich op een deel waarbij grootaandeelhouder Sanoma de beelden kan gebruiken op NU.nl. Over bedragen is niets bekend.

Ontwikkeling aantal verenigingen per sportbond (2003 - 2013)
Sport & Strategie brengt in samenwerking met het Mulier Instituut de ontwikkeling van het aantal verenigingen per sportbond (2003 - 2013). (lees meer)

Nederland gastheer EK vrouwenvoetbal in 2017
Een mooie stap voor vrouwenvoetbal: Nederland wordt gastheer van het EK vrouwenvoetbal in 2017. De speelsteden worden Enschede, Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht en Nijmegen is reservestad. “Het is een prachtig vooruitzicht dat ons elftal straks in eigen land schittert op het EK”, zegt secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB, die door het bondsbestuur tot toernooidirecteur is benoemd. “De organisatie van het EK 2017 onderstreept onze ambitie met het vrouwenvoetbal. Door de kwalificatie voor het WK 2015 en het EK 2017 in eigen land gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal mooie jaren tegemoet. Het is fantastisch dat de speelsteden en stadions daar hun bijdrage aan leveren.”

Sportmarketingbureau SportVibes & Company versterkt zich wederom
Het sportmarketingbureau SportVibes & Company heeft zich versterkt met Robbert Jansen. Jansen zal op het snijvlak van strategie, creatie en planvorming gaan werken voor de verdere groei en ontwikkeling van het bureau. "Door de dynamiek in de markt én veranderende behoefte bij onze klanten, wordt onze dienstverlening steeds meer geïntegreerd. De achtergrond en ervaring van Robbert sluit hier goed op aan,” aldus Frans Vleggeert, managing director van SportVibes. "Robbert zet zich de komende tijd o.a. in voor Stork en de activatie van de tourstart in samenwerking met Utrecht 2015, MKB Collectieven met een vernieuwend concept rond zakendoen en voetbal, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken ter bevordering van de internationale sportdiplomatie.” Eerder dit jaar versterkte SportVies zich al met project manager Roos Schrama en werkt inmiddels op de uitwerking van de Staatsloterij Gelukstreffers en Olympic Moves.

Chef de Mission
Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga en Carl Verheijen zijn de komende jaren als chef de mission actief bij de uitzending van Nederlandse talenten naar Europese en mondiale sportevenementen. Pieter van den Hoogenband wordt chef van het Nederlands team dat komende zomer naar het Europees Jeugd Olympisch Festival gaat in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Oud-schaatser Carl Verheijen is aangesteld als chef de mission van het Nederlands team voor de tweede editie van de Jeugd Olympische Winterspelen, begin 2016 in het Noorse Lillehammer. Mark Huizinga tenslotte neemt, na een geslaagd evenement afgelopen zomer in Nanjing, de derde editie van de Jeugd Olympische Zomerspelen in 2018 in Buenos Aires, Argentinië, als chef de mission weer voor zijn rekening. (lees meer)

Donderdag 4 december
Vallen voor Vrouwen

Na het succes van de Koningsworp heeft 2Basics in samenwerking met Serious Request en topjudoka's de campagne 'Vallen voor Vrouwen' opgezet om aandacht te vragen voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Schooljudo maakt zich sterk om kinderen in Nederland weerbaar te maken. Omdat Schooljudo zich betrokken voelt bij het thema heeft 2Basics het initiatief genomen tot deze actie. Om zo geld op te halen voor het Rode Kruis, zodat zij meer meisjes en vrouwen kan helpen zich weer sterk en zelfverzekerd te voelen. De actie loopt van 18 november tot en met 18 december 2014. In die periode worden alle judoclubs in Nederland opgeroepen om een lokale actie te organiseren met als thema ‘Vallen voor Vrouwen’. Clubs worden hierbij geholpen met de website, een inspiratiepakket en promotiemateriaal om de actie lokaal onder de aandacht te brengen. Ondertussen zijn er al 37 clubs in actie gekomen of hebben hun actie gepland voor de komende weken. (lees meer)

Dex Elmont roept op om te Vallen voor Vrouwen

Woensdag 3 december
UFC en Reebook sluiten grootste non-broadcasting deal uit de historie
Reebok is voor de komende zes jaar kledingsponsor van de Ultimate Fighting Champions, de grootste Mix Martial Arts-organisatie ter wereld. De nieuwe samenwerking gaat juli volgend jaar van start en is volgens de CEO van UFC 'de grootste non-broadcasting partnership uit de historie.' De vechters mogen vanaf volgend jaar alleen Reebok dragen tijdens gevechten en promotie-evenementen. Daarbuiten is het wel toegestaan om kleding van persoonlijke sponsors te dragen. Under Armour heeft ondertussen de eerste Braziliaanse sporter binnen. MMA-vechter Elias Silverio (UFC) wordt gesponsord door het krachtige Amerikaanse sportsportmerk. (lees meer)

Olympische Spelen Tokyo 2020 in 8K Ultra HD
De Olympische Spelen van 2020 in Tokyo worden voor een gedeelte beschikbaar in 8K Ultra HD. De Japaanse staatsomroep NHK heeft volgens Totaal TV Nieuws afspraken gemaakt de Olympic Broadcast Service (OBS). Tijdens de Spelen van 2012 in Londen waren de eerste testen met 8K Ultra HD voor een kleine groep beschikbaar en ook tijdens de Spelen van 2016 worden beelden in 8K Ultra HD beschikbaar gesteld. (lees meer)

Werkenindesport.nl uitgebreid met Topsportonderdeel
De website over werken in de sport is uitgebreid met Topsport. De initiatiefnemers – NOC*NSF, WOS (werkgevers in de sport) en Randstad – willen met het platform ‘goed werkgeverschap en goed werknemerschap’ in de sport ondersteunen en helpen versterken. Op de website is alles te vinden over werk en werkgeverschap in de sport. Behalve de initiatiefnemers - WOS, NOC*NSF en Randstad - zijn ook NL Sporter en de Atletencommissie NOC*NSF betrokken. Het nieuwe onderdeel van de website richt zich op (ex-) topsporters met een status van NOC*NSF, beroepssporters en hun werkgevers, zoals sportbonden, verenigingen en commerciële teams. (lees meer)

Landelijke divisie tussen Jupiler League en Topklasse in per 2016/2017
KNVB wil de Jupiler League een boost geven en stemde dinsdag in met de komst van een landelijke divisie tussen de Jupiler League en de Topklasse in per 2016/2017. Er geldt een verplichte promotie/degradatieregeling tussen prof- en amateurvoetbal en Nederland is het laatste land ter wereld. Bestuurders spreken van een historische dag. "Als we kijken naar het vrouwenvoetbal, dat zich sinds de komst van de eredivisie in 2007 heeft ontwikkeld van een team met vooral amateurs tot profs die het WK hebben gehaald, moeten we gewoon weer een amateurteam hebben dat internationaal speelt." (lees meer)

Maandag 1 december
Esther Roelofs vanaf januari 2015 in nieuwe rol bij NOC*NSF

Esther Roelofs draagt per ingang van 1 januari haar verantwoordelijkheden als Manager Commerciële Zaken over aan Jacqueline van der Plas, senior accountmanager op de Unit Commerciële Zaken. Esther Roelofs geeft aan dat ze wel in een andere rol van betekenis zal zijn voor NOC*NSF bij: het uitbouwen van de propositie TeamNL, die een nieuwe basis zal vormen voor fans, sportbonden, partners en atleten en daarnaast bij de ontwikkeling van een kennispunt in relatie tot de nieuwe online kansspelmarkt.

Eerste stap naar vergunning online gokken 
Vanaf vandaag kunnen gokbedrijven bij de Kansspelautoriteit een aanvraag indienen voor een vergunning legaal online gokken in Nederland. De toezichthouder rekent op 50 tot 80 aanvragen zo meldt de NOS. De wetgeving is echter nog niet door de Eerste en Tweede Kamer. "Het gebeurt absoluut niet volgend jaar" aldus Chris Woerts, adviseur bij verschillende clubs op de veranderende kansspelwetgeving en columnist hier op Sportnext.

KNVB en ARAG winnen UEFA marketing awards
KNVB en ARAG zijn in de prijzen gevallen met de 'Go for Fair Play'-campagne in de categorie 'Best Grass Roots Marketing Campaign'. De KNVB was genomineerd samen met de Noorse en Duitse voetbalbond. ARAG is official partner van de KNVB scheidsrechters en verlengde onlangs zijn contract met de KNVB tot en met 2017. De marketing awards maken sinds 2011 onderdeel uit van UEFA's Knowledge & Information Sharing Scenario (KISS) programma, opgezet om kennis en knowhow te delen. Ook de Belgische voetbalbond KBVB viel in de prijzen. Op SPORTNEXTBE is een uitgebreide blog verschenen. (lees meer)

Topsport Noord Nederland gaat verder als Golazo Noord Nederland
De samenwerking tussen Topsport Noord Nederland en Golazo is defintief. Topsport Noord Nederland gaat verder onder de naam Golazo Noord Nederland. "We willen meer evenementen gaan organiseren om mensen aan het sporten te krijgen" zegt directeur Grietje Pasma tegenover RTV Noord. (lees meer)

Hoe kijken we in de toekomst naar het wielrennen?

Lees ook: Velon is een zegen voor de deelnemende teams en hopelijk ook voor de sport