Het laatste sportmarketingnieuws met Ajax, Amazon, Facebook en Netflix en vrouwenvoetbal

In de week waarin de eerste transfer binnen eSports een feit is, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling van nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de internationale wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

Half vol of half leeg?

Een van de absolute hoogtepunten afgelopen sportzomer was de door onze voetbalvrouwen gewonnen EK-finale. Nu blijkt met 5,4 miljoen kijkers het best bekeken televisiemoment van 2017 tot nu toe, zo meldt Broadcastmagazine. Zoals hier al eerder bericht werden kijkcijferrecords meerdere malen gebroken. In totaal hebben 10,2 miljoen iets van de Oranjevrouwen bij het EK gezien. Het Nederlanders vrouwenvoetbal, top en breedte, zou volop gaan profiteren. Teleurstellend was daarom de berichtgeving bij dezelfde NOS dat het EK-effect ‘tegenviel’. In een uitgebreid item kwamen diverse clubs aan het woord om te zeggen dat het aantal aangemelde meisjes lager lag dan gehoopt/verwacht. 'Iets meer dan 60 procent van de clubs ziet geen EK-effect.' 38 procent van de clubs doet dat wel. Voetbal is de snelstgroeiende meisjes- en vrouwensport in georganiseerd verband. Terecht merken diverse mensen dan ook op dat 38 procent een prachtig percentage is. Gevalletje glas 38 procent vol of 62 procent leeg.

NOS bracht veel sport en Nederland keek veel sport. 13,4 miljoen Nederlanders hebben iets van de sportzomer bij de NOS gezien. In totaal 477 uur live sport, gemiddeld keken we 18,5 uur. Dafne Schippers blijft razend populair, ruim 2 miljoen kijkers zagen haar gouden finale. 4.4 miljoen mensen keken naar het EK Hockey in Amstelveen.

New kids on the block

In de wereld van uitzendrechten maken nieuwe spelers furore. Amazon en Facebook timmeren aan de weg in de Amerikaanse sportmarkt met uitzendrechten van de NFL en MLS. Dichterbij huis verwacht Manchester United dat Amazon en Facebook ook interesse hebben in de Engelse Premier League. Begin 2018 gaan de rechten voor de periode 2019-2022 de markt op en Ed Woodward, vice-voorzitter bij Man U, ziet de internetgrootmachten zich wel mengen bij Sky en BT. Geen onlogische uitspraak, want meer spelers betekent grotere concurrentie en dus een hogere prijs.

Amazon wil Premier League-fans aan zich binnen door voetbal documentaires te gaan maken. Manchester City, Chelsea en Liverpool zijn al aan boord zo meldt de Daily Mail. Ook Netflix heeft hier interesse in en op budget zal niet worden bespaard. De documentaires zijn voornamelijk te zien in het voorseizoen.

Nieuwe wereld, nieuwe kansen

ABN AMRO, partner van de toekomst, wordt official eSports-partner van Ajax. De bank gaat zich ook in de snel groeiende virutele voetbalwereld focussen op talentontwikkelling en het waarmaken van ambities. "Voor ons is eSports een nieuwe wereld waarin we kansen zien om een nieuwe doelgroep te bereiken", zegt Ernst Broekhorst, manager Brand, Sponsoring & Foundation van ABN AMRO. Dat de wereld van eSports volop in beweging is, las je hier eerder al op SPORTNEXT. Ajax verhuurt een eSporter aan Sparta Rotterdam en FC Utrecht had de primeur met de eerste transfer.

ZIE OOK: Ajax verhuurt eSporter, FC Utrecht heeft primeur met eerste eDivisie-transfer

Een van de bijzondere toevoegingen aan FIFA17 was de storymode met Alex Hunter. Het verhaal van de jonge voetballer op weg naar de top. Coca Cola heeft de kans gegrepen en adverteert met een scene in de game. "Dit is een compleet nieuwe wereld", aldus Alban Dechelotte van Coca Cola bij DigiDay. Voor wie nog twijfelt aan de kracht van eSports als marketinginstrument was dit een lastige week.

Boete Celta de Vigo vanwege lege tribunes

Tot slot een opvallend bericht uit Spanje. De voetbalclub Celta de Vigo heeft daar namelijk een boete opgelegd gekregen omdat de club in de eerste twee competitieduels te weinig publiek heeft getrokken, zo meldt de NOS. Estadio Balaidos heeft een capaciteit van 29.000 stoeltjes maar afgelopen weken waren slechts 16.961 en 17.384 bezet. De Spaanse voetbalbond heeft in de reglementen op laten nemen dat de bezettingsgraad minimaal zeventig procent moet zijn.