Het laatste sportmarketingnieuws: Unieke beelden dankzij bodycam van Roberto Carlos

In de week waarin de tweede formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks voor de tweede keer is vastgelopen, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling van nieuws, feiten en artikelen die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

  • Roberto Carlos draagt bodycam en geeft uniek perspectief op voetbalwedstrijd
  • Basketbalschoenen Michael Jordan verkocht voor ruim 190.000 dollar
  • Champions League-wedstrijden voor het eerst exclusief online te zien
  • Aankondiging Mayweather-McGregor zorgt voor vliegwieleffect
  • Golden State Warriors zullen uitnodiging voor huldiging in Witte Huis negeren

Roberto Carlos draagt bodycam en geeft uniek perspectief op voetbalwedstrijd

Roberto Carlos heeft voetbalfans vorige week zondag een unieke blik gegeven op hoe het is een wedstrijd in Santiago Bernabeu te spelen. De voormalig Braziliaans international droeg tijdens een benefietwedstrijd tussen legends van Real Madrid en AS Roma een bodycam. Zo zagen we precies wat Roberto Carlos zag op het veld. Het experiment leverde mooie beelden op. Zo kwam Ronaldo de kijkers gedag zeggen en zagen we van dichtbij hoe Luis Figo een vrije trap nam (en scoorde). Er wordt al een tijdje geëxperimenteerd met het dragen van bodycams in sportwedstrijden, maar nog niet eerder zagen we zulke unieke beelden van een voetbalwedstrijd. Het gaf een mooi inkijkje in wat mogelijk de toekomst van voetbal kijken wordt.


Basketbalschoenen Michael Jordan verkocht voor ruim 190.000 dollar

Michael Jordan is een van de grootste sporters aller tijden. Maar dat een paar basketbalschoenen dat de Amerikaan droeg tijdens de finale van de Olympische Spelen in 1984 190.732 dollar zou opleveren.. De destijds 21-jarige Jordan, toen nog spelend voor de universiteit van North Carolina, droeg de schoenen van het merk Converse in de gewonnen finale tegen Spanje. Jordan werd na de Spelen gedraft door de Chicago Bulls en groeide uit tot de beste basketballer aller tijden. Overigens staat het record voor een paar verkochte sportschoenen nog steeds op naam van Sir Roger Bannister. Het paar waarmee de Engelsman in 1954 als eerste man de mijl (1,6 kilometer) onder de vier minuten liep, leverde in 2015 ongeveer 409.000 dollar op.

Champions League-wedstrijden voor het eerst exclusief online te zien

Streamingplatform DAZN heeft de uitzendrechten van de Champions League gekocht. DAZN gaat de wedstrijden alleen online uitzenden en niet op een reguliere televisiezender. Het is voor het eerst dat er duels uit de Champions League exclusief online te zien zullen zijn. Op een later moment wordt bekendgemaakt welke wedstrijden DAZN zal livestreamen.

Perform Group, het moederbedrijf van DAZN, heeft samen met Sky Deutschland voor naar verluidt 600 miljoen euro de uitzendrechten in Duitsland en Oostenrijk gekocht. De deal gaat in het seizoen 2018/20190 in. De overeenkomst betekent eveneens dat er voor het eerst geen Champions League-wedstrijden meer op het open net te zien zijn in Duitsland en Oostenrijk.

ZIE OOK: De Netflix voor sport is opgestaan

Aankondiging Mayweather-McGregor zorgt voor vliegwieleffect

Na maandenlange speculaties werd deze week eindelijk bekend dat Floyd Mayweather en Conor McGregor de ring in gaan. De bokser en MMA-vechter nemen het op 26 augustus tegen elkaar op in de boksring in de T-Mobile Arena in Las Vegas. 'Het gevecht van de eeuw' bracht veel teweeg. Beide vechters kunnen met dit ene gevecht naar verwachting 100 miljoen euro verdienen. Experts (en ook niet-experts) verwachten dat McGregor geen schijn van kans heeft en alleen snel wil cashen. 'Money' Mayweather is nog ongeslagen als professioneel bokser. Hij won al zijn 49 gevechten. 

Na de aankondiging van het gevecht tussen Mayweather en McGregor begonnen UFC-vechters massaal andere boksers uit te dagen. Zo daagde zwaargewicht kampioen Stipe Miocic via Twitter zwaargewicht bokskampioen Anthony Joshua uit. Ook Cub Swanson en Cris Cyborg zagen een bokspartij in Las Vegas wel zitten. Of de uitdagingen serieus genomen moeten worden, is niet helemaal duidelijk.

ZIE OOK: McGregor-Mayweather: het gevecht dat alle mediarecords zal verbreken

Golden State Warriors zullen uitnodiging voor huldiging in Witte Huis negeren

Het is traditie dat teams die in de NFL of de NBA de titel pakken, langsgaan bij de Amerikaanse president in het Witte Huis. Maar aan die traditie lijkt dit jaar een einde te komen. Golden State Warriors zal een mogelijke uitnodiging van president Donald Trump negeren. Volgens diverse Amerikaanse media kunnen de meeste spelers van de basketbalploeg zich niet vinden in het beleid van president Trump. In 2015 werden de Warriors na hun titel nog wél gehuldigd in het Witte Huis door president Barack Obama.

Eerder dit jaar bedankten veel spelers van de New England Patriots al voor een bezoek aan het Witte Huis. De winnaar van de Super Bowl bezocht president Trump met een uitgedunde selectie omdat veel spelers liever een andere president van de Verenigde Staten zien.