Het schip is zo sterk als zijn bemanning

“Het schip is zo sterk als zijn bemanning”, is de slogan van Schouten & Nelissen oprichter Jan Schouten zo’n 35 jaar geleden. Dat was – en is nog steeds – een oproep aan organisaties om te investeren in medewerkers en teams om zo het beste uit hun bedrijf te halen. Met de huidige opzet van de Volvo Ocean Race, gebaseerd op identieke boten, is de match tussen de missie van Schouten en de sponsoring van Team Brunel in de Volvo Ocean Race mooier dan ooit. De teams strijden nu feitelijk met gelijke wapens en dus maakt de bemanning het verschil in deze race.

Lees ook: De man achter het verhaal van Team Brunel: Onboard Reporter Stefan Coppers

Schouten & Nelissen is onder het label Schouten Global internationaal actief. We hebben vestigingen in onder andere China, Duitsland, Rusland, België en Polen. Wereldwijd werken we in meer dan 50 landen voor top 500 organisaties. Om internationaal te groeien is het voor ons belangrijk om wereldwijd meer naamsbekendheid te genereren. De Volvo Ocean Race biedt ons een mooi podium om ons internationaal te profileren. Omdat we van oorsprong een Nederlands bedrijf zijn, ondersteunen wij het Nederlandse team. Als wereldwijde speler op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling, levert Schouten Global naast een financiële vooral een inhoudelijke bijdrage aan het team. Zo zijn we betrokken geweest bij de werving en selectie van de zeilers en zijn we nu betrokken bij de coaching van het team. Niet alleen voorafgaand aan de race, maar ook tijdens de stop-overs wordt de bemanning bijgestaan door onze coach Anje-Marijcke van Boxtel, met als doel het team mentaal topfit te krijgen. Onze inspanningen in het sponsorschap moeten een bijdrage leveren aan onze groeiambities, in zowel Nederland als de rest van de wereld. Het evenement biedt ons volop kansen om ons internationale netwerk uit te bouwen en te investeren in bestaande relaties.

De thema’s leiderschap en teamontwikkeling staan centraal in onze sponsoractivatie. Op de stop-over locaties houden we seminars over leiderschap en teamontwikkeling voor onze bestaande klanten en prospects. Met prominente sprekers en aan de hand van inspirerende filmbeelden leggen we het verband tussen het leiden van een bemanning op een zeilboot en de dagelijkse praktijk van de leidinggevende. Tijdens de seminars ontdekken en ervaren deelnemers hoe individuen, teams en organisaties high-performers worden, zelfs in moeilijke omstandigheden. Ook in eigen land is de parallel met de ervaringen in de Volvo Ocean Race leidraad voor onze seminars, bijeenkomsten en evenementen. We zetten onze eigen mediakanalen zoveel mogelijk in om de link met de Volvo Ocean Race te benutten. Natuurlijk kijken we allemaal erg uit naar de korte stopover in eigen land. De complete vloot is op 18 en 19 juni voor een korte pitstop in Scheveningen. Wij zullen dan ook tijdens het evenement van 18 tot en met 20 juni in Scheveningen een mooi programma organiseren.

Op ons hoofdkantoor in Zaltbommel is een Volvo Ocean Desk ingericht. Een team werkt hier elke dag om de facilitaire zaken voor de stopovers te regelen, contact met onze klanten en potentiële klanten aan te halen en uiteraard aan interne en externe berichtgeving over de laatste stand van zaken in de race. We merken dat er veel enthousiasme is. Deelnemers van onze seminars (nationaal en internationaal) ervaren het als zeer inspirerend.

Via de Volvo Ocean Race laten we letterlijk zien dat investeren in de vaardigheden van je team loont. Een succesvol team begint bij succesvol leiderschap. Nagenoeg alle bedrijven hebben hun marktomstandigheden in de afgelopen jaren drastisch zien veranderen. Verandering is een constante geworden. Dat betekent dat je mensen in staat moeten zijn om zich vaker nieuwe taken, rollen of functies eigen te maken. Ze moeten snel kunnen reageren op koerswijzigingen, net zoals de zeilers in de Volvo Ocean Race. Een fit en flexibel team is geen gegeven. Dat vergt onderhoud in de vorm van het trainen of coachen van vaardigheden.

Lees alles over: Volvo Ocean Race