Het tweede scherm

Het is een trend die al langer bezig is. Live sport evenementen kijken met een tweede scherm. Het tweede scherm is letterlijk een tweede scherm wat je naast je tv erbij houdt dit kan een laptop zijn maar ook een iPad of een smartphone. Op het tweedescherm zijn real time statistieken te zien van de wedstrijd die je op dat moment aan het kijken ben op je tv of berichten van andere fans op bv twitter.

Bij Formule 1 wedstrijden waren er al wat langer mogelijkheden om via een tweede scherm aan extra informatie te komen.Maar bij het grote publiek heeft het tweedescherm deze zomer pas echt zijn intreden gedaan tijdens het WK voetbal met tweedescherm.nl van de NOS. Op tweedescherm.nl was tijdens wedstrijden real time extra informatie te zien zoals: balbezit, overtredingen, buitenspel, opstelling, statistieken van de spelers, bankzitters, virtuele stand in de groep, etc.

image


Tweedescherm.nl is na het WK ook ingezet tijdens de Tour de France en is nu ook beschikbaar voor de eredivisie. Inmiddels komen er steeds meer varianten van tweede schermen bij. Zo heeft de Rabobank als eerste wielerploeg een app gelanceerd voor de iPad die alle koersdata en "tweets" van de wielrenners en ander Rabo wielernieuws geschikt maakte voor het tweede scherm.

image


Een geheel nieuwe vorm van het tweede scherm heeft Virgin media geïntroduceerd voor de Premier league. Die hebben nu Sofa Stadium. Sofia Stadion is een virtueel stadion waarbij fans in plaats kunnen nemen met andere fans. In dit virtuele stadion kunnen zei praten met andere fans maar ook hun virtuele character acties laten uitvoeren als juichen, zingen en boe roepen. Zei kunnen spelers beoordelen en de live twitter stream volgen.


De komende tijd zullen er waarschijnlijk nog veel meer tweede scherm applicaties uitkomen. Het bied voor de consument een heel scala aan extra informatie en mogelijkheden. En sponsoren zoals bijvoorbeeld Virgin en Rabobank hebben weer een extra kanaal om met de consument te communiceren. Maakt u al gebruik van een tweedescherm?