High Tech Campus Eindhoven krijgt gezelschap van Shimano Europe

Eindhoven gaat een grote speler op de sportmarkt huisvesten: Shimano Europa verhuist per 1 januari 2017 namelijk naar de High Tech Campus. Eindhoven heeft nu al in het centrum met SX een aantal bedrijven uit de sport, marketing en media verzameld. Met Shimano groeit ook aan de buitenkant van de stad het aantal sportbedrijven. Shimano heeft voor Eindhoven gekozen vanwege een internationaal georiënteerde businessomgeving, de aanwezigheid van jong talent en een sterke focus op innovatie.

Het Japanse Shimano-concern is in Nederland vooral bekend als producent van fietscomponenten. In de wielerwereld is Shimano ook sterk zichtbaar met de sponsoring van een groot aantal ProTour-ploegen. Shimano is wereldwijd marktleider in de fietsbranche, maar ook in de productie van vishengels. Daarnaast is het bedrijf ook actief in de roeisport met de productie van schoenen en voetborden. De Europese markt wordt grotendeels bediend vanuit het hoofdkantoor in Nunspeet waar ook het distributiecentrum gevestigd is.

Europese 'Brainport-regio'

Het Europese hoofdkantoor van de Shimano Europe Holding zal per 1 januari 2017 naar Eindhoven verhuizen. De verkooporganisatie voor de Benelux en het Europees logistiek centrum blijven in Nunspeet gevestigd. Het innovatieve klimaat van Eindhoven heeft blijkbaar net als op veel andere bedrijven een sterke aantrekkingskracht op Shimano. President Marc van Rooij laat in een reactie zelfs weten dat de stap naar Eindhoven van groot belang is voor het bedrijf. Deze vooraanstaande Europese Brainport-regio ontwikkelt een sterk cluster van bedrijven en kennisinstituten op het gebied van sport, technologie en design. Door daar dicht tegenaan te gaan zitten versterken wij onze strategische positie, vergroten wij onze kansen bij het werven van internationaal talent en profiteren wij optimaal van de in Eindhoven aanwezige hightech faciliteiten en internationale netwerken.

'Perfect match'

Ondernemer Marcel Boekhoorn, eigenaar van de High Tech Campus, vindt de komst van Shimano goed voor de ‘brainport-regio’. Hij ziet de combinatie tussen Shimano en Eindhoven ook wel: Ik zie het als een 'perfect match' op het snijvlak van de sterktes van Eindhoven: sport, technologie en design. Ook versterkt het onze verbinding met het Japanse technologie- en businessnetwerk. Ik kijk uit naar nieuwe vormen van samenwerking die ongetwijfeld gaan ontstaan tussen Shimano en bedrijven op de campus en in de regio.

De High Tech Campus in Eindhoven telt op dit moment 135 bedrijven en instituten met in totaal 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers uit 85 landen. Shimano is nauw betrokken bij het ontwerp en de realisatie van haar nieuwe kantoor en verwacht dat het aantal banen in het Europese hoofdkantoor geleidelijk aan zal groeien van 150 naar 200.


Foto: Flickr (CC) / Mafred.d