HockeyTracker is een interessante app voor data bij topsportevenementen

Het WK Hockey in Den Haag was in vele opzichten een bijzonder evenement. Buiten het veld een uitstekende organisatie, rond het veld interessante activaties en langs het veld voldoende innovaties. Als laatstgenoemde bijvoorbeeld de HockeyTracker app die tijdens en na afloop van de hockeywedstrijden relevante data beschikbaar stelde over de wedstrijden. Mede-ontwikkelaar Cor Kruter vertelde tijdens onze live sessie over apps, data en beleving op De Toekomst over het project.

Hockeywedstrijden zitten vol met data over aantal passes, schoten en de (gemiddelde) snelheid. Data die interessant zijn voor hockeyers, trainers, pers en toeschouwers op de tribune of thuis op de bank. Wat als we relevante data over de wedstrijden direct beschikbaar stellen via de smartphone? Dat was de uitgangspositie toen HockeyTracker begin april 2014 van start ging. De Nederlandse Hockeybond KNHB wilde het Rabobank WK Hockey 2014 in Den Haag als platform gebruiken om de sportbeleving te innoveren. In samenwerking met Columby, site voor open data, de gemeente Den Haag en in een later stadium SAP werd een volledige app gebouwd.

Bekijk hier: Liveblog over apps, data en beleving

HockeyTracker bood tijdens en na de wedstrijden informatie over: de snelheid van de bal die als strafcorner werd gespeeld, de periode tussen de aangegeven strafcorner en het schieten op goal, de snelheid van de ingeschoten bal en de snelheid van andere schoten op goal. Het project kende van concept tot realisatie en (beperkte) communicatie een korte looptijd, namelijk slechts drie maanden. Voor het verzamelen van de data werden achter het doel sensoren met radarfrequentie geplaatst.

In totaal werd 87% van de schoten gemeten, bij 4% ontstond een foutmelding, 9% werd niet gerapporteerd. De gemeten snelheden zijn met regelmaat op televisie in beeld gebracht en diverse media hebben de data gebruikt. De HockeyTracker app werd meer dan 1000 maal gedownload en zeer actief gebruikt (gemiddeld 18,2 keer per week). In de relatief korte ontwikkeltijd is er veel bereikt. De app geeft een extra funbeleving en de radartechniek is geschikt voor het meten van allerlei balsnelheden. Daarmee trok het concept de interessante vanuit de hockeywereld en andere sporten.

HockeyTracker kan bij het ondersteunen van coaches en het ontwikkelen van spelers van toegevoegde waarde zijn voor het Nederlandse hockey. Daarnaast is het een interessant platform voor sportevenementen en bonden om de beleving van toeschouwers te verbeteren. Een schot voor open doel.

Lees ook: het verhaal achter 'Hardlopen met Evy'