Hoe kijk en volg je de Paralympische Spelen in Pyeongchang?

Na de voor Nederland uiterst succesvolle Olympische Winterspelen, starten vanaf vrijdag de Paralympische Spelen. De Paralympics zijn 'gewoon' bij de NOS te volgen. De publieke omroep schenkt dagelijks aandacht aan de Paralympische Spelen. SPORTNEXT brengt je opnieuw een compleet media-overzicht.

In tegenstelling tot de Olympische Spelen heeft Eurosport niet de rechten voor de Paralympische Spelen. De NOS doet ruim een week (9-18 maart) verslag van het evenement in Pyeongchang, waar een recordaantal van 9 Nederlandse atleten hun opwachting zal maken.

Televisie

De NOS doet op televisie alleen rechtstreeks verslag van de openings- en sluitingsceremonie. De openingsceremonie begint op vrijdag 9 maart om 12.00 uur op NPO 1 en de sluitingsceremonie vindt plaats op zondag 18 maart om 14.00 uur en is te zien op NPO 2. Er is wel dagelijks na Nieuwsuur een samenvattingsprogramma met Herman van der Zandt en rolstoelbasketballer Marc de Hond. Het programma is omstreeks 22.30 uur te zien op NPO 2.

Wie via de televisie toch live de Paralympics wil volgen, kan terecht bij onze oosterburen. De ARD en ZDF doen dagelijks rechtstreeks verslag vanuit Pyeongchang. Uiteraard zal de focus in de uitzendingen vooral liggen op onderdelen waar de Duitse atleten kansrijk zijn voor een medaille.

Radio

Herman van der Zandt verzorgt op NPO Radio 1 iedere ochtend tussen 8.00 en 9.00 uur in het NOS Radio 1 Journaal een update vanuit Pyeongchang.

Online

NOS
Op NOS.nl zijn de Paralympische Spelen rechtstreeks te volgen via twee livestreams. Dagelijks wordt er ongeveer 25 uur aan beelden uitgezonden met Engels commentaar en zoveel mogelijk met sporten waar Nederlanders in actie komen.

De NOS heeft verder een speciale pagina met een overzicht van artikelen en video’s en er gedeelte met het laatste nieuws.

Overige media
Het is bij de redactie niet bekend in welke mate de overige Nederlandse media aandacht schenken aan de Paralympische Spelen, behoudens het publiceren van de (belangrijkste) resultaten.

TeamNL
NOC*NSF doet ook verslag van de prestaties van TeamNL. Op teamnl.org vind je het overzicht van alle Nederlandse deelnemers, met van elke Nederlandse sporter een persoonlijk profiel. Door een account aan te maken kun je de sporter volgen en ontvang je alerts zodra er nieuws over hem/haar te melden is. Verder is op TeamNL het laatste nieuws te vinden, het wedstrijdschema met wanneer de Nederlanders in actie komen en wat de resultaten zijn.

Internationaal Paralympisch Comité
Op de officiële website van het Internationaal Paralympisch Comite - paralympic.org - kun je terecht voor nieuws, video's, uitleg over de sporten, het programma. Te veel om op te noemen. Livestreamen kan niet, omdat de NOS de exclusive rechten heeft. Voor een blik achter de schermen kun je de blogs van de door Samsung gesponsorde atleten (geen Nederlanders) lezen. 

App

TeamNL
TeamNL heeft ook een eigen app, die dezelfde functies heeft als de site teamnl.org

Google Play - App Store

PyeongChang 2018 Official App
De app wordt gesponsord door Samsung en is in samenwerking met het Internationale Olympische Comité (IOC) en de PyeongChang Organizing Committee for the 2018 Olympic & Paralympic Winter Games (POCOG) gemaakt. Je kunt er van alles vinden: van het programmaboekje, tot updates en sociale mediaberichten van de sporters. Ook kun je informatie vinden over alle sporten op de Paralympische Spelen, inclusief de spelregels. De inhoud van de app is aangepast op je locatie, zodat je geen rekening hoeft te houden met tijdsverschillen.

Google Play - App Store

NOS
Ook de NOS heeft een uitgebreide app als aanvulling op de tv-uitzendingen en de website. De app biedt een leuke extra functie: is een Nederlandse sporter kansrijk voor een medaille, dan stuurt de redactie een notificatie dat er live kan worden meegekeken. Handig om te weten is dat je ook via de NOS-app op de Apple TV sport kunt kijken. Overigens is de speciale NOS Paralympics-app alleen te downloaden via Google Play.

Google Play - App Store

Social media

Alle eerdergenoemde media in dit artikel zijn een must om te volgen op social media tijdens de Spelen. Daarnaast is er ook nog een aantal andere kanalen die je moet volgen.

Paralympic Channel
Het speciale YouTube-kanaal van het IPC voor de Paralympische Spelen is onmisbaar. Herhalingen van wedstrijden, korte docu’s, een uitleg en vooruitblikken. Op het kanaal is voor iedereen wel iets te vinden.

Journalisten
ParaWatcher
Edwin Peek
Richard Jansen

Atleten
Omdat de meeste Nederlandse deelnemers aan de Paralympische Spelen zowel (erg) actief zijn op Twitter als Instagram, hebben we beide accounts vermeld in onderstaand overzicht.

Twitter

Renske van Beek
Lisa Bunschoten
Linda van Impelen
Anna Jochemsen
Jeroen Kampschreur
Niels de Langen
Bibian Mentel
Jeffrey Stuut (nvt)
Chris Vos

Instagram
Renske van Beek
Lisa Bunschoten
Linda van Impelen
Anna Jochemsen
Jeroen Kampschreur
Niels de Langen
Bibian Mentel
Jeffrey Stuut
Chris Vos


Headerfoto: Shutterstock.com