Hoe presteert Dafne Schippers op social media?

Gisteren leverde Dafne Schippers een unieke prestatie door zilver te veroveren op de 100 meter sprint tijdens het WK Atletiek in Peking. Morgen gaat ze wederom voor een medaille op de 200 meter en tijdens de Olympische Spelen in Rio zullen alle ogen op haar gericht zijn. Het is interessant om te zien hoe Schippers zich op social media gaat profileren.

30.000 berichten over medaille

In Nederland was Dafne Schippers uiteraard trending topic. Na haar race werden ruim 30.000 openbare berichten online geplaatst volgens monitoringtool Buzzcapture en veel mensen noemen haar op Social Media sportvrouw van het jaar. In de social narrowcast hieronder (een interactieve versie is te bekijken via deze link) zie je wat BN'ers, journalisten, online nieuwssites en de anderen op social media schreven over Schippers.

Social media ster Dafne Schippers is rijzende

Na haar zeges op het EK Atletiek vorig jaar schreef ik een blog over het Twittergebruik van Schippers. In tegenstelling tot veel andere sporters plaatst Schippers bijvoorbeeld haar sponsoren (Nike, AA-Drink, NS en VW/Gazelle) in haar bio. Daarnaast is haar omslagfoto volledig gericht op Nike met de bekende slogan Just do it. Opmerkelijk is dat haar link naar haar website niet verwijst Dafneschippers.nl, maar naar haar foodblog Dafnelikes.com

Op dit foodblog staan geen sponsoren van Dafne en het blog lijkt vooral bijgehouden te worden door de zus van Dafne. Wanneer Dafne écht internationaal doorbreekt, zal Nike ongetwijfeld verlangen dat ze net als Ranomi een professionele site maakt waar in meerdere talen verwezen wordt naar haar prestaties en sponsoren. Daarentegen kan dit foodblog interessant worden voor sponsoren.

Terwijl Dafne tijdens de Olympische Spelen in Rio volgend jaar zeer waarschijnlijk volop in de spotlights zal komen te staan, staat ze op Twitter nu nog in de schaduw van andere sportvrouwen. Ten opzichte van een jaar geleden heeft ze na Ireen Wust wél de grootste stijging gemaakt op basis van het aantal volgers. Opmerkelijk is dat bijna al haar nieuwe volgers na gisteravond Nederlands zijn. Met een tweede plek op het Koningsnummer van de sprint zullen sponsoren richting de Olympische Spelen meer internationale exposure gaan vragen. Ongetwijfeld zullen haar Tweets dan ook niet meer alleen in het Nederlands zijn. Ranomi Twittert bijvoorbeeld in het Engels en Nederlands door elkaar, net als voetballer Dirk Kuyt. Andere grote sporters op Twitter als Robin van Persie en Max Verstappen plaatsen uitsluitend Tweets in het Engels.

Na haar prachtige zilveren medaille plaatste Dafne de volgende tweet die 461 keer geretweet is:

Ongetwijfeld zal sponsor Nike in de toekomst meer content en exposure willen met bijvoorbeeld een mooi filmpje en in ieder geval een te gekke foto. Creatief bureau Boomerang haakte in op het succes en plaatste een fictieve tweet van Schippers door die voorlopig 317 keer geretweet is:

Boomerang wekt de suggestie dat Dafne Schippers de tweet zelf heeft geplaatst en dat Boomerang dit geretweet heeft. Dit is niet echt door Schippers geplaatst, maar zo lijkt het wel. Hoewel het erg creatief is gemaakt, zal sponsor Nike wellicht niet blij zijn met de verwijzing naar hun Nike+ concurrent Runkeeper. Kleine details die voor een sponsor erg belangrijk kunnen zijn.

Dafne Schippers op Instagram

Dafne Schippers heeft ook een Instagram account waar ze een enkele keren per week een foto plaatst. Dit account is nog niet geverifieërd en aan dit account zijn op het eerste oog een paar simpele verbeteringen mogelijk. Zo is haar accountnaam @dafne_schippers niet gelijk aan dat van haar Twitteraccount (@dafneschippers) en staat geen website met een link genoemd, terwijl dit eenvoudig te plaatsen is. Hierdoor mist ze zeker nu ze 'hot' is, de mogelijkheid op traffic naar haar website.

Het screenshot hierboven is gemaakt de ochtend na haar zilveren medaille en er is geen enkele foto geplaatst over haar prachtige race. Hierdoor mist ze een kans op veel likes en nieuwe volgers. Als fans weten dat ze de laatste foto's altijd als eerst op haar Instagram kunnen vinden, gaan mensen sneller volgen. Ook hier zal Schippers ongetwijfeld nog stappen gaan maken. Ten opzichte van andere sportvrouwen heeft ze ook op Instagram de minste volgers, maar is het gat minder groot. Opvallend is dat voetbalster Anouk Hoogendijk op het platform meer volgers heeft dan een aantal vrouwen die de titel sportvrouw van het jaar ooit kregen.

Meeste felicitaties op Facebook

De meeste felicitaties kreeg Dafne Schippers op Facebook. Liefst 28.600 mensen vonden de laatste update van Dafne Schippers leuk. Ruim meer dan op Twitter. Op Facebook plaatste Dafne (of haar Socialmediateam) wél foto's en dit leidt tot veel likes. Op Facebook heeft Schippers meer volgers dan Marianne Vos en Anouk Hoogendijk al heeft ze om Ireen Wüst in te halen nog een flink aantal likes nodig.

Met een nog professionelere aanpak zal het social media gebruik én het aantal volgers voor aanvang van de Olympische Spelen ongetwijfeld fors toenemen. Ik twijfel er niet aan dat ze voor de Spelen in Rio de grootste Nederlandse sportvrouw op Social Media is.