Voetbalclub houdt hooligans buiten de deur met handenscanners

In de strijd tegen hooligans ondernemen clubs de meest uiteenlopende maatregelen: controle van clubkaart en identiteit, camerabeelden in het stadion en natuurlijk de inzet van politie. De Hongaarse voetbalclub Ferencvarosi heeft een manier gevonden om hooligans nog beter te volgen. Handenscanners bij de ingang.

Voor een hooligan is toetreden tot het stadion een onderneming. De clubkaart en ID-kaart moeten overeenkomen en bij Hongaarse voetbalclub Ferencvarosi (Budapest) worden nu ook de handen gescand en opgeslagen in een database. Alle fans boven de 16 jaar moeten verlicht hun handen laten scannen om een kaartje te kopen. Onhandig voor seizoenskaarthouders, want zij kunnen kaarten nu niet doorverkopen. De supporters van het uitspelende team worden niet gescand maar moeten wel een clubkaart meenemen.

De introductie van het systeem maakt onderdeel uit van het nieuwe stadion en is bij de fans niet onopgemerkt gebleven. Ferencvarosi's Ultras, die-hard fans, gaan niet langer naar thuiswedstrijden, omdat zij het nieuwe systeem van BioSec een inbreuk vinden op hun privacy. De gezichten van de leden zijn op de website ook zwart gemaakt om niet herkent te worden en willen niet meewerken aan een interview voor de Washington Post. Een rivaliserende fan zegt: "Het is al zo sinds de jaren '70, we zijn opgegroeid met deze sfeer. Onze ouders waren ook altijd aan het vechten."

De technologie scant unieke kernmerken van de handpalm en de club ziet het als de meest efficiënt manier om fans te identificeren. Het is mogelijk om 22.000 fans binnen 90 minuten door 36 poortjes te begeleiden. Het scannen van een gezicht zou aanmerkelijk langer duren en de club is ervan overtuigd dan fans uiteindelijk vrede hebben met de komst van de handenscanners. "Het is een compleet nieuwe controle en daarom reageren met sceptisch. We geloven dat fans tot de ontdekking zullen komen dat het belangrijk is om personen aan kaarthouders te koppelen."

Bronnen: Washington Post - Consumerist
Afbeeldingen: Stearns - Hooliganstyle