Hypocriet gedrag rond Unibet en KNWU-partnership: ALN ‘steelt’ 30% sportgelden

Het was me het weekje wel. Heel politiek correct Nederland, de PvdA en de Lotto voorop, viel over KNWU-voorzitter Marcel Wintels en Unibet heen, toen zij hun samenwerking in hartje Den Haag bekend maakten. Je zou denken: De Nederlandse sport heeft het al zwaar en wat is er nu mooier als een nieuwe toetreder extra geld brengt (ruim 7 miljoen) om met name de breedtesport programma’s binnen de KNWU te faciliteren. Immers, de bijdrage die KNWU als aandeelhouder krijgt vanuit de Lotto wordt veelal besteed aan topsport programma’s en niet aan de breedtesport. Een win-winsituatie zou je denken, maar heel veel mensen dachten vanuit hun beperkte blik en/of kennisveld daar heel anders over. Hypocriet gedrag, want wist je dat de ALN bijvoorbeeld 30% van de sportgelden 'steelt', terwijl niemand daar iets van zegt? 

De nieuwe kathedraal dat tegenwoordig stadion heet

Steevast hoor je: De Lottogelden lopen terug.. we hebben een sterke Lotto nodig om de sport in Nederland te kunnen blijven ondersteunen, want sport is maatschappelijk belangrijk. En dat klopt! Sport is heel belangrijk. In een samenleving die steeds meer polariseert, waar kerken leegstromen en moskeeën juist overvol raken, is er maar één echt bindmiddel: sport! Sport is de nieuwe kerk waar mensen elkaar ongeacht maatschappelijke positie, geloof of afkomst treffen. Bij verenigingen, grote wedstrijden of de wekelijkse hoogmis in de nieuwe kathedraal dat tegenwoordig 'Stadion' heet.

“In feite gaat er dus 16,3 miljoen euro per jaar NIET naar de sport, maar naar andere nobele doelen” - Chris Woerts

Maar het is ook goed om eens te kijken naar de financiering van de sport en hoe gelden op dit moment worden verdeeld. In 2014 was er ruim 43 miljoen beschikbaar voor de sport in Nederland vanuit de Lotto. Geld dat op basis van ledenaantallen is verdeeld onder de aangesloten sportbonden, waarbij de amateurtak van de KNVB ruim 4,8 miljoen euro mag bijschrijven en hekkensluiter de Nederlandse Minigolf Bond (NMB) zo’n 10.000 euro. De Lotto is er voor de sport - lees je overal - maar ook hoor je de klaagverhalen dat de inkomsten teruglopen, dat de positie van De Lotto extra moet worden beschermd en dat met de nieuwe Wet op (online) kansspelen De Lotto het alleen maar lastiger gaat krijgen - hetgeen overigens nog valt te bezien. Immers in alle landen waar de onlinekansspelmarkt is geliberaliseerd zijn de inkomsten, en dus ook de afdrachten, van traditionele aanbieders gegroeid. 

De Nederlandse sport loopt 16,3 miljoen euro per jaar mis

Maar klopt de slogan De Lotto is er voor de sport nu eigenlijk wel? Nee, is dan de feitelijke en nuchtere constatering. Want door een kronkel in het systeem gaat niet 100% van de afdracht naar de sport, maar slechts een kleine 70%. Bijna 30 procent gaat naar de ALN Goede Doelen: zo krijgt het Oranje Fonds 5 miljoen euro, Stichting Loterijacties Volksgezondheid SLV (waaronder de Aids Fonds, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Hartstichting) 5 miljoen euro, het Prins Bernard Cultuurfonds bijna 5 miljoen euro, het Kansfonds (oude Skanfonds) bijna 4 ton en het Vfonds bijna 3,5 ton euro. In feite gaat er dus 16,3 miljoen euro per jaar NIET naar de sport, maar naar andere nobele doelen. 

Dat mag toch? Zij hebben ook geld nodig?” Uiteraard, maar zij krijgen ook (veel) geld vanuit een andere hoek: de mooie goede doelen van bijvoorbeeld de Postcodeloterij, BankGiro Loterij en/of de Vriendenloterij. Voorbeeld: het Oranje Fonds heeft sinds 2006 al ruim 156,6 miljoen euro gekregen vanuit de Postcodeloterij en in 2012 nog eens een extra bijdrage van ruim 2 miljoen voor een speciaal project.  Per jaar ruim 15 miljoen euro! Super! En nu we toch bezig zijn: het Prins Bernard Cultuurfonds kreeg vanuit de BankGiro Loterij bijna 15 miljoen euro in 2014 voor haar projecten. Een schitterend bedrag! Nederland mag natuurlijk trots zijn al op al die donaties. De Goede Doelen Loterijen van Novamedia verdelen jaarlijks ruim 500 miljoen euro over de goede doelen-projecten van verschillende organisaties. Geweldige projecten in binnen- en buitenland en allemaal zeer terecht. Maatschappelijk onmisbaar! 

'Het zou de ALN sieren als ze afstand doen van haar 30%'

“Het zou de ALN sieren als zij per direct afstand zouden doen van haar 30% en dit bedrag zou oormerken voor de sport” - Chris Woerts

Maar de sport komt er (in verhouding) maar bekaaid af met een schrale 43 miljoen vanuit de Lotto. En dan wordt de sport ook nog eens tekortgedaan, omdat 30% aan derden moet worden afgestaan, die al zo rijkelijk beloond worden vanuit een superieure Goede Doelen-organisatie! Het zou de ALN sieren als zij per direct afstand zouden doen van haar 30% en dit bedrag zou oormerken voor de sport. Zoals het ook afgesproken is met de Nederlandse consument, want die hoort en ziet louter: De Lotto is er voor de sport.

Maar de heren sportbestuurder staan erbij, heffen het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was! Geen kritische noot te bespeuren, maar wel klagen over de teruglopende inkomsten vanuit de Lotto. En dan klinkt het wel heel hypocriet als de voorzitter van de KNWU wordt verweten van twee walletjes te eten. Bij de ALN doen ze niet anders, gedoogd en goedgekeurd door de Lotto. Want hoe blij zou Chef de Mission Maurits Hendriks zijn met ruim 16,3 miljoen euro extra die hem ook nog eens toebehoren zijn, maar die de sport nu niet krijgt? 


Foto: Facebook Lotto