In onze drang naar de toekomst vergeten we het verleden

Het is sporter eigen om zelden naar het verleden te kijken. Bij het behalen van een doel, het zetten van een nieuw record of boeken van een belangrijke overwinning gaat het vizier direct naar de volgende uitdaging. De sportwereld in het algemeen maakt zich daar schuldig aan en dat gaat ten koste van het verleden zo werd afgelopen maanden pijnlijk duidelijk.

De beelden van de sportlocaties van de Olympische Spelen in Athene 2004 kunnen niet schrijnender. De plaats waar slechts tien jaar geleden grootse prestaties behaald en gevierd werden ligt er verlaten bij. De kleur van het water in het Olympische zwembad, ronddolend afval op de tribunes en een onherkenbaar honkbalveld. Een hit op het internet maar bepaald geen promotie voor de sport. De aantrekkingskracht om de Olympische Spelen te organiseren heeft een flinke knauw gekregen zo werd afgelopen maand duidelijk bij het terugtrekken van Oslo voor de Winterspelen van 2022.

Eigenlijk zouden de clubs in de rij moeten staan om op Olympische gronden te mogen trainen en spelen. Werk aan de winkel. En dat is een lastige taak, want in de sportwereld kijken we liever vooruit naar de volgende dag(en) dan dat we genieten van het verleden. Barcelona opent in 2015 het eerste sportpretpark ter wereld. De plannen zijn ambitieus: iedereen kan racen tegen Usain Bolt en dagelijks worden er in het park medailles uitgereikt in een speciale ceremonie. Toegang: €20 - €30. De funfactor straalt er vanaf. Elders ligt de sport er verlaten bij, hier worden miljoenen geïnvesteerd in de toekomstige beleving.

Lees meer: het eerste sportpretpark ter wereld gaat bezoekers een unieke beleving bieden

Dichter bij huis sloot het Sportmuseum, Olympic Experience in het Olympisch Stadion Amsterdam, recentelijk haar deuren. De belangrijke financierders trokken zich terug en zo wordt het tonen en beleven van ons sportief erfgoed verleden tijd. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren luidt hier op Sportnext terecht de noodklok. Nederland verdient een Rijksmuseum voor de sport. Ook op Sport & Strategie baalt Hans Lubberding, Directeur Olympisch Stadion Amsterdam, stevig. Er moet worden samengewerkt door overheid, bedrijfsleven, investeerders, NOC*NSF, sportorganisaties én sporters en sportliefhebbers (de voedingsbodem).

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de sportbegroting, de ramingen voor de toekomst. Maar vergeten we in onze drang naar de toekomst om het verleden te koesteren?

Lees meer: Nederland verdient een Rijksmuseum voor de sport door Jurryt van de Vooren