Inspiratiedag BeActive BeInspired opent debat over sportdeelname in Nederland

Op woensdag 16 september 2015 organiseert NOC*NSF in Mediaplaza van de Jaarbeurs Utrecht een inspiratiedag voor iedereen die in en met de sport werkt. Deze dag komt voort uit de Nationale Sportweek en wordt ondersteund door Clarence Seedorf, ambassadeur van de Europese week van de Sport. De centrale vraag tijdens verschillende sessies zal zijn: hoe kun je met inspiratie door het sportjaar 2016 zorgen voor meer sportdeelname in Nederland?

De zomer van 2016 wordt een mooie sportzomer met grote evenementen als het EK voetbal in Frankrijk, de EK atletiek in Amsterdam, de 100ste wandelvierdaagse en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio. NOC*NSF wil de sportzomer 2016 laten eindigen met de Nationale Sportweek van 17 tot 24 september. Die week is het ook de Europese week van de Sport, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden van 7 tot 13 september.

“Die Europese sportweek is in navolging op de Nederlandse sportweek gekomen, zegt Kees Sijbesma, adviseur sportpromotie bij NOC*NSF. Wij hebben natuurlijk onze Nationale Sportweek dit jaar al gehad in april. In 2016 doen we wel mee in de Europese week van de Sport. Om nu toch ook al aandacht te geven aan die week, doen we dan een netwerkbijeenkomst voor iedereen die in en met de sport werkt.

Clarence Seedorf is ambassadeur van de Europese week van de Sport. Als NOC*NSF zijn wij natuurlijk trots op Seedorf en dat hij is uitgekozen voor dit ambassadeurschap.” Hij ondersteunt de inspiratiedag ‘2016: BeInspired & BeActive’ ook en zal in het programma ook een rol gaan spelen.

Inspireren en netwerken

De inspiratiedag in het Media Plaza van Jaarbeurs Utrecht heeft een vol programma met sprekers uit de sport en dagvoorzitter Lars Sørensen. Tijdens deze dag wordt ook de hostcity van de Nationale Sportweek 2016 bekendgemaakt. Maar Sijbesma benadrukt dat het karakter van het congres vooral op het elkaar inspireren en netwerken ligt. We gaan daar niet een plan presenteren. Het doel is vooral om het met elkaar erover te hebben hoe we de Nationale Sportweek kunnen gebruiken om mensen aan het sporten te krijgen.

Van sportinspiratie naar meer sportdeelname

Hij hoopt dat de sessies allerlei nieuwe ideeën los gaat maken rond de sportzomer van 2016. We hebben volgend jaar een mooie zomer vol sportinspiratie, maar we weten ook dat inspiratie niet direct tot meer sportdeelname leidt. De vraag is: hoe kunnen we dat wel voor elkaar krijgen? Sijbesma denkt bijvoorbeeld aan buurtsportcoaches die rond grote toernooien het kijken naar sport combineren met het zelf sporten. We zijn op zoek naar die ideeën, waarmee we kunnen zorgen dat sportzomer beklijft. Dus zorgen dat mensen geïnspireerd raken en dan ook zelf gaan sporten.

Iedereen die in de sport werkt bij de overheid, in de zorg, het onderwijs of op een andere manier met vitaliteit en gezondheid bezig is, wordt daarom door NOC*NSF uitgenodigd om naar de (gratis) inspiratiesessie te komen. Meer informatie over de Inspiratiedag BeActive BeInspired is te vinden op de website van Nationale Sportweek.


Foto: Facebook NOC*NSF