Kanovaarster Haaze wil met behulp van innovatief communicatiesysteem naar Spelen

Kanovaarster Eef Haaze heeft nog enkele maanden de tijd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De meervoudig Nederlands kampioen is al dicht bij plaatsing en om haar kansen te vergroten, maakt ze sinds kort gebruik van het innovatieve AXIWI communicatiesysteem. Met behulp van het systeem van Axitour Communication Systems kan Haaze nog effectiever trainen en hoopt ze haar droom, om aan de Spelen deel te nemen, te verwezenlijken.

De 33-jarige Haaze heeft de ambitie en de droom om in Rio voor het eerst in haar carrière aan de Zomerspelen mee te doen. Ze is er al dicht bij, maar om de laatste stap te zetten heeft de Kampenaarse besloten een samenwerking aan te gaan met Axitour, leverancier van diverse communicatiesystemen.

Axitour sponsort Haaze met het AXIWI communicatiesysteem, zodat zij tijdens trainingen effectiever kan communiceren én nog beter kan presteren. “Met het communicatiesysteem staat zij draadloos en direct in contact met haar trainer en kunnen zij via de ‘open’ lijnverbinding direct met elkaar communiceren, net zoals tijdens een telefoongesprek”, legt Pieter de Bruijn van Axitour uit.

Rust

Haaze liep de Olympische Spelen van 2012 net mis en is erop gebrand in Rio wél aanwezig te zijn. Om haar doel te bereiken traint ze zes dagen per week, meerdere keren per dag. Tijdens die trainingen gebruikt ze het communicatiesysteem, zodat haar trainer vanaf de kant of vanuit de volgboot instructies kan geven.

“Tijdens trainingen ontvang ik via het communicatiesysteem direct en draadloos feedback van mijn trainer. Hierdoor heb ik geen last van omgevingsgeluid of lawaai én ook geen trainer die staat te schreeuwen langs de kant, met de kans dat die zijn stem verliest”, aldus Haaze.

“Ik heb nu tijdens trainingen meer rust en kan me beter concentreren op het varen. We hebben getraind in de situatie waarbij de trainer aan de kant staat én met een volgboot. In beide gevallen werkte het communicatiesysteem prima en kunnen we nog effectiever trainen.”

Behoefte

Volgens De Bruijn kan het communicatiesysteem Haaze helpen om daadwerkelijke plaatsing voor de Spelen af te dwingen. “Ze had behoefte aan een communicatiesysteem en wij kunnen haar in die behoefte voorzien. Als Eef een fout maakt tijdens een training kan de coach haar direct corrigeren en heeft ze direct een leermoment. Dat helpt haar in haar trainingen. We hebben bewust voor de samenwerking met Eef gekozen, omdat zij op weg naar Rio is en ons systeem zeer geschikt is voor de kano- en roeisport.”

Topscheidsrechters

Het systeem wordt ook al in veel andere sporten gebruikt. Het wordt ondertussen succesvol in Nederland en in Europa ingezet door scheidsrechters, coaches en sporters in diverse sporten en op alle spelniveaus: van breedtesport tot aan topsport. In Nederland fluiten de topscheidsrechters van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV), het Nederlands Handbal Verbond (NHV) en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) met het AXIWI communicatiesysteem.