Kiki Bertens zet tennis eigenhandig online weer positief op de kaart

Kiki Bertens bereikte woensdag voor het eerst in haar tennisloopbaan de kwartfinales van een Grand Slam. Ze was in de vierde ronde van Roland Garros te sterk voor Madison Keys. Haar beste prestatie op een 'major' tot nu toe in haar carrière zorgt ervoor dat er meer dan ooit wordt gepraat over de Nederlandse op socal media.

Met het bereiken van de kwartfinales op Roland Garros verbeterde de 24-jarige Bertens haar eigen record; haar beste prestatie tot nu toe was een plek in de vierde ronde twee jaar geleden op Roland Garros. Destijds verloor ze van de Duitse Andrea Petkovic.

De goede prestaties van Bertens zijn ook duidelijk zichtbaar op social media. Wanneer we het volume over Bertens in kaart brengen over de afgelopen twee jaar, zien we dat de prestatie van deze week op Roland Garros haar beter dan ooit op de kaart zet. Wanneer Bertens wint, ontploft het internet! Volgens onderzoek van Buzzcapture moest ze het voor haar winst in Parijs van deze maand doen met zo’n twintig berichten per dag op social media en nieuwssites. Dit aantal ontploft naar zo’n 6.000.

Met deze prestatie zet Bertens het Nederlandse tennis terug op de kaart. De laatste keer dat een Nederlander de kwartfinales bereikte in het enkelspel tijdens Roland Garros was in 2003 (Martin Verkerk). Bertens is de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van Roland Garros sinds 1992 (Manon Bollegraf) en zelfs de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van een Grand Slam sinds Michaëlla Krajicek in 2007 op Wimbledon. Social media bureau en monitoringstool Buzzcapture onderzocht in hoeverre de prestatie van Bertens leeft onder de Nederlanders.

Baanbrekend voor het Nederlandse tennis op social en online media

Niet alleen is deze presentatie baanbrekend voor de Nederlandse tenniswereld. Ook online geeft de prestatie van Bertens tennis een grote boost. In bovenstaande visual is het buzz-volume van de tenniswereld weergegeven. Hierin zijn vijf grote pieken te herkennen. Drie van deze pieken refereren naar mogelijke dopingschandalen en matchfixing in tennis. De tweede piek dit jaar refereert naar het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

De laatste en tweede grootste piek gaat bijna in zijn geheel over het succes van Bertens tijdens Roland Garros. Eigenhandig weet ze de Nederlandse tennis-buzz te overladen met positief sentiment en de sport weer positief op de kaart te zetten.

Nederland leeft mee met Bertens

Om te kijken in hoeverre Nederland zich betrokken voelt, bekeek Buzzcapture welke berichten het meest gedeeld werden over Bertens. Het meest gedeelde bericht bleek een Tweet van de NOS waarin de tennisster hevig geëmotioneerd reageert na haar winst.

Om verder te onderzoeken op welke manier Nederland praat over Kiki Bertens werd het verloop van het volume rondom haar in kaart gebracht.

21 mei: Kiki Bertens op het WTA-toernooi van Nürnberg (wint single en dubbel)
Meer dan 1.000 meldingen op online en social media

24 mei: Een enorme stunt op Roland Garros: Kiki Bertens verslaat Duitse topper Angelique Kerber
Meer dan 2.500 meldingen op online en social media

26 mei: Ook in hett dubbelspel succes voor Kiki Bertens op Roland Garros. Met Johanna Larsson verslaat ze de titelverdedigers
Meer dan 1.000 meldingen op online en social media

28 mei: Een hevig geëmotioneerde Kiki Bertens doet haar verhaal na haar slopende partij tegen Daria Kasatkina
Meer dan 2.500 meldingen op online en social media

29 mei: Winst tegen Williams zusters in dubbelspel
Meer dan 2.000 meldingen op online en social media

30/31 mei: Partij afgelast, wedstrijd Bertens wordt verplaatst
Meer dan 1.500 meldingen op online en social media

1 juni: Winst, Bertens bereikt kwartfinales Roland Garros
Meer dan 6.000 meldingen op online en social media

Het volume over Bertens wordt alleen maar meer en meer en is hoger dan ooit. Nederland leeft mee met Bertens en hoopt op een stunt van de Nederlandse tennisster in de kwartfinale van Roland Garros.


Foto header: Flickr (CC) Steven Pisano