KNGU en Nederlandse Dodgeball Bond organiseren eerste Open NK Dodgeball

Ooit bestond het portfolio van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) nog enkel uit de sporten turnen, gymnastiek en keurturnen. In de loop der jaren zijn daar allerlei nieuwe sporten bijgekomen: ritmische gymnastiek, trampolinespringen, groepsspringen, 50+ gym, peuter- en kleutergym, het beweegdiploma, streetdance, jazzdans, acrogym, rhönradturnen en sinds twee jaar geleden ook freerunning. De gymnastiekunie begrijpt als geen ander dat het niet meer draait om enkele sporten (gymnastiek / turnen), maar dat het moet innoveren, het aanbod moet verruimen en samenwerking met andere partijen moet zoeken om tot de grootste sportbonden van Nederland te blijven behoren. De reden dat de KNGU deze week heeft besloten om mee te werken aan het eerste Open NK Dodgeball. 

Van proeftuin naar open NK

Dodgeball, in Nederland ook wel bekend als trefbal, is een sport dat al tientallen jaren op scholen wordt gegeven. Toch is het Dodgeball waarin de KNGU participeert niet het 'standaard' trefbal dat we kennen. In plaats van een gymzaal met kegels en/of pionnen waar (jonge) sporters elkaar af moeten gooien, bevat het NK Dodgeball een mega-trampolineveld van Bounz. Bounz is in 2011 aangemerkt als project van Proeftuinen nieuwe sport- en spelvormen van NOC*NSF, dat destijds door de KNGU werd begeleid, legt Pieter Landman (voorzitter Bounz) uit. Wat startte als een proeftuin in de vestiging van Amsterdam heeft geleid tot een groeiend netwerk van nu 7 Bounz-locaties in Nederland; te weten: Almere, Amsterdam, Beverwijk, Eindhoven-Best, Enschede en Nijmegen alsmede bij het Hof van Saksen.

Dodgeball moet een 'nationale sport' worden

Samen met de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB) heeft Bounz deze week een samenwerkingsovereenkomst met de Gymnastiekunie gesloten. De Dodgeball Bond werd een paar jaar geleden opgericht door de initiatiefnemers van Bounz. De NDBB heeft als doel om van Dodgeball een nationale sport te maken waaraan iedereen mee kan doen - individueel of in een team. Met toernooien (waar de KNGU al vaak betrokken was) op verschillende locaties werden al de eerste stappen gezet. We hebben als doel om mensen te motiveren om meer te sporten en bewegen door Dodgeball te spelen. Dodgeball is makkelijk, iedereen kan het en iedereen heeft wel trefbal gespeeld. Dodgeball kun je doen door naar een Dodgeball instuif te gaan, tijdens een feestje of door inschrijving met een vriendenteam voor een open Dodgeball toernooi, aldus de bond bij de oprichting.

Ondanks het evenement nog steeds door de NDBB en Bounz wordt georganiseerd, zal het kampioenschap onder auspiciën van de KNGU plaatsvinden. Volgens Wolther Kooistra (mede-initiator en grondlegger van Bounz in Nederland) een logische vervolgstap. Er zijn erg veel bewegingsverwantschappen met de gym- en turnsport alsmede met free-running en tricking bij Bounz. Michiel Maas, manager Sportparticipatie bij de KNGU is blij met het initiatief. Het is weer een nieuw aanbod voor onze recreatieve leden bij de 1100 clubs die wij bedienen. Het is open, dus niet alleen de aangesloten KNGU-leden mogen meedoen, iedereen in Nederland kan een team formeren en zich inschrijven.” Maas verwacht dat er onder de 245.000 leden voldoende belangstellig zal zijn voor het Open NK Dodgeball. 

Open NK Dodgeball

De inschrijving voor het NK start in september. In november worden de voorrondes gehouden in de diverse Bounz speelsteden, waarna in december de landelijke finales in de verschillende categorieën in Amsterdam worden gehouden. Er zijn drie categorieën waaraan men kan deelnemen: Senioren (16+), Junioren A (13 t/m 15 jaar) en Junioren B (9 t/m 12 jaar). Er zal gespeeld worden in teams van 8 versus 8 spelers, de wedstrijden duren zo'n ± 20 minuten en het doel is - gelijk aan trefbal - om met de bal zo snel mogelijk je tegenstander afgooien / afvangen. Inschrijven kan vanaf 1 september op de website van de NDBB.

In de video hieronder is de nieuwe sport te zien tijdens de eerste Nederlandse Scholieren Dodgeballtoernooi. 


ZIE OOK: