KNLTB Rematch: een wedstrijd als proftennisser herbeleven op het NK

Van 15 tot en met 20 december wordt in het Topsportcentrum Rotterdam de 28ste editie van de Lotto NK Tennis gehouden. De Lotto NK Tennis is hét evenement waar de Nederlandse tennistop het jaar afsluit en waar de (titel)strijd om het nationale kampioenschap los zal gaan barsten. In aanloop naar het tennistoernooi heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een bijzondere actie gestart. Twee (recreatieve) teams krijgen de mogelijkheid om een volledige competitiewedstrijd als 'rematchop het NK opnieuw te spelen. Niet op een zijveldje ergens achteraf, maar op het centre court, met ballenkinderen, scheids- en lijnrechters, aanwezige fans etc. maakt iedere tennisser kans om (in ieder geval één keer) in de huid van een proftennisser te kruipen. 

Als sporter maak je het (bijna) elk jaar wel mee: ondanks je een goede wedstrijd hebt gespeeld en eigenlijk had moeten winnen, verlies je toch nipt van de tegenstander. Of als je een complete offday hebt: je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en bent misschien wel blij dat je de schade nog enigszins hebt kunnen beperken. Met het ene verlies neem je na een paar dagen al genoegen, terwijl je van een andere verliespartij nog wekenlang kan balen. Vaak spookt er dan dat stemmetje in je hoofd: Als ik toch ooit de wedstrijd opnieuw zou over mogen spelen, dan...” 

Zoektocht naar de meest memorabele wedstrijd van Nederland

Voor twee teams is revancheren dit jaar mogelijk! Tennisliefhebbers kunnen in 500 woorden beschrijven 'waarom' ze de wedstrijd opnieuw willen spelen, waarbij de KNLTB uit alle aanmeldingen 'de meest memorable wedstrijd' zal kiezen. De twee uitgekozen teams mogen op het NK opnieuw laten zien wie de beste is. Iedere competitie (Voorjaarscompetitie, Najaarscompetitie, etc) komt in aanmerking voor de wedstrijd en de match hoeft niet per se in 2015 gespeeld te zijn. Dit opent dus ook de deuren voor een revanche waar iemand misschien al jarenlang op zat te wachten. 

Kruip in de huid van een proftennisser

Bijzonder aan de rematch is de setting waarin de wedstrijd gespeeld gaat worden. Niet op de gravelbaan bij de lokale tennisvereniging, maar op het centre court van de Lotto NK Tennis. De winnende teams beleven de tenniswedstrijd dan ook als een echte prof en krijgen de kans om in de huid te kruipen van tennissers als Robin Haase, Thiemo de Bakker en Richel Hogenkamp. Zo worden de spelersprofielen in het officiële programmaboekje en op het grote scherm vermeld. Roept de speaker de tennissers om, waarna ze onder hun eigen gekozen muziek het veld op mogen lopen. Op de baan wordt er gespeeld met ballenkinderen, lijnrechters en een stoelscheidsrechter. Voor elk team wordt er daarnaast een bus geregeld, zodat 50 fans de tennissers vanaf de tribune kunnen aanmoedigen. Voor de thuisblijvers wordt de wedstrijd daarnaast live uitgezonden op TennisTV, zodat niemand de 'memorabele wedstrijd' hoeft te missen.

Al met al een leuke actie van de tennisbond om de leden meer aan zich te binden en te engagen. Daarnaast een goede manier om het toptennis-evenement te promoten, want wie wil nu niet zijn familielid, vriend of buurman zien tennissen op een professioneel court? Meer informatie over de actie (dat loopt tot 15 november) is te vinden op knltb.nl/rematch


Foto header: Twitter Babette Pluim (@DocPluim)