Komt de gedroomde opkomst van video-analyse op amateurvelden met SportSquare? (2)

Deskundigen, oud-spelers en ook huidige trainers zijn het erover eens dat een coach langs de lijn tijdens een wedstrijd weinig invloed heeft op de prestaties van het team. Aanwijzingen komen niet of half door en het ontbreekt aan overzicht. Het nieuwe concept SportSquare draait komende maanden een pilot in de Verenigde Staten om sportclubs te voorzien van geautomatiseerd filmen, video-analyse en interactieve platform in de cloud. Het geeft coaches de mogelijkheid om direct feedback te geven op basis van videobeelden. Deel 2 van het interview met co-founder Suzanne Meyer.

Trainers hebben het vaak het druk; tussen vaste baan of trainen op meerdere locaties, familie, vrienden en les geven. De meeste bedenken binnen bepaalde richtlijnen een trainingsschema en proberen op basis van de oefeningen aanwijzingen te geven waar de mogelijkheid ligt om te verbeteren. In de sport komt het vaak neer op een gevoel en eindeloos herhalen. Tijdens de wedstrijd is het afwachten: "Coaches willen de actie graag nog een keer terug zien om spelers beter aan te kunnen sturen." Gericht verbeterpunten aanwijzen blijft lastig en video-analyse maakt het inzichtelijker voor de speler als ze de actie kunnen terugzien. Suzanne Meyer is met SportSquare momenteel in opbouwfase van een pilot in de Verenigde Staten voor colleges waar verschillende sporten gebruik gaan maken van hun systeem.

Binnen en buiten, individueel en in teamverband, van volleybal tot American Football en van tennis tot honkbal, in alle sporten is behoefte aan film opnames en video-analyse. De sporten mogen dan verschillen de opzet is gelijk. Een tot drie camera's brengen het veld volledig in beeld waarbij je realtime en achteraf in kan zoomen op het spel. "Voor coaches is het belangrijk dat ze het spel goed kunnen analyseren, het beeld moet daarom een goede overzicht geven maar ook haarscherp zijn." Meyer ziet mogelijkheden voor coaches om sporters internationaal te begeleiden zonder daarbij altijd fysiek aanwezig te hoeven zijn. "Video-opname van wedstrijden of trainingen kan op ons systeem en zo kan de coach belangrijke momenten aanstippen. Ook clubs met een internationale opleiding, zoals bijvoorbeeld Ajax, kan de Academy vanaf afstand aansturen." Meyer ziet een grote markt voor online coaching. Waarbij coaches hun klanten doelmatig en interactief feedback geven op hun eigen film opnames. Voor de coach de optie om vanaf thuis en zonder fysieke inzet, zijn inkomsten te verbeteren en voor de spelers ook op afstand begeleiding van top coaches te ervaren.

De kosten voor het aanleggen van een systeem liggen, afhankelijk van de sport en keuze van camera technologie, tussen de €5.000 en €15.000. Volgens Meyer ligt de bereidheid om te betalen in de Verenigde Staten hoger dan in Nederland: "Sport is daar een belangrijk onderdeel van het leven. Ouders investeren graag in sport voor hun kinderen - als belangrijk onderdeel van prestatie en teamgerichte opvoeding, voor potentiële college scholarships of gewoon voor de fun." Voor veel high schools, colleges en clubs is het SportSquare concept daarom interessant. Spelers betalen een extra fee om toegang te krijgen tot het systeem. Een model wat volgens Meyer in Nederland lastig van de grond komt: "We hebben met tientallen clubs gesproken en iedereen enthousiast. Hier zijn mensen echter niet snel geneigd om extra te betalen, en daarom denken clubs eerder aan sponsoring of verhogen van de contributie. Sponsoring is in de huidige economie wel lastig. Dan is het een flinke investering. Sinds kort hebben wij ook een verhuuroplossing, om de drempel voor clubs te verlagen."

De kansen liggen volgens Meyer hoog in de Verenigde Staten maar ze gelooft ook zeker in de kracht van het concept voor de Nederlandse top- en breedtesport. "We gaan de komende maanden een pilot draaien bij een top High School in Californië en sportclubs in San Francisco.,Daar spreken we in de komende maanden met meerdere investeerders om het systeem klaar te maken voor de markt. Er liggen veel kansen. Er breekt een spannende tijd aan."