La League: een wereldwijde voetbalcommunity voor meiden én hun fans

Plan Nederland lanceerde vorige maand, in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation, Women Win, SportsGen, Olympisch Stadion en clubs uit de Eredivisie Vrouwen, een nieuw initiatief dat zoveel mogelijk meiden in Nederland en de rest van de wereld (langer) wil laten voetballen; La League. De relatie tussen vader en dochter staat centraal in de activatie. De aftrap van La League werd verricht in Brazilië, waar oud-voetballer Ronald de Boer en dochter Demi een project bezochten en met eigen ogen aanschouwden welke rol voetbal kan spelen in de ontwikkeling van meisjes. La League wil uitgroeien tot de leukste, wereldwijde voetbalcommunity voor meiden én huns fans en start in Nederland met diverse voetbalevents.

La League start in Nederland op de Cruyff Courts. Straatvoetbalheldin Rocky Hehakaija en rapper/presentator Yes-R maken vanaf mei een tour langs acht Cruyff Courts en gaan op zoek naar de meest getalenteerde speelsters. Per locatie plaatsen de beste meiden zich voor de grote finale in het Olympisch Stadion. Rocky en Yes-R selecteren per locatie ook ieder één meisje voor in hun eigen team en nemen het tijdens de finaledag tegen elkaar op in een vol stadion.     

Eredivisie Vrouwen

Eind mei starten ook de evenementen bij de clubs die uitkomen in de Eredivisie Vrouwen. Er vinden toernooien plaats in de stadions of bij de partnerclubs van AFC Ajax, ADO Den Haag, FC Twente, SC Heerenveen, SC Telstar, PEC Zwolle en Achilles’29. De winnaars van de grote 4 vs. 4 toernooien plaatsen zich ook voor de grote finaledag. De speelsters van de Eredivisieclubs zullen aanwezig zijn om alle deelnemers aan te moedigen en te coachen. 

WEURO 2017

Dat La League uitgerekend dit jaar van start gaat is niet helemaal toevallig. Meidenvoetbal was al de snelst groeiende sport ter wereld en met het aanstaande EK Vrouwenvoetbal zal de populariteit ook in ons land alleen maar verder toenemen. La League maakt tijdens de WEURO een rondgang langs de zeven speelsteden om het meidenvoetbal verder te promoten en aandacht te geven aan de grote finaledag in Amsterdam.  

Finale

Op zaterdag 2 september vindt de grote finale van La League plaats in het Olympisch Stadion. In de ochtend is ruimte voor een inhoudelijk congresgedeelte met diverse sprekers. De winnaars van de events op de Cruyff Courts en de events bij de Eredivisieclubs komen in de middag samen en spelen het finaletoernooi. De finaledag wordt afgesloten met een heuse all-star wedstrijd tussen bekende (ex-)voetballers en hun dochters, onder wie Ronald en Demi de Boer. 

Wereldwijde voetbalcommunity

La League heeft de ambitie om na Nederland ook in tientallen andere landen evenementen neer te zetten en een echte voetbalcommunity te ontwikkelen. Waar het mannenvoetbal zich vast kan klampen aan FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United of Bayern München – topclubs én ijzersterke merken met een gigantische achterban – verdient ook het meiden- en vrouwenvoetbal een sterkhouder om met trots onderdeel van uit te maken. LaLeague wil in de komende jaren dan ook uitgroeien tot een begrip in de voetbalwereld. Het online platform (www.laleague.com) is hierin de verbindende factor waarop alle activiteiten samenkomen. 

Meiden tussen 10-20 jaar kunnen meedoen aan La League door zich in te schrijven via www.laleague.com. Deelname is gratis. La League is ook te volgen via Facebook, Twitter en Instagram.