Laat je verrassen door #TheWorldGamesNL

Tot en met 30 juli zijn in Wrocław (Polen) de World Games aan de gang. Bij dit op een na grootste multisportevenement ter wereld – 3251 sporters, 111 landen, 31 sporten - strijden 79 Nederlandse sporters in 14 sporten om eremetaal. Nederland is al in het bezit van gewenst goud (korfbal), verrassend brons (synchroon trampolinespringen) en vanavond sleept kickboksster Sarèl de Jong een nieuwe gouden of zilveren medaille in de wacht.

Tot en met zondag komen er nog enkele medaillekandidaten in actie. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos heeft vooraf de doelstelling uitgesproken om in de top tien van het medailleklassement te eindigen en dat is een loodzware, maar in theorie nog altijd haalbare opgave.

Grenzeloze motivatie

Wat standaard geldt voor onze World Games-sporters, doet ook opgeld voor het coördinatieteam van deze uitzending: een grenzeloze motivatie moet een minimum aan financiën compenseren. De coördinatie is in handen van het KNKV, dat in 2013 met lede ogen toezag hoe de Nederlandse World Games-delegatie in Cali (Colombia) geen team was. Samen met de Internationale Korfbal Federatie en de biljartbond startte de korfbalbond een lobby bij NOC*NSF om het traject naar en tijdens Wrocław 2017 zelf te mogen coördineren. De sportkoepel heeft het KNKV hiervoor een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld en hiervan is onder andere geregeld: een uitgebreid kledingpakket van Erima en Nederlandse Loterij, een teambuilding- en presentatiedag op Papendal én het communicatieplatform #TheWorldGamesNL.

World Games perfect platform voor lobby
KNKV-voorzitter Rob Meijer en directeur Kees Rodenburg kunnen door hun representatieve rol voor NOC*NSF aanschuiven bij IOC-leden en topbestuurders van de IWGA en internationale federaties. Zij zetten Nederland bestuurlijk op de kaart en benadrukken overal dat Nederland de World Games steeds serieuzer gaat oppakken. Extra aandacht besteden zij aan korfbal. Vanuit het thema gender equality lobbyen zij voor de mogelijkheid om korfbal op termijn toe te laten treden tot de Olympische Spelen.

14 sporten
Nederland is op de World Games actief in deze 14 sporten: biljart, bowlen, gymsport, handboogsport, inline-skaten, jiujitsu, kanopolo, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, squash, touwtrekken en wakeboarden.

#TheWorldGamesNL

Dit platform – website, Facebook, Instagram, Twitter – is een krachtenbundeling van de veertien Nederlandse bonden, die sporters afvaardigen naar Polen. Hierop worden sinds eind april de Nederlandse World Games-gangers in de spotlights gezet en sinds deze week hun prestaties bijgehouden. Dit alles vanuit de vurige wens om onderlinge verbinding te creëren en het in Nederland nog tamelijk onbekende evenement – en bijbehorende sporten – onder de aandacht te brengen. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos ging de afgelopen maanden langs bij de verschillende sporten en zorgde steevast voor een korte impressie in foto’s en video’s. Verder zijn alle sporten met een korte tekst en video voorgesteld en op het Instagram-kanaal vond onder de sporters een estafette plaats. Zo kregen ze een goed beeld van de totale delegatie en het was mooi om te zien hoe er bij de presentatiedag al echt sprake was van één team.

Onder de noemer #TheWorldGamesNL is niet alleen de onderlinge verbinding er gekomen - het oranje van de sporters tiert welig op de Poolse tribunes - , ook hebben de landelijke, regionale en lokale media de World Games inmiddels goed opgepakt. Uit eigen beweging was Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, tot en met vandaag aanwezig in Wrocław, waar hij onder andere sprak met IOC-voorzitter Thomas Bach. Dat Bach deze Wereldspelen hoogstpersoonlijk opende zegt overigens iets over de status die het IOC dit evenement toedicht. Dat de NOS en Ziggo Sport op televisie geen aandacht besteden aan de World Games? Daar ligt een mooie uitdaging richting Birmingham 2021.

Onze Facebook-pagina telt inmiddels ruim 3.000 volgers en heeft deze week een bereik van ruim 255.000 personen. 75.000 personen hebben deze week iets van de pagina geliked, gedeeld of hierop een reactie geplaatst en dit bereik en deze betrokkenheid is voor een groot deel te danken aan de goede medewerking van de bonden en specifiek van de sporters, die als boegbeelden hun eigen publiek aanspreken. Ook de ondersteuning van NOC*NSF en Team NL, die op hun kanalen aandacht schenken aan de World Games, draagt hier erg aan bij.

Yellow Jersey maakt Studio Wrocław

Bij onze poging om het grote publiek te bereiken kwam er begin juli ook welkome steun uit Utrechtse hoek. Sportmarketingbureau Yellow Jersey meldde zich namelijk met een lumineus idee bij projectleider en KNKV-directeur Kees Rodenburg. 'Waarom zouden we vanuit Wrocław niet dagelijks een late night talkshow maken?' Vanuit haar eigen marketing- en communicatiebudget realiseerde het KNKV de inzet van Yellow Jersey, dat kneiterhard werkt en met bescheiden middelen mooie producties uit de lucht tovert.

Jurian de Vos (regie), Tim van Peppen (productie), Tim van Zoeren (camera en montage) en Chiel van Koldenhoven (presentatie) maken met Studio Wrocław dagelijks een show - mede mogelijk gemaakt door Erima, Telesport en Opel -die de moeite van het kijken meer dan waard is. Naast Nederlandse deelnemers is bijvoorbeeld Joachim Gossow (CEO International World Games Association) al aangeschoven en de reportages die Van Zoeren tot pareltjes bewerkt verdienen het om apart genoemd te worden. Dat het publiek kennis heeft genomen van Studio Wrocław, blijkt wel uit het feit dat de eerste uitzending inmiddels een bereik heeft van bijna 90.000 personen en meer dan 25.000 kijkers trok. Uitzending zes staat sinds gisteravond laat online en heeft een halve dag later 30.000 personen bereikt.

Video: Uitzending één van Studio Wrocław


Eendracht maakt macht

Terwijl Yellow Jersey elke dag een topshow in elkaar zet, fotografeert Marco Spelten (Actiefotografie.nl) zich de longen uit het lijf om sporters, publiek en pers van mooie, foto’s te voorzien. Projectcoördinator Roel van der Weide springt naast zijn organisatorische taken bij waar hij kan, de medaille-alerts komen van Harm van der Hoff (Nederlandse Handboog Bond) en Jan Jaap van der Sar (Nederlandse Bowling Federatie) bleek een ware Instagram-koning te zijn. Tot slot staan ook Anne van Vegchel, die als arts samen met fysiotherapeute Ada Jansen deel uitmaakt van het coördinatieteam, en supporter Carel Wielinga graag paraat met hun fotocamera. Eendracht maakt macht en dit alles om de sporters de aandacht te geven die ze verdienen.

We mogen van dichtbij aanschouwen hoe de Nederlandse World Games-delegatie bestaat uit 79 topsporters, die alles voor hun sport over hebben. Dat ze niet wekelijks op televisie zijn, doet niets af aan de puurheid van en liefde voor hun sport. De broers Mulder kende je wel, maar van Sarèl de Jong had je nog nooit gehoord? De Groningse traint zesmaal per week twee keer per dag en haar kickboksfinale is vanavond live te volgen via de stream op het Olympic Channel en ons liveblog. Volg #TheWorldGamesNL en laat je verrassen!


Foto's: Actiefotografie.nl