Lichtkunstfestival en sport komen samen bij GLOW Run Eindhoven

Ruim 650.000 bezoekers kwamen vorig jaar op het lichtkunstfestival GLOW Eindhoven af. Tijdens GLOW wordt de binnenstad van Eindhoven tijdelijk omgetoverd tot één groot tijdelijk museum, waar lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland talloze lichtsculpturen, animaties, projecties op gebouwen etc. presenteren. Dit jaar wordt er voor het eerst een sportsausje over het festival gegoten: met een 5,5 kilometer lange 'funrun' lopen de deelnemers niet alleen langs de mooie kunstwerken, maar fungeren ze ook zelf als 'kunstwerk' en maken onderdeel uit van het geheel. 

Kruisbestuiving SX leidt tot nieuw evenement

Al langer wilde we als bureau een sportevenement in eigen beheer organiseren, vertelt Niels Cannegieter, eigenaar van het Eindhovense organisatiebureau Thinc ahead. Volgens ons is de kern van elk succes: samenwerking. Daarom hebben we binnen ons netwerk gekeken naar partijen die met ons dit avontuur aandurfden. Samen met onder andere Media Outlaws, MB Business Promotion, Eindhoven Atletiek, Paul Raats Creative Views én de Stichting GLOW hebben we het concept voor de GLOW Run Eindhoven ontwikkelt en gaan we het evenement samen organiseren. Het moet een evenement zijn van en vóór de stad Eindhoven. Bijzonder is dat het evenement ontstaan is in SX: Binnen SX zijn we constant op zoek naar kruisbestuiving. Ik denk dat we met een evenement als de GLOW Run ultiem uiting geven aan dit concept en laten zien wat de kracht van samenwerking is.” Niet zo vreemd dat de loop daarom in de 'voortuin' van het sportmarketingcenter start. 

Tevens is er een samenwerking gezocht met Fontys Sporthogeschool om tot een lesprogramma te komen waarin studenten opgeleid worden. Cannegieter: We vragen de Fontys niet om ‘slechts’ een aantal vrijwilligers te leveren voor de GLOW Run. Van september tot en met november is er een apart semester ingericht waar studenten mee kunnen denken met het evenement, zelf kunnen organiseren en participeren, en worden opgeleid tot project- of eventmanager. Op deze manier leveren we unieke bijdrage aan het onderwijs en creëren we écht legacy.

Conceptualisering

De GLOW Run is een mooi voorbeeld van de conceptualisering van de loopsport. Met de conceptualisering staat niet langer het hardlopen centraal, maar draait het meer om de beleving en het decor waarbinnen het evenement plaatsvindt. Initiatiefnemer Cannegieter beaamt dit: Naast start- en finishklokken doen we niet aan tijdregistratie. Het moet vooral een beleving zijn om mee te lopen. We starten dan ook pas vanaf 23.00 uur en de afstand (5,5 kilometer) is voor iedereen toegankelijk. Met de entourage van GLOW hebben we een uniek parcours dat hardlopers nergens anders in Nederland of zelfs de wereld kunnen treffen.

In eerste optiek lijkt het echter overeenkomsten te vertonen met de Electric Run, een loop dat in meerdere steden (wereldwijd) wordt georganiseerd en in maart in Amsterdam werd gehouden. Bij de Electric Run dragen deelnemers fluoriserende kleding en wordt met licht & muziek een bijzondere sfeer gecreëerd. Volgens Ben Tobben, eigenaar van Media Outlaws, komt dit element ook bij de GLOW Run terug: De deelnemers krijgen gadgets en een innovatief shirt, waarmee de groep zich als een grote lichtslang over het parcours begeeft.” Waar het parcours van de Electric Run echter wordt 'opgevrolijktmet licht, lijkt er bij de nieuwe loop in Eindhoven sprake te zijn van een veel groter geheel. Niet alleen omdat het parcours langs de tientallen kunstwerken voert, maar ook doordat het in verbinding staat met het festival. Tobben: We met Stichting GLOW in gesprek om te kijken of we één of meerdere kunstwerken kunnen laten reageren op de hardlopers. De GLOW Run is dus eigenlijk een extra kunstwerk op de bestaande route.

De GLOW Run zal plaatsvinden op zaterdag 14 november 2015 in Eindhoven. Wie mee wil doen aan het evenement moet echter snel zijn: er zijn slechts 2.500 beschikbaar, waarbij het tot 15 september mogelijk is om met korting in te schrijven. Meer informatie over het event is te vinden op: www.glowruneindhoven.com