AFC Ajax presenteert Ziggo als nieuwe hoofdsponsor

Na lang wachten positief nieuws vanochtend: Ziggo is per 1 januari 2015 de nieuwe hoofdsponsor van Ajax. De vaste jaarlijkse vergoeding van het nieuwe sponsorcontract bedraagt €8 miljoen en daarnaast is een variabel deel van maximaal €2 miljoen per jaar afgesproken. De overeenkomst heeft een looptijd van viereneenhalf jaar, tot en met 30 juni 2019. Volg hier alle ontwikkelingen en de perspresentatie. 

Update: 6 januari 2015
De eerste wedstrijd van Ajax met Ziggo als nieuwe hoofdsponsor is zaterdag 10 januari live en exclusief te zien via de digitale kanalen van Ziggo (kanaal 12) en UPC (kanaal 15). Het duel dat in Qatar wordt gespeeld is tegen Schalke 04. Het speciale programma en de wedstrijd is voor Ziggo-klanten vanaf 15.15 uur zonder extra kosten te zien op Ziggo TV digitaal kanaal 12 en via de Ziggo TV App. Ajax - Schalke wordt eveneens via UPC, dat binnenkort onder de naam Ziggo doorgaat, uitgezonden. Dit zal op het UPC Evenementen-kanaal 15 (voor Interactieve Digitale TV-abonnees) zijn.

LEES OOK: Ziggo en Ajax bieden entertainment: over de sponsordeal die niet zomaar opeens kwam

Toevoegingen

Ziggo komt vanaf 1 januari 2015 op de officiële wedstrijdtenues van het eerste elftal en van Jong Ajax te staan. Ajax behoudt de mogelijkheid om een apart sponsorcontract af te sluiten voor de jeugd, de vrouwen en de zaterdagamateurs. Evenals de partnerrechten van sportpark de Toekomst is dit niet in de overeenkomst met Ziggo opgenomen. Het eerste half jaar zijn de vergoedingen €4 miljoen vast en maximaal €1 miljoen variabel. Voor Ziggo bestaat de mogelijkheid tot opzegging na tweeëneenhalf jaar. Hiervoor geldt een opzegtermijn van twaalf maanden. Bij de onderhandelingen is geen sportmarketingbureau betrokken geweest. De shirts liggen vanaf 1 december exclusief in de fanshop en online webshop.

Reacties

Baptiest Coopman over de invulling van hoofdsponsorschap: "Je moet geloven in een sponsorship daarom hebben wij er geen rijtje met getallen aan gehangen. We willen twee regionale bedrijven samenvoegen tot een landelijke kabel- en mediaspeler - daar hoort de prestatie over beleving bij. Als het gaat om beleving, content en inhoud dat er veel te doen is met de ZiggoDome met Ajax naar de toekomst toe en wat we op dat gebied kunnen doen.Tot slot is het hoofdsponsorschap een manier om zakelijke partners aan ons te binden."

Bob van Oosterhout op Twitter: "Ziggo vertegenwoordigt de 'nieuwe generatie, Nederlandse technologische A-merken' en biedt enorme activatiemogelijkheden rondom Ajax. Daarnaast is Ziggo (zeker na merger UPC) een 'volwaardig' mediabedrijf, dat naast geld een enorme toegevoegde waarde gaat bieden aan Ajax. Bijzonder goed nieuws ook voor de totale sport én het vak sportsponsoring in NL, dat wederom (Lotto-Jumbo) aantoont springlevend te zijn! Ziggo trapt sportsponsoring af op basis van modern besef: 'het gaat om verbinden en beleven; Ziggo faciliteert dit'" Ajax heeft 80 bedrijven benaderd, 30 toonden interesse en met 10 is er gesproken. Over miljoenen. Hoezo lastige sponsormarkt? Thumbs up! Baptiest Coopmans: 'goed dat grote NL bedrijven investeren in sport & maatschappij. Zouden er meer moeten doen!' En zo is het.."

Frank van de Wall Bake in een eerste reactie tegenover Ajax Showtime 'Ziggo is door de recente overname van Liberty Global een mondiale speler geworden en Ajax kijkt met deze deal verder dan alleen het geld. Ziggo heeft enorm veel kennis op mediagebied en over de hele wereld is zo'n sponsor belangrijk bij entrees. Ajax is niet alleen een grote club in Nederland. Ook naast de cash is dit in potentie een prachtige sponsor.' (lees meer)

Jan Driessen directeur Q&A Communicatie en oud-Directeur Communicatie bij huidige hoofdsponsor Aegon op BNR: "Ongelofelijk mooie deal. Het zijn geen Chinezen, Russen of Arabieren. Dat was natuurlijk toch wel de angst. Ziggo is Nederlands, net samengegaan met UPC heeft toegang tot zeven miljoen klanten en kan Ajax met content naar binnen brengen. Het gaat tegenwoordig om content en kunnen bereiken van mensen. Platte shirtsponsoring wordt steeds moeilijker. Trotsmakende sponsordeal." (luister terug)

Jaap Stalenburg tegenover Sportnext: "Ik vind het strategisch een interessante deal. Naast de branding van de nieuwe gefuseerde onderneming krijgt Ziggo ook exclusieve toegang tot premium content van Ajax. Voor kabelmaatschappijen een buitengewoon interessante optie, omdat de komende jaren het creëren en distribueren van exclusief beeldmateriaal een interessant verdienmodel gaat worden. Zowel voor Ziggo als voor de internationale exposure van Ajax. Ook ontstaat een rechtstreekse toegang tot mobiele devices en nieuwe snel groeiende trends in videostreaming. Als je naar strategie en bedragen kijkt dan is het win-win voor Ajax en Ziggo."

Ad Maatjens, Sponsorreport op Twitter: "Ajax heeft Liberty Global al begin 2014 benaderd op moment dat er sprake zou zijn van overname door Ziggo van UPC zegt Baptiest Coopmans. Ajax verwacht met Ziggo en de nog in te vullen sponsoring van de dames en de Toekomst uiteindelijk meer op te halen dan Aegon betaalde."

Gijsbregt Brouwer, co-founder van Tyrsday op Twitter: "Hopelijk was Ziggo Dome een vingeroefening voor Ziggo om content driven sponsordeal met Ajax vorm te geven. Weg van (alleen) exposure. Baptiest Coopmans koppelde KPN aan KNSB en nu Ziggo aan Ajax (bij Unilever zat hij in Mexico toen NOC*NSF partner werd)."

John Volkers, Volkskrant: "De sponsor, Ziggo, presenteert zich als een nationale speler, Ajax is een internationale naam. Waarom is het niet gelukt een internationale speler aan zich te verbinden?" Edwin van der Sar: "Wij zijn op zoek gegaan naar een hoofdsponsor voor Ajax en een bedrijf dat een belangrijke match heeft de club. We zijn blij met de nieuwe hoofdsponsor we zijn blij met Ziggo en ik dat we goed bij elkaar zullen passen in de komende viereneenhalf jaar."

Ruud van der Knaap (Triple Double Sportmarketing) op Twitter: "Nieuwe marktwaarde Ajax-shirt is dus € 8 mio ex bonussen. Realistisch en nog steeds een fors bedrag. Met de mogelijkheid om voor Jong Ajax en Ajax Vrouwen, amateurs en De Toekomst andere partners aan te trekken, slim gedaan à la Man Utd. Benieuwd naar content afspraken tussen Ajax, Ziggo, Huawei en Fox. Wie krijgt wat en wanneer? (lees meer)

Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports op Twitter: "Ziggo, Lotto, Jumbo bewijzen alom de kracht van sportsponsoring. Verschil maken met regisseren onderscheidende toneelstukken op deze podia!"

Niels Markensteijn van TIG Sports op Twitter: "Met Ajax in de 'portfolio' zal Ziggo ook de voornaamste kandidaat worden voor de tv rechten van de Champions League."

Simon Zwartkruis VI-watcher Ajax op Twitter: "Ajax presenteert binnen enkele weken ook shirtsponsor voor jeugd/ vrouwen/ zaterdagtak, komt bovenop Ziggodeal."Totaalbedrag shirtsponsors 1e elftal+jeugd/vrouwen/zaterdag overstijgt waarschijnlijk 10/12 miljoen euro per jaar van huidige Aegondeal

Michael Kinsbergen, algemeen directeur van Ajax: "Met Ziggo hebben we een partner gevonden die echt bij Ajax past. Het is een modern, ambitieus bedrijf waar veel jonge mensen werken en dat midden in de maatschappij staat. Vanaf het eerste gesprek voelt het goed. Wij verheugen ons op een mooie samenwerking.”

Baptiest Coopmans, beoogd CEO van Ziggo na de overname door Liberty Global: "De mogelijkheid om shirtsponsor van Ajax te worden komt zelden voor. Ziggo kan zich als nieuw landelijk kabel- en mediabedrijf op een unieke manier presenteren door dit partnership. Het is een logische keuze voor beide partijen. Wij zijn dan ook zeer enthousiast over onze samenwerking.”

Beelden